Priekuliškiai sakė meldęsi, kad jų namus nuo Minijos upės saugantis pylimas ties Stragnais šitokią galybę vandens atlaikytų.

„Pasiruošę, turime apsiginti. Siurbliuką turiu, pumpuoju. Aš aukščiau gyvenu truputį. Pralaužtų, tai čia iki langų skęstume rūsiuos. Apsemtų kokius 1,5 metro kažkur“, – LNK pasakojo Stragnų gyventojas Vytautas Grigaitis.

Kad vandenį stabdytų, Klaipėdos rajono energijos darbuotojai maišus su smėliu dėjo, o kai vanduo pro pylimo apačią graužtis, molingu gruntu ir buldozeriu tvirtino.

„Buvo priimtas sprendimas, kad vis dėlto reikia truputį pasitelkti „sunkiąją artileriją“ šioje vietoje ir pavyko stabilizuoti. Vanduo dar šiek tiek srovena, bet, kadangi pačioje Minijoje, ačiū Dievui, vanduo jau po truputį krenta, spaudimas mažėja, tai ir visa situacija pamažu darosi, panašu, suvaldoma“, – komentavo „Klaipėdos rajono energijos“ vadovas Marius Žilius.

Pylimo ties Stragnais rekonstrukcija baigta neseniai, vos praėjusią vasarą – iš savivaldybės biudžeto jai buvo skirta per 50 tūkst. eurų. Vanduo čia pro apačią veržiasi jau antrą kartą.

Lankupuose vanduo pro šliuzo viršų ritosi, bet vėliau – aprimo.

„Matome, kad vanduo nukrito 15 centimetrų. Kol kas gerai, per atidarytą angą teka vanduo, per viršų nesiveržia“, – LNK sakė Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Linas Kundrotas.

Specialistai paaiškino, kodėl nutarta ne visą šliuzą atverti.

„Atidarius visus vartus, galimai būtų padaryta didesnė žala, galbūt ir mūsų pylimai tiesiog neatlaikytų to didelio kiekio vandens. Tai buvo nuspręsta atidaryti tik sklendę ir šiek tiek nuleisti vandenį, bet neatidaryti pačių vartų“, – paaiškino Žemės ūkio skyriaus vedėja Aurelija Latakienė.

Ar vanduo slūgsta, stebi ir vietiniai. Kai kas pas Lankupiuose gyvenančią mamą su valtimi plaukė.

„Ir važiuojam namo, turi (mama) visko. Na, pro vienus kaimynus dar eina praeiti, bet tik jau žinomu taku“, – pasakojo Lankupių kaimo gyventojas Zigmas Smalakys.

O lankupiškis Bronius Buta turto gaili.

„Man česnakai, šiltnamis nuskendo, negim niekur išvažiuoti“, – sakė vietos gyventojas.

Bet labiau nei česnakų vyrui kaimynų gaila – vanduo užliejo kelią, tad kai kurie kaimynai iš namų neišbrenda.

„Dabar jau biški nuslūgo, gali vaikščioti. Prašė guminių batų manęs, sakiau – duosiu, jie neturi guminių batų, bet nenuneši“, – kalbėjo B. Buta.

Lankupiškiai viliasi, kad vanduo nuo sodybų per porą parų atsitrauks. Ant kelio nuo priekulės link Šilutės vanduo vis dar veržiasi. Nors rekomenduojama rinktis aplinkkelius, kai kurie mašinas vandenyje murkdo. Kiti – atgal suka.

Potvynis Klaipėdos rajone

„Nedrįsom. Galėjom važiuot, bet žmona neleido“, – juokėsi LNK kalbintas vairuotojas.

Prie pat Minijos upės gyvenantis priekuliškis Romas Drevinskas sako prie potvynių įpratęs, bet tokią sichiją matęs pirmą kartą.

„Jau galvojom bus labanakt – nebemalonus gyvenimas“, – sakė vietos gyventojas, patikinęs, kad vanduo namo visgi nepasiekė.

„Dar sausai vaikštom. Vakar ėjau malkų parsinešt, žiūriu, su kaliošais jau nebelendu, jau viskas, bet šįryt jau pusė velnio, galima jau gyventi“, – kalbėjo R. Drevinskas.

Kol vanduo dar neatsitraukė ir užlieti didžiuliai plotai, sunku suskaičiuoti, kiek žalos padaryta, bet Klaipėdos rajono valdžia neabejoja, kad itin daug – ir žmonėms, ir viešajai infrastruktūrai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

.