Prokurorai trečiadienį paskelbė, jog yra surinkta pakankamai įrodymų, kad Jonavos meras, socialdemokratas M. Sinkevičius stotų prieš teismą.

„Kalbant apie M. Sinkevičiaus nusikalstamas veikas, buvo inkriminuotas dokumentų klastojimas, turto pasisavinimas ir piktnaudžiavimas“, – paaiškino Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Darius Valkavičius.

Pats M. Sinkevičius teigė, jog nepripažįsta pareikštų kaltinimų.

„Aš tikiuosi, kad teismo sprendimas patvirtins mano poziciją“, – LNK žinioms sakė Jonavos rajono meras M. Sinkevičius.

Jonavos meras įtariamas, kad neskaidriai panaudojo 1,5 tūkstančio eurų savivaldybės tarybos nariams skiriamų reprezentacinių lėšų.

„Grąžinau daugiau nei 4 tūkstančius eurų į savivaldybės administracijos biudžetą, o man pareikšti kaltinimai susiję su 1400 eurų suma“, – pabrėžė politikas.

Bet net dėl tokios sumos galėjo būti klastotas dokumentas.

„Įvertinus ikiteisminio tyrimo duomenis įtarimai pasitvirtino. Ši baudžiamoji byla buvo perduota teismui“, – kalbėjo Kauno apygardos prokuratūros prokuroras D. Valkavičius.

M. Sinkevičius neatsakė į klausimą, ar biudžeto pinigais apmokėjo žmonos telefono sąskaitą.

„Aš kaltinamas neteisingu ryšių panaudojimu, kaltinimas yra apie tai. Aš grąžinau visas už ketverius metus ryšiams panaudotas išlaidas“, – tikino jis.

Akcija persikėlė į Seimą


Dabar visuomenininkas Andrius Tapinas viešina Seimo narius, kurie besibaigiant kadencijai skubėjo pirkti tūkstančius eurų kainuojančią įrangą.

„Tai yra tas laikotarpis, paskutinės dienos, kai tu dar gali pirkti brangią techniką. Nes suprantama, kad kadencija pasibaigs po metų ir ta technika liks tau“, – LNK žinioms sakė akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius A. Tapinas.

Tarp 19 tokių Seimo narių dominuoja valdantieji konservatoriai.

„Žinokite, su tokiu nerimu laukiame iš tikrųjų. Dreba visas Seimas“, – trečiadienį Seime sakė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė už 2,5 tūkstančio eurų nusipirko kompiuterį.

„Taip, teko pirkti įrangą, bet per visą kadenciją tikrai stengiausi labai atsakingai naudoti parlamentinei veiklai skirtas lėšas“, – sakė A. Bilotaitė.

Andrius Tapinas

Klausiama, ar tikrai ministrei būtina pirkti kompiuterį už Seimo nario parlamentines išlaidas, nejau ministerija neparūpina darbo priemonių ministrams?

„Tai yra brangus kompiuteris, iš premium klasės, už parlamentines lėšas, būnant ministru. Čia turbūt iškils daug dilemų“, – prognozavo A. Tapinas.

Kita konservatorių ministrė – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovė Monika Navickienė turėdama valdišką mašiną ir vairuotoją važinėjo ir už Seimo parlamentines lėšas.

„Ji pasiėmė pinigus iš parlamentinių lėšų. Iš M. Navickienės labai daug yra pavežėjimo paslaugų“, – teigė A. Tapinas.

M. Navickienė kaip fotografą ir konsultantą samdo kitos konservatorės, frakcijos Seime seniūnės Radvilės Morkūnaitės–Mikulėnienės vyrą.

„Ir nepaisant to, kad jis yra Radvilės vyras, jis tikrai yra geriausias, mano įsitikinimu, politinės komunikacijos ekspertas“, – LNK žinioms sakė ministrė M. Navickienė.

Ji teigia, kad konservatorių frakcijos seniūnės vyrui moka ir daugiau Seimo narių, net ir konservatorių partija.

„Jau labai ilgą laiką. Jis ir su partija dirba ilgą laiką, su pavieniais politikais“, – sakė M. Navickienė.

Konservatorius Arūnas Valinskas už daugiau nei 2,5 tūkst. eurų nusipirko galingą žaidimams skirtą kompiuterį, profesionalų mikrofoną. Anot A. Tapino, A. Valinskas jau pažadėjo pinigus grąžinti.

Galingą žaidimams skirtą kompiuterį nusipirko ir konservatorius Antanas Matulas.

„Pirkau tai, kas buvo reikalinga, tą pirkau. O kokios problemos yra?“ – trečiadienį Seime klausimą kėlė konservatorius A. Matulas.

Anot jo, kompiuteris yra skirtas ne žaidimams, o atlikti Seimo nario pareigas. Ir išvardijo, kokias.

„Nusipirkau, nes reikia sudėlioti viską. Vien nuotraukų gali būti apie milijonas, turiu planų kažkokius memuarus parašyti“, – sakė jis.

Prieš pat terminą, kai daiktus dar galima pasilikti sau, biudžeto pinigais apsipirko ir kiti konservatorių senbuviai. Emanuelis Zingeris už daugiau nei 3 tūkst. eurų įsigijo mobilų telefoną ir monitorių, Kęstutis Masiulis prieš pat terminą išleido daugiau nei 5 tūkst. eurų, įsigijo riboto leidimo „Samsung“ telefoną su Žalgirio simbolika, po mėnesio dar vieną telefoną ir dar tokį patį kompiuterį kaip ir A. Bilotaitė.

Biudžeto pinigais dar spėtus prisipirkti daiktus, kuriuos galės pasilikti, rodė Seimo Mišrios narių grupės narys Aidas Gedvilas. Jis pinigais pasitaškė bene labiausiai, pirko kompiuterį, telefoną, monitorių.

„Manau, kad jeigu būčiau nusižengęs, mane vertintų atitinkamos tarnybos“, – kalbėjo politikas.

„Ar tau tikrai reikia pirkti telefoną ir kiekvienais metais keisti į naują modelį už mūsų pinigus?“ – klausimą kėlė A. Tapinas.

Keistas jam ir opozicinės Darbo partijos lyderio Andriaus Mazuronio pirkinys.

„Brangų nešiojamą kompiuterį už 2,7 tūkst. euro jis pirko ne iš parduotuvės, o iš fizinio asmens“, – pabrėžė A. Tapinas.

A. Tapino dabar viešinamas išlaidas turėjo kontroliuoti ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

„Mes informuodavome, jeigu atrasdavome neatitikimus. Tada informuojame Seimo narį, kad tos išlaidos yra netinkamos ir jis privalo jas grąžinti, taip ir įvykdavo“, – LNK žinioms sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

A. Tapinas pabrėžė, jog dilema dėl kontrolės yra ir kitur – iš 10 Etikos ir procedūrų komisijos narių 4 yra šiame sąraše.

Seimo nariams teisinantis vėl yra kalbama, kad gal reikėtų keisti parlamentinių lėšų tvarką.

„Tai jau galėtų būti kitos kadencijos dalykai, bet manau, kad turėsime diskusiją neišvengiamai“, – žadėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Konservatorių lyderiai – Ingrida Šimonytė ir G. Landsbergis parlamentinių lėšų visai nenaudoja.

„Vienas pasiūlymas yra reglamentuoti griežčiau, kad klausimai būtų atsakyti, arba visiems atsistatydinti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

I. Šimonytė irgi priminė, jog Seimo nariams yra jau labai seniai pasiūliusi šios „pagundos“ atsisakyti.

„Nes yra rizika už labai nedidelius pinigus labai sau susigadinti reputaciją“, – kalbėjo premjerė.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: