Taikomasi civiliams į nugaras

A. Navys Delfi TV laidoje „Delfi diena“ tikina, kad liūdniausia, jog Rusijos režimo pradėtame kare taikomasi į civilius žmones ir į miestus, kur iš esmės nėra jokių karinių objektų.

„Liūdna pasakyti, bet tai buvo matyti jau antrą karo dieną, kai buvo patvirtinti pranešimai, kad Rusijos pajėgos taikosi į civilius, jų rajonus, kur nėra karinių objektų. Tai labai liūdinantis ir nerimą keliantis faktas – kuo toliau, tuo labiau apšaudomi civilių rajonai, gyvenamieji, miegamieji rajonai.

Tarkime, Charkivas, – miestas, kur iš esmės nėra jokio didesnio karinio objekto, kuris pateisintų bet kokią logiką apšaudyti šį miestą salvinėmis ugnies sistemomis, tokiomis kaip „Grad“. Matėme vaizdus, kur buvo panaudota, matyt, ir vakuuminė vadinamoji bomba, ji, taip sakant, iš esmės stipriai griauna ir žaloja. Yra pranešimų, kad naudojama kita technika, skirta griauti ir naikinti“, – Delfi laidoje sako Specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karys.

Aurimas Navys

Anot jo, jau yra ir įrodymų, kaip kraupiai rusų kariai žudo civilius – taikosi net jiems į nugaras.

„Iš tiesų, yra didelio pobūdžio dalykų, gaunama pranešimų iš Ukrainos atskirų žmonių, kurie sako tiesiog nesuvokiamą dalyką, pavyzdžiui, kad rusų kariai šaudo civiliams į nugaras, ir tai yra patvirtinti, užfiksuoti faktai. Manau, kad po šio siaubingo karo, kuris dabar vyksta, bus atitinkamai iškeltos baudžiamosios bylos dėl nusikaltimų žmogiškumui ir režimui, kurį valdo Putinas ir Šoigu, taip pat Gerasimovas, generalinio štabo viršininkas, tiek ir patiems vadams, kurie atsakingi už šias operacijas ir už civilių žmonių žūtis“, – sako pašnekovas.

Navys: pereinama prie klasikinės Rusijos taktikos

Paklausus, ar galima būtų teigti, kad tokio baisaus karo pasaulis dar nėra patyręs, pašnekovas tikino, kad šis karas ypatingu žiaurumu pasižymi būtent dėl to, kad taikomasi į civilius.

„Matyt, tokio karo, koks dabar vyksta, mes nematėme nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, aišku, šį karą labai iš arti matome, jį nušviečia žiniasklaida, socialiniai tinkai, labai aiškiai matomi sugriovimai, sužeidimai, tačiau, žinoma, nusikaltimai žmogiškumui buvo vykdomi ir prieš tai. Negaliu nepaminėti Rusijos ir Sirijos veiksmų Alepo mieste toje pačioje Sirijoje, kur buvo naudotas cheminis ginklas, ir, matyt, dar iki to neprieita, bet apskritai kokia beprotybė šis karas, ir režimas, ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos, abu diktatoriai, abi valstybės, agresoriai yra vienodai atsakingi.

Matant, kaip nevyksta pagal Rusijos planą Ukrainos okupacija ir stebint desperaciją generolų, matyt, juos spaudžia tie patys režimo vadovai, ir pereinant, deja, prie klasikinės Rusijos taktikos, nesisekant lygiavertėje kovoje su priešininku, naudojama taktika, kai griaunami miestai, iš principo siekiama kuo daugiau civilių sužalojimų, kad įbaugintų visuomenę, kad ji nesipriešintų, tačiau šiuo atveju matome priešingą situaciją, kuri yra tiesiog pakylėjanti, jeigu galima taip sakyti, kai karas vyksta, žmonės žūsta, bet toks pasididžiavimas ukrainiečių kova, pasiryžimu ginti kultūrą, visą pasaulį, Europą, – civiliai rankomis stabdo tankus, bando užtverti kelią savo kūnais. Panašų herojiškumą, ko gero, mes matėme Sausio 13-ąją, mūsų sostinėje, kai žmonės tankus bandė stabdyti savo kūnais“, – sako A. Navys.

Jis taip pat įvertino ir žiniasklaidoje pasirodžiusią Lukašenkos nuotrauką, kur jis matomas šalia padalytos Ukrainos žemėlapio.

„Aš labai atsargiai vertinčiau bet kokią informaciją, kuri pasirodo per Rusijos, Baltarusijos ar neva nepriklausomus kanalus, kurie iš esmės dirba Kremliaus ar Baltarusijos režimui. Yra daugybė dezinformacijos, propagandos, klaidinimo ir kitų priemonių. Šis karas ypatingas tuo, kad jame labai didelę dalį užima tiek skaitmeninės, tiek informacinės priemonės.“

„Vis dėlto turime suprasti, kad tikri planai, kurie daromi, tikrai saugomi, jie taip paprastai į viešumą nepatenka. Diskutuoti, kas ten pažymėta, reikėtų labai atsargiai, ir tai reikėtų vertini kaip dar vieną psichologinę operaciją, kurią Minskas kartu su Kremliumi bando įgyvendinti čia, pas mus Vakaruose. Sakyčiau, labai atsargiai vertinu“, – sako A. Navys.

Rusija dar turi resursų – niekas greitai nesibaigs

Tiesa, nors pranešimuose įvairiai vertinami Rusijos ir Ukrainos karių pranašumai, tačiau, pasak A. Navio, Rusija dar tikrai turi resursų ir niekas čia greitai gali nesibaigti.

„Aš dar kartą noriu pasakyti, kad šis karas, beprotybė, kurią pradėjo Rusijos režimas, yra absoliučiai nelogiškas, neracionalus – šie veiksmai neveda niekur, jie niekaip negali pasiekti jokių tikslų.

Mes galime suprasti, kad karas yra paskutinė kieta, žiauri diplomatijos priemonė, kuria galima pasiekti kažkokių politinių tikslų, valstybės tikslų, dėl kurių tą karą sukėlė, bet šiuo atveju visiškai aišku, kad Rusija nieko nepasieks, ji tik pasieks visišką žlugimą, įtraukiant ir Baltarusiją, kuri dar kažkiek čia kapanojosi. Ir kalbėti apie tai, kad režimas ten daro racionalius sprendimus, turbūt yra naivu, todėl sakyti, kad baigsis pinigai ar kiti resursai, irgi šiek tiek naivoka.

Balistinės raketos paruoštos, jų yra, šaudmenų prigaminta, tankų yra – jiems nereikia nieko pirkti. Galbūt taip grubiai pasakysiu, bet automatai užtaisomi ne eurais ir ne doleriais, jie užtaisomi kulkomis, kurios žudo tikrus žmones. Liūdna, – tikina jis. – Rusija turi gana daug resursų ir sakyti, kad čia jau viskas, deja, negalime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės