„Taip, taryba pasiūlė prezidentei, kuri tik viena turi šitą galią, išbraukti A.Paleckį iš apdovanotųjų sąrašo. Yra toks pasiūlymas, kurį priėmėme remdamiesi teismo nutartimi, nes teismas konstatavo, kad jis padarė sunkų nusižengimą prieš valstybę“, - DELFI sakė Z. Kiaupa.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi A. Paleckis buvo apdovanotas 2004 m. balandžio 21 d. Jį apdovanojo laikinai prezidento pareigas po Rolando Pakso apkaltos ėjęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas praėjusiais metais A. Paleckį pripažino kaltu dėl sovietų agresijos neigimo ir skyrė 80 minimalių gyvenimo lygių (10 tūkst. 400 litų) baudą. Socialistinio liaudies fronto vadovas šį nuosprendį buvo apskundęs, bet Lietuvos aukščiausiasis teismas skundą atmetė.

A. Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai 2010 m. žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 m. sausio 13 d. „saviškiai šaudė į savus“.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14 žmonių, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių gyventojų. Sovietų kariai tuomet neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuris 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1141)