„Užuojauta artimiesiems, šeimos nariams, vaikams, žmonoms. Tai tikrai didelė nelaimė ir netektis. Du jauni pareigūnai – 42 ir 47 metų“, – LNK sakė Šiaulių policijos viršininkas Ramūnas Sarapas.

Vienas pareigūnas mirė rugsėjo 29 dieną, kitas – spalio 5 dieną.

„Vienas kolega buvo išvykęs į užsienį, į Didžiąją Britaniją, vykdyti ekstradicijos“, – sakė R. Sarapas.

„Jis buvo rastas miręs Didžiosios Britanijos viešbutyje. Jis pakankamai jauno amžiaus, šiais metais praėjęs sveikatos patikrinimą. Kelia labai rimtų abejonių, kaip yra atliekami sveikatos patikrinimai“, – LNK sakė Policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

Pareigūno kūnas – vis dar užsienyje, laukiama, kada jis bus pargabentas į Lietuvą ir nustatyta mirties priežastis.

„Sunku dabar kažką komentuoti. Kol neturime išvados, yra ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Tai manau, kad ir pateiks visus atsakymus. Dabar turbūt kalba mūsų emocijos“, – sakė R. Sarapas.

Kitas pareigūnas mirė trečiadienį – 42 metų vyro gyvybė užgeso policijos komisariate. Po fizinio pasirengimo normatyvų laikymo, persirengimo kambaryje.

„Pareigūnas kaip ir turėjo sveikatos problemų, tačiau buvo praėjęs medicinines patikras, turėjo visus leidimus laikyti fizinio normatyvus. Ir tiesiog po jų laikymo greičiausiai ištiko širdies smūgis“, – LNK sakė Policijos profesinės sąjungos pirmininkė.

R. Katinienė sako, kad tai yra policijos sistemos trūkumų priežastis. Pareigūnai vietos reabilitacijos centre laukia net po dvejus metus.

„Nėra paslaptis, kad reabilitacija yra skiriama po kažkokių ligų, nustačius kažkokias diagnozes, ar po patirtų traumų. Tai ką reiškia po dvejų metų gauti reabilitaciją? Vadinasi, kad mes tuos pareigūnus, kuriems reikalinga būtų medicininė pagalba, mes juos pasmerkiame“, – kalbėjo ji.

Abu pareigūnai turėjo sveikatos problemų, tačiau jiems vis tiek buvo leidžiama laikyti fizinius normatyvus. Kurie, anot profesinės sąjungos, daliai pareigūnų yra sunkiai įveikiami. Mat tokias pat užduotis turi įveikti ir tie pareigūnai, kurie dirba kabinetuose.

Taigi, anot R. Katinienės, viršydami savo galimybes, pareigūnai stengiasi įveikti užduotis, kol galop nebeatlaiko sveikata.

„Kas dvejus metus sveikata tikrinama. Ir turbūt ne visais atvejais ir medikai gali pastebėti tuos dalykus. Sunku dabar kažką pasakyti. Turbūt visose srityse pas mus šiandien galima tobulinti“, – kalbėjo Šiaulių policijos viršininkas R. Sarapas.

„Gaila, kad kažkas turi numirti, kad tiesiog būtų pasižiūrėta. Nes iki tol susidaro įspūdis, kad policijos pareigūnų sveikata, reabilitacija, jos prieinamumas, tie patys fiziniai normatyvai yra daugiau niekam neįdomūs“, – sakė Policijos profesinės sąjungos pirmininkė R. Katinienė.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) kol kas situacijos nepakomentavo.

Šiuo metu šalyje trūksta 1500 įvairių grandžių policijos pareigūnų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: