„Kai lankiausi JAV, verslininkai vardijo faktus ir klausė, kokių yra poslinkių, kad investuotojai galėtų ateiti į skaidresnę aplinką. Atsakymų nėra daug. Suprantu, kad galbūt lengviau yra pritaikyti straipsnį „Prekyba poveikiu“, kur įrodinėjimas lengvesnis, negu išaiškinti visą grandinę, kuri galbūt veikia labai seniai ir yra tvirtai sucementuota. Nenoriu nieko menkinti, pasitikiu institucijomis, bet norisi ir jų darbo rezultatus matyti.

Taip, galbūt svarbu eliminuoti vieną ar kitą politiką, parodyti, kad politinė sistema irgi yra neskaidri, kad ji būtų skaidresnė, o kiti bijotų ir nedarytų kažkokių veiksmų“, – sakė Seimo Pirmininkė.

Dienraščiui paklausus nuomonės dėl institucijų viešų gąsdinimų, kai paprasti mokestiniai ginčai gali virsti kriminalu, Seimo Pirmininkė sakė, kad institucijos tikrina daugybę atvejų, bet apie vienus girdime, o apie kitus – ne. Šią savaitę pranešta, esą europarlamentaras Viktoras Uspaskichas ir Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis vengė sumokėti mokesčius. Vyksta mokestinis ginčas, bet viešai gąsdinama, kad FNTT gali pradėti tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.

„ Kiek man žinoma, FNTT su VMI visada bendradarbiauja jau pirminiuose sandorių momentuose. Įstatymai leidžia sekti visus piniginius srautus – jeigu jie mato, kad sandoriai galbūt kelia abejonių, jie turi galimybę pradėti tyrimus. Paminėti atvejai yra susidarę ne šiandien, bet ar teisingai visi įstatymų niuansai buvo pritaikyti, tam yra visa sistema – mokestinių ginčų komisija, apskundimo procesas, pagaliau teismai, – šios instancijos ir turi aiškintis, kas teisus – mokesčių mokėtojas ar VMI. Tai visiškai atskiras procesas“, – sakė L.Graužinienė.

Vertindama verslo atstovų nuomonę, kad dėl dvejopų standartų kyla norų išvesti savo įmones iš Lietuvos, nes čia garbinami tik užsienio investuotojai, o pas vietinius bet kada gali į duris pasibelsti STT ar FNTT, Seimo vadovė pabrėžė, kad blogiausia, kas gali įvykti valstybėje, – žmonių neapykanta savo valstybei.

„Tai turime suprasti kiekvienas – tiek politikas, tiek valstybės tarnautojas, tiek pareigūnas. Kiekvienas mes einame tam tikras pareigas ir turime plačiau vertinti išorinius ir vidinius reiškinius ir įvykius. Kad ir kaip būtų gaila, aplinka darosi labai nesaugi. Ir nebūtinai dėl karinių veiksmų, ginkluotų konfliktų grėsmės, nes, kartoju, pats baisiausias ginklas – žmonių priešprieša ir neapykanta valstybei“, – sakė Seimo Pirmininkė.