Penkių medicinos specialistų patikrinimai, įvairūs leidimai, amžiaus apribojimai, specialūs kursai ir seifai. Tai yra vos keli reikalavimai, norint iššauti šūvį ginklu.

„Bene gausiausia grupė yra tie žmonės, kurie nori tiesiog pabandyti iššauti iš ginklo, praleisti laisvalaikį, gauti gerą adrenalino dozę. Arba tiesiog išmokti šaudyti“, – LNK sakė „Ekskomisarų biuro“ vykdomasis direktorius Arvidas Januška.

Tačiau netrukus kliūčių gali atsirasti daugiau, pakišti koją gali turimą pilietybė. Estijos Vyriausybė užsimojo uždrausti trečiųjų šalių piliečiams – rusams ir baltarusiams laikyti rankoje ginklus. Iš dabartinių leidimus atimtų, naujiems – neišduotų.

„Pastatyti šalia kiekvieno policijos pareigūną, kuris žiūrėtų ir stebėtų jį yra problematiška“, – LNK tikino Lietuvos ginklų savininkų asociacijos pirmininkas Arūnas Marcinkevičius.

Tokiam sprendimui politikos pastūmėjo Estijos ginklų savininkų asociacija. Ji įspėjo, kad dėl ideologijos ar pilietinio lojalumo kitų šalių piliečiai gali griebtis ginklo. Ir taip ginti savo šalies interesus.

„Yra natūralus siekis užsitikrinti, kad Estijoje neatsirastų žali žmogeliukai. Arba kaip rusų propaganda sako – mandagūs vyrukai su ginklais rankose“, – teigė A. Marcinkevičius.

Lietuvos politikai nėra tokie kategoriški kaip Estijos. Esą Latvijoje ir Estijoje rizikų yra daugiau dėl pilkųjų, ne piliečių pasų.

Estijoje tai paveiktų daugiau nei 1300 asmenų, arba 3 tūkst. ginklų. Kiek Lietuvoje – nėra aišku. Mat atskiro registro policijos pareigūnai neturi. Visgi, kiekvienais metais fiksuojama po 3–4 incidentus, kai Lietuvoje legalūs ginklų turėtojai juos panaudoja neteisėtai. Kartais ir nukreipdami prieš kitus asmenis.

„Praėjusiais metais vidutiniškai per vieną mėnesį policija gaudavo 500 prašymų dėl leidimų laikyti (nešiotis) ginklus. Dėl užsieniečių tikslios statistikos neturime“, – LNK teigė Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

„Tokie skaičiai šiai minutei – 294 Rusijos Federacijos piliečiai turi teisę turėti ginklą Lietuvoje. Ir 46 Baltarusijos piliečiai“, – sakė L. Kasčiūnas.

Visgi, ekspertai sako, kad net keli šimtai Rusijos ar Baltarusijos piliečių yra nemaža grėsmė bendram sukilimui.

„Mes matome ir girdime Vladimiro Putino ar Aliaksandro Lukašenkos saulės vežėjus į Lietuvą“, – teigė Lietuvos ginklų savininkų asociacijos pirmininkas.

Leidimui ginklui Lietuvoje išduoti daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų. Dabartinės taisyklės numato, kad nusikaltimus padarę žmonės negali turėti ginklo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Lietuva planuoja sekti šiuo pavyzdžiu

Vyriausybė Taline jau pritarė Vidaus reikalų ministerijos pateiktoms Ginklų įstatymo pataisoms. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas paaiškino, kuo Lietuva skiriasi su Estijos.

„Estijos pavyzdys yra truputį skirtingas nuo Lietuvos, kadangi ten yra ta vadinamoji ne piliečių kategorija. Žmonės, turintys, tuos vadinamuosius pilkuosius pasus. (…) Nei latviai, nei estai neišdavė pilietybės visiems, mes kitaip pasielgėme dėl to, kad neturėjome daug rusakalbių, lenkakalbių. Mes išdavėme pilietybę visiems.

Dėl to ten tų rizikų yra daugiau. Estija kalba apie 1300 žmonių, kurie tokią teisę į ginklą turi. Lietuvoje yra tokie skaičiai šiai minutei – 294 Rusijos Federacijos piliečiai turi teisę turėti ginklą Lietuvoje. Ir 46 Baltarusijos piliečiai“, – LNK sakė L. Kasčiūnas.

Jis teigė, jog kalbant tik apie vieną – Rusijos ir Baltarusijos pilietybę turinčius asmenis, Lietuva irgi rimtai svarstys šią idėją.

„Ji mums nėra nauja, mes jau konsultuojamės ir jau gerą mėnesį tyliai dirbame tuo klausimu“, – sakė jis.

L. Kasčiūnas LNK sakė, kad inicijuos įstatymo pataisą, analogišką Estijos idėjai.

„Kad Rusijos ir Baltarusijos piliečiai negalėtų turėti teisės į ginklą Lietuvoje“, – kalbėjo Seimo NSGK vadovas.

Visą LNK pokalbį su L. Kasčiūnu žiūrėkite čia: