V. Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Iš jo 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 000 Eur

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalios jo paskelbimo dieną. Tai reiškia, kad nuosprendis bus pradėtas vykdyti nedelsiant.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis Delfi teigė, kad policija ims vykdyti teismo sprendimą kai tik jį gaus. Kada tiksliai tai nutiks, jis pasakyti negalėjo.

„Sprendimas vykdomas iš karto, tai jis turės būti vykdomas“, – pabrėžė jis.

Be Seimo leidimo parlamentarus suimti ar kitaip suvaržyti jų laisvę negalima, tačiau V. Gapšys neliečiamybės neturi jau seniai. Ji buvo panaikinta po Seimo rinkimų 2020 metų gruodį.

Tuomet Seimo nutarimu buvo sutikta, kad V. Gapšys būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ar būtų kitaip suvaržyta jo laisvė.

Seimo pirmininkė neatmeta, kad bus įkalintas turėdamas mandatą

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen trečiadienį žurnalistams sakė dar nesanti susipažinusi su teismo nutartimi. „Tačiau situacija dėl V. Gapšio bus tokia, kad įsiteisėjus nutarčiai laukia ir ta sankcija, kuri yra numatyta, o dėl jo mandato sprendimai, matyt, bus, priklausomai nuo to, ar jo sprendimas bus skųsti. Dabar anksti pasakyti“, – teigė ji.


Paklausta, kam to reikia laukti, jei Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja tuoj pat, Seimo pirmininkė aiškino, kad reikia sužiūrėti procedūras ir šiuo metu ji nėra pasirengusi išsamiai atsakyti.

„Bet, žinoma, pagal Statuto numatytas procedūras viską padarysime. Natūralu, kad kažkuriame etape bus klausimas dėl jo mandato panaikinimo“, – sakė ji.

Klausiama, ar negali nutikti taip, kad V. Gapšys bus įkalintas dar turėdamas Seimo nario mandatą, V. Čmilytė to neatmetė.

„Gali būti“, – sakė ji.

Turi būti pradėta supaprastinta apkalta

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Agnė Širinskienė Delfi sakė, kad įsiteisėjus nuosprendžiui turėtų būti pradėtos supaprastintos apkaltos procedūros.

Pagal Seimo statutą, Seimui gavus įsiteisėjusio apkaltinamojo teismo nuosprendžio nuorašą, Seimo pirmininkas ar jo pavaduotojas nedelsdami su juo supažindina Seimo narius.

Po to Seime turi būti vykdomas apkaltos procesas.

Anot Seimo valdybos nario Juliaus Sabatausko, vykdant supaprastintą apkaltos procedūrą nereikia sudaryti komisijos ir nereikia kreiptis į Konstitucinį Teismą. Jis paaiškino, kad taip yra todėl, kad nusikaltimai įvykdyti ne šią, o ankstesnę kadenciją.

Tiesa, A. Širinskienė pažymėjo, kad Seimo nario Petro Gražulio atveju iškart po apkaltinamojo teismo nuosprendžio apkalta Seime nebuvo organizuojama iškart, nes buvo laukiama Aukščiausiojo teismo sprendimo.

„Nepaisant to, kad apkaltinamasis nuosprendis įsiteisėjo. Valdantieji mano didelei nuostabai tiesiog nepradėjo jokių procedūrų“, – teigė ji.

Paklaustas, ar ir V. Gapšio atveju gali būti neskubama organizuoti apkaltos ir laukiama, ar jis teismo nuosprendį skųs, J. Sabatauskas to pasakyti negalėjo.

Anot jo, viskas priklausys nuo Seimo valios.

– R. Kurlianskiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 6 metams ir 18 830 Eur dydžio bauda, taip pat jam 5 metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse;

– E. Masiuliui paskirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 5 metams 6 mėnesiams. Jam taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei konfiskuota 241 490 Eur;

– V. Gapšiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 4 metams 6 mėnesiams. Jam taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 000 Eur;

– Š. Gustainiui paskirta bausmė – 18 830 Eur bauda, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 4 350 Eur;

– G. Steponavičiui paskirta 15 064 Eur bauda ir 4 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas;

– UAB koncernui „MG Baltic“ paskirta galutinė subendrinta bausmė – 1 129 800 Eur bauda;

– politinei partijai Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – 376 600 Eur bauda;

– politinei partijai Darbo partijai paskirta galutinė subendrinta bausmė – 301 280 Eur bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)