„Jis pakomentavo, kad negalėjo dėl sveikatos (patikslinta). Aš manau, kad tai buvo klaida. Aš ir pats nebuvau tame Kelyje, bet tik todėl, kad buvau filmavime – keliasdešimt žmonių, didelė arena, aš juos būčiau visus labai pavedęs. Tam tikrais atvejais aš siūlau neskirstyti – buvo ar nebuvo, esminis momentas – ar žmogus norėjo, turėjo tikslą ten būti? Ten buvo ir Seimo pirmininkas, ir prezidentas, manau, kad būtų buvę simboliška, jei būtų buvę visi šalies vadovai“, – sakė S. Malinauskas pirmadienį „Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“.

Buvęs patarėjas spėjo, kad S. Skvernelio nedalyvavimas gali būti susijęs su sudėtingais jo santykiais su Andriumi Tapinu.

„Nespekuliuosiu, bet, kalbant tiesiai šviesiai, manau, kad nėra paslaptis, kokie yra premjero ir Andriaus Tapino, kuris organizavo Laisvės kelią, santykiai. Manau, kad tai galėjo būti viena iš priežasčių, bet tai yra tik mano asmeninė nuomonė. Galbūt ir kitos priežastys buvo“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Jis pats teigė, kad būtų pataręs dalyvauti renginyje.

„Šiaip premjero, kaip ir Seimo daugumos pozicija, dėl Baltarusijos, nepaisant to, kad visi Jedzinskiai įeina į tą daugumą, yra labai kategoriška ir aiški. Ji yra sveikintina. O Kelias buvo pakankamai simbolinis gestas, ir, mano galva, buvo labai prasminga dalyvauti jame visiems, kas turėjo galimybę“, – sakė S. Malinauskas.

Buvęs premjero patarėjas mano, kad nei vienas Lietuvos politikų neturi galimybių lango bandyti kažką spręsti bendraujant su pačiu Aliaksandru Lukašenka.

„Pamirškime tas iliuzijas. Kai dirbau Vyriausybėje, mes labai daug kalbėjome apie Baltarusijos failą, jis buvo ir kampanijos metu iškeltas – ir Astravas, ir daug labai dalykų. Buvo Dalios Grybauskaitės pirma kadencija, susitikimas su A. Lukašenka, atrodo – viskas gerai, po to jis turbūt yra nekenčiamiausias žmogus, pagal tai, ką ji dabar apie jį kalba.

Pamirškime bet kokią iliuziją, kad kažkas iš Lietuvos vadovų tol, kol bus A. Lukašenka, bendrauti, ypač dabar, kai tai yra žmonių krauju susitepęs diktatorius. (...) Dabar santykiai yra negalimi, ir reikia dabar tiesiog ruoštis permainoms, bet tos permainos gali būti tikra Lietuvai nebūtinai labai geros“, – kalbėjo S. Malinauskas.

50 tūkst. žmonių išėjo palaikyti baltarusių

Kaip jau skelbta, sekmadienio vakarą beveik 50 tūkst. žmonių Lietuvoje susikibo rankomis nuo Vilniaus iki Medininkų, kad pareikštų palaikymą už demokratines permainas savo šalyje kovojantiems baltarusiams.

Akcija „Laisvės kelias“ driekėsi 32 kilometrus – nuo Katedros aikštės Vilniuje iki pasienyje su Baltarusija esančių Medininkų memorialo. Daugelis žmonių buvo apsirengę baltai, rankose laikė Lietuvos ar tautinę Baltarusijos vėliavas, turėjo gėlių – kardelių.

Premjeras Saulius Skvernelis „Laisvės kelyje“ dalyvauti negalėjo, nes dėl sveikatos būklės yra priskiriamas rizikos grupei. Vyriausybės vadovas palaikymo žodžius perdavė vaizdo įrašu, kuriuo pasidalino asmeninėje feisbuko paskyroje.

„Tautų pabudimas yra galinga jėga. Mes, laisvės tauta, tą žinome, branginame, ir perduodame iš kartos į kartą. Deja, laisvę tenka išsikovoti. Tai nėra lengva ir nėra paprasta. Bundančiai tautai yra gyvybiškai svarbus palaikymas“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas priminė, kad šiemet švenčiamas atkurtos nepriklausomybės trisdešimtmetis.

„Matydami įvykius Baltarusijoje galime dar sykį įvertinti, kokį ilgą kelią mes nuėjome. Prisimename, kaip atrodytų taip neseniai sustoję ranka rankon į Baltijos kelią gaudėme kiekvieną palaikymo signalą iš Vakarų. Dabar yra laikas, kai šio signalo trokšta Baltarusijos žmonės. Neturime teisės nuvilti žmonių, kuriuos tildo, trypia, daužo, tremia, atskiria nuo šeimų. Pasiųskime tą signalą tautai, kuri kartu su mumis kovėsi Žalgirio ir Oršos mūšiuose, sukilimuose“, – kalbėjo S. Skvernelis.