Užvertė kaltės naštą

„Labai džiaugiuosi, kad milžiniški kyšiai, išdalinti kai kuriems Klaipėdos savivaldybės politikams, nuėjo vėjais. Klaipėdos savivaldybės politikus-kyšininkus turėtų gaudyti Klaipėdos STT valdyba, bet ji juos dangsto. Dar turėtų bandyti vykdyti analogiškus ikiteisminius tyrimus ir Klaipėdos apygardos prokurorai, bet jie, kaip ir Klaipėdos STT valdyba, yra ta pati chebra, kaip ir tie korumpuoti Klaipėdos politikai, todėl iš jų ko nors tikėtis, išskyrus dangstymo nuo nusikaltimų ir kyšininkavimo, tikrai neverta (kalba netaisyta – V.S.)“, – tokią žinią N.Puteikis šią savaitę išplatino socialiniuose tinkluose, išsiuntinėjo politikams, visuomenės veikėjams, žiniasklaidai.

Dėl tokių teiginių Klaipėdos meras V.Grubliauskas vakar oficialiai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Uostamiesčio vadovas teisėsaugos institucijų paprašė paneigti ar patvirtinti informaciją apie Klaipėdos miesto tarybos narių neva gautus milžiniškus kyšius.

„Švaistantis kaltinimais viešojoje erdvėje reikia pateikti tikslią informaciją, apie ką kalbama, kas kelia abejonių. Jei to nėra, tai tokie pareiškimai yra negarbingi, nekorektiški ir net neteisėti. Šie abstraktūs kaltinimai uždeda kaltės naštą ant kiekvieno tarybos nario. Reikėtų išsiaiškinti, kurios kadencijos, kuriems politikams ir kas buvo duota ar ne“, – motyvus, kodėl kreipėsi į teisėsaugą, dėstė V.Grubliauskas.

Žodžių neišsigynė

Seimo narys N.Puteikis savo žodžius, kad uostamiesčio tarybos nariai yra korumpuoti, patvirtino ir „Klaipėdos“ dienraščiui.

„Aš – suaugęs žmogus, politikoje esu jau ne vienus metus ir tikrai atsakau už savo žodžius“, – į krūtinę mušėsi parlamentaras.

Jis teigė, jog miesto tarybos nariai pinigais galėjo būti pamaloninti už tai, kad pritartų vienam itin dideliam projektui – termofikacinės jėgainės statybai, kurios vertė siekia apie 140 mln. eurų.

„Politikai teritorijų planavimo dokumentus stūmė be eilės, nenorėjo matyti įrodymų, kad yra pažeidžiami teisės aktai. Ar taip elgdamiesi miesto tarybos nariai vadovavosi naivumu? Tikrai ne, nes visi jie yra sąmoningi, subrendę ir turintys patirtį. Kokia galinga jėga judino šių politikų rankas? Tikrai ne naivumas ir ne nepatyrimas. Tai kas tada?“ – retoriškai klausė N.Puteikis.

Paklaustas, kokio dydžio yra tie „milžiniški kyšiai“, apie kuriuos jis kalba, seimūnas skaičiavo, jog politikams ir viešiesiems ryšiams galėjo nubyrėti 5–10 proc. projekto vertės, o tai yra – 24–48 mln. litų.

Gali gintis dėl šmeižto

„Labai norėčiau paklausti, kodėl gerbiamas Seimo narys, jei žinojo tokią informaciją, tylėjo ir niekur nesikreipė. Taip juk galima įžvelgti ir kažkokį dangstymą, ir slėpimą“, – stebėjosi V.Grubliauskas.

Jis pabrėžė, kad politikai, Seimo nariai turėtų prisiimti atsakomybę už savo žodžius ar veiksmus, kurie matomi viešumoje.

„Seimo narys, kuris prisistatinėja kaip labai principingas, turėtų būti pavyzdys, o ne užsiiminėti bobučių plepalais. Aišku tik tai, kad tie, kurie ėmė kyšius, turi sėdėti atitinkamoje vietoje, kaip ir tie, kurie juos davė“, – nuomonę reiškė Klaipėdos meras.

Jis neatmetė galimybės, jog miesto tarybos nariai dėl šmeižto kreipsis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

„Kiekvienas miesto tarybos narys, nesvarbu, kurios kadencijos, dabar turi tokią teisę. Kiekvienas turi apsispręsti, ar jaučiasi apdrėbtas ir kiek. Man svarbu apginti miesto tarybos kaip institucijos garbę, nes jos atžvilgiu mestas kaltinimas. Toks juodinimas be konkrečių faktų ir netoleruotinas, ir už tai turi būti taikoma atsakomybė, nesvarbu, ar Seimo nariui, ar turgaus prekeiviui“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Nori susiremti su teisėsauga

Kovomis su N.Puteikiu anksčiau garsėjęs buvęs Klaipėdos meras ir praėjusios kadencijos miesto tarybos pirmininkas Rimantas Taraškevičius teigė, jog į teismą dėl šmeižto tikrai nesikreips.

„Kovoti su tokiais pareiškimais nėra prasmės – tai tik laiko gaišatis ir N.Puteikiui suteikčiau per daug garbės. Manau, Klaipėdos meras padirbėjo už visus miesto tarybos narius, kad kreipėsi į teisėsaugą, ir to pakaks. Tiesą sakant, manau, kad seimūnas įprastą kartą išsisuks dėl savo pareiškimų. Dar kartą pasakys, kad negalima ant jo pykti, nes buvo Afganistano kare, ir viskas“, – žodžių į vatą nevyniojo R.Taraškevičius.

Jis pabrėžė, kad nesijaučia įžeistas, nes, buvusio mero žodžiais tariant, N.Puteikiui priešai vaidenasi ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje.

Pats N.Puteikis teigė šventai tikįs, kad joks tyrimas dėl jo pasisakymų nebus pradėtas.

Generalinė prokuratūra, Klaipėdos STT ir uostamiesčio politikai yra taip glaudžiai susiję, kad nė vienas jų nedrįs kelti man bylos ar pradėti kokio nors tyrimo. Turiu per daug duomenų, kuriuos galiu paviešinti“, – saugus jautėsi parlamentaras.

Tačiau jis tvirtino, jog laukia nesulaukia, jei prasidėtų koks nors tyrimas, byla pasiektų teismą.

„Jei teisėsauga nori su manimi susiremti, aš mielai pasiruošęs. Dėl savo teiginių esu garantuotas. Esu ramus kaip belgas“, – ironizavo N.Puteikis.

Priekaištai – ir STT

Jis priekaištus žėrė ne tik neva korumpuotiems uostamiesčio politikams, bet ir STT Klaipėdos valdybai.

„Jie dirba kaip advokatai, dangsto šituos amoralius ir neteisėtus sandorius, kurie vyksta Klaipėdos erdvėje. Jie yra dangstytojai, kaip ir dalis Klaipėdos apygardos prokurorų. Baisiausia, kad centrinė jų valdžia tai žino, bet toleruoja“, – rėžė N.Puteikis.

STT Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio vadovas Leonas Barišauskas tik apgailestavo, kad menkinamas institucijos vardas ir kad tuo užsiima žmogus, kurio balsą dalis visuomenės girdi.

„Labai skaudu dėl tokių neteisingų kaltinimų, nepagrįstų juodinimų. Centrinė STT gavo Klaipėdos mero prašymą ištirti N.Puteikio pasisakymus. Prašysime, kad tyrimą atliktų kitų miestų valdybos, nes mes juk esame neva neobjektyvūs“, – teigė L.Barišauskas.