Ugnis nusiaubė Prancūzijos sostinės šventovę - daugybės meistrų ir genialių kūrėjų XII-XIV statytą ir šimtmečius puoselėtą architektūros, istorijos ir religijos šedevrą.

„Tai ne tik Prancūzijos, bet ir Lietuvos bei visos Europos tragedija. Tikiu, kad Prancūzija visų mūsų padedama pačiu artimiausiu metu atkurs šį unikalų pasaulio civilizacijos kultūros ir architektūros šedevrą. Tai ypač svarbu tikintiesiems ir visiems kultūros bei istorijos paveldui neabejingiems žmonėms. Jaučiame moralinę pareigą ir esame pasirengę visomis įmanomomis priemonėmis prisidėti prie Paryžiaus Katedros atstatymo“, - teigia premjeras.

Vyriausybės vadovas sako, kad didžiuojasi Lietuvos žmonėmis, kultūros paveldo restauratoriais, kurie jau kreipėsi į Vyriausybę siūlydami savo pagalbą šalinant gaisro padarinius.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė konsultuosis su Prancūzijos vykdomąja valdžia ir nagrinės galimas pagalbos formas bei būdus, Finansų, Kultūros ir Užsienio ministerijos turėtų parengti atitinkamus sprendimus, pažymima Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

,,Lietuva sukrėsta Noterdamo tragedijos, bet pilna ryžto padėti prancūzų tautai atkurti visam pasauliui brangią katedrą. Šimtmečių istoriją menanti katedra - ne tik Paryžiaus simbolis, ji mūsų širdžių šventovė, kuriai prikelti Lietuva ir mūsų žmonės pasirengę padėti ir prisidėti“, - trečiadienį teigė ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, tai galėtų būti ir finansinė parama, ir ekspertų, specialistų pagalba.

„Gali būti ir finansinė parama, nors ir simbolinė, bet vis tiek, galbūt ekspertai, specialistai, kad ir restauravimo specialistai. Mes turime labai aukšto lygio, jeigu jų reikėtų. Manau, visa tai atidžiai išnagrinėję juos pasiūlysime“, - trečiadienį žurnalistams Seime sakė L. Linkevičius.