Oficialiame Rusijos stačiatikių Bažnyčios puslapyje įkelta nuotrauka, kurioje Amvrosijus prieš kelias dienas susitiko su Maskvos patriarchu Kirilu, nors šis ne tik pateisina agresiją, bet ir yra palaiminęs karą.

Tiesa, Lietuvos ortodoksų bažnyčia aiškina, kad vizito tikslas – didesnė nepriklausomybė nuo Maskvos patriarchato.

„Vyskupas Amvrosijus, metropolito Inokentijaus palaiminimu, nuvyko į Švento Sergijaus Švenčiausiosios Trejybės laurą. Kaip metropolitas Inokentijus yra sakęs anksčiau, savavaldės Bažnyčios statuso suteikimas nėra savaime suprantamas dalykas, tam reikia aiškinamojo ir parengiamojo darbo bei tikslios argumentacijos“, LNK Žinioms – sakė Lietuvos stačiatikių Bažnyčios atstovė Marija Jakubovskaja.

Tokį vizitą pamatę ortodoksų Bažnyčios tikintieji negalėjo patikėti Lietuvos vyskupo veiksmais.

„Įdomi situacija, kad Lietuvoje nėra jokios kitos profesijos atstovo, kuris galėtų vykti į Maskvą ir galėtų susitikti su tiesioginiais Vladimiro Putino aplinkos žmonėmis. Tokią teisę turi Lietuvos stačiatikių vyskupai“, – LNK Žinioms teigė tikintysis Mindaugas Misiūnas.

Amvrosijus iš Maskvos grįžti turėtų tik kitą savaitę, vis dėlto ekspertai tikina, kad Lietuvos Bažnyčios prašymas atsiskirti nuo Maskvos gali būti įgyvendintas tik iš dalies, o priklausomybė ir toliau išliks.

„Iš karto aišku, kad tai bus simbolinis savarankiškumas. Šiuo atveju net manau, kad gali pagerėti kontrolės mechanizmai, nes dabar Vilnius yra toli nuo Maskvos, čia tokia provincija. O Maskvos patriarchatas kaip tik yra įkūręs specialų padalinį tokiems atvejams“, – LNK Žinioms sakė Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Ališauskas.

To neslepia ir pati Bažnyčia.

„Stačiatikių Bažnyčia Lietuvoje kreipiasi dėl savavaldės Bažnyčios statuso suteikimo, išsaugant kanoninį ryšį su Maskvos patriarchatu“, – teigė M. Jakubovskaja.

Tuo metu Rusijai tęsiant karą Ukrainoje ir Maskvos patriarchui Kirilui pateisinant tai, nuo Lietuvos ortodoksų Bažnyčios kai kurie tikintieji tiesiog nusigręžia.

Tikintiesiems skaudu

„Nežinau, kaip čia parinkti tinkamą žodį – skaudu. Nuo balandžio mėnesio aš nesilankau bažnyčiose. Devynerius metus aš lankiau ortodoksų bažnyčią ir šiuo metu jau kelis mėnesius ten net nebuvau užsukęs“, – prisipažino M. Misiūnas.

Keli atskilę Lietuvos ortodoksų Bažnyčios kunigai yra išsiuntę laišką Konstantinopolio vyskupui su prašymu leisti stačiatikiams Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą Konstantinopolio patriarchatui.

„Tiek Maskvos, tiek Konstantinopolio patriarchatas yra ta pati stačiatikių Bažnyčia, tik skirtingi jos dariniai. Šia prasme, kai rusų, Maskvos patriarchato atstovai kalba apie kažkokį skilimą, išdavystę, smūgį peiliu į nugarą, tai yra absoliučiai to paties Kirilo pozicija, nukreipta prieš visą šiuolaikinę ortodoksiją“, – pabrėžė V. Ališauskas.

Rusijai užpuolus Ukrainą, nesutarimų stačiatikių ortodoksų Bažnyčioje kilo dar šį pavasarį. Keli Lietuvos kunigai pasipiktino Bažnyčios vadovo Maskvos patriarcho Kirilo žodžiais ir veiksmais.

Dėl to net penki kunigai buvo suspenduoti: iš jų atimta teisė dėvėti bažnytinius drabužius bei kryžių.

Visą LNK reportažą apie vyskupo Amvrosijaus kelionę į Maskvą žiūrėkite čia: