Prieš tris mėnesius ir vėl kilus diskusijoms dėl sovietų karių kapinių perkėlimo Šiauliuose, savivaldybė inicijavo gyventojų apklausą. Šiauliečiai, nors ir vangiai, bet savo nuomonę išreiškė.

Iš 1,5 tūkstančio apklaustų šiauliečių daugiau nei 80 procentų pasisakė už kapinių perkėlimą. Tiesa, apklausa situacijos nei kiek nepakeitė. Kaip stovėjusios prieš tai, sovietų karių kapinės stovi ir toliau.

Pasak Šiaulių miesto mero, to neleidžia spragos Perlaidojimo ir kultūros vertybių įstatymuose. Todėl be naujo teisinio reguliavimo prie sovietų karių kapinių savivaldybė rankos nekiš.

„Šioje vietoje mes ir siūlome tikslius teisės aktų pakeitimus, kad tokias kapines būtų galima iškelti. Ir kas ką besakytų, būtent teisinėje sistemoje yra problema“, – LNK žinioms sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Esą savivaldybė net neturi teisės spręsti kapinių perkėlimo klausimo, nes visos karių kapines priklauso Kultūros paveldui ir joms galioja valstybės apsauga.

„Jeigu būtų klausimas susijęs su palaidojimo vieta, galbūt dar būtų įmanoma svarstyti dėl palaikų perkėlimo. Tačiau įstatymas griežtai draudžia naikinti kapines, kurios yra įtrauktos į kultūros vertybių registrą“, – kalbėjo Šiaulių miesto mero patarėja teisės klausimais Virginija Mickavičienė.

„Aš užsitraukčiau baudžiamąją bylą, jeigu imčiausi iniciatyvos ir padaryčiau darbus, kurie nėra teisiškai apibrėžti“, – tikino Šiaulių miesto meras A. Visockas.

Savivaldybei priekaištus žeria tie, kurie girdėjo apie sėkmingą karių perlaidojimą Pumpėnuose. Deja Šiauliams pagal rezistentų ir kitų asmenų, nužudytų okupacinio režimo metų palaikų perkėlimo įstatymą šis pavyzdys negalioja.

„Mes gavome labai aiškų atsakymą iš Kultūros ministerijos, kad šita tvarka gali būti taikoma tik atsitiktinai rastų palaikų perkėlimui“, – teigė Šiaulių miesto mero patarėja teisės klausimais V. Mickavičienė.

O ir perkėlusi palaikus Pasvalio rajono savivaldybė visų problemų neišsprendė.

„Pumpėnuose dabar gaunasi tokia situacija, kad kariai yra perlaidoti, bet objektų sąraše tas objektas yra išlikęs. Šiaulių miesto savivaldybės ir mero pozicija yra tokia, kad galbūt reikėtų viską daryti nuosekliai“, – LNK žinioms situaciją nupasakojo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Seime Domas Griškevičius.

Tad Šiaulių valdžia inicijavo įstatymų pakeitimus. Siekiama, kad iš nekilnojamojo turto vertybių sąrašo būtų galima išbraukti okupantų karių kapines. Panašu, kad sujudo ne tik Seimo nariai, bet ir Kultūros ministerija. Tik pastaroji išeičių ieškos Ženevos konvencijoje.

„Nutarėme, kad reikia tam tikros pauzės ir reikia įsivertinti visus galiojančius teisės aktus. Ir jeigu, visgi, atsirastų būtinybė juos tikslinti, keisti, tai reikėtų tai padaryti“, – kultūros viceministras Rimantas Mikaitis.

Seimo narys D. Griškevičius žadėjo, kad tai, kas yra Seimo rankose, bus padaryta.

„Ir tikiuosi, kad jau kovo mėnesį, kada prasidės eilinė sesija, tas klausimas tikrai bus svarstomas“, – kalbėjo D. Griškevičius.

Ir nors bus siekiama keisti įstatymus, Seimo nariai ragina Šiaulių savivaldybę sukrusti. Esą net esant idealioms sąlygoms, kapinių perkėlimas užsitęstų.

„Galėtų, mano suvokimu, jau ir dabar pradėti namų darbus, o ne laukti, kol bus atlikti įstatymo pakeitimai ir tik tada pradėti procesą, kuris, kaip žinome, nesidaro greitai. Tai gali užtrukti ir iki metų. Todėl laukiu ir savivaldybės iniciatyvos“, – kalbėjo parlamentaras D. Griškevičius.

Šiauliuose prie Ginkūnų kapinių įrengtos ir sovietinių karių kapinės, tad greičiausiai iš miesto centro palaikai būtų perkelti į jas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: