Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vertino, jog teismo sprendimas – bloga žinia partijai.

„Suprantama, kad tai bloga žinia. Teismo sprendimas – bloga žinia partijai, – trečiadienį žurnalistams Seime komentavo V. Čmilytė-Nielsen. – Tai yra teismo sprendimas šiame etape, teismo nutarties dar nemačiau, su ja dar nesusipažinau. Žinoma, reikia laiko tam ir partijos valdyboje spręsime apie tolimesnius žingsnius.“

Valdyba, anot jos, spręs, ar skųsti Apeliacinio teismo nuosprendį aukštesnei instancijai.

Paklausta, ar nuteista partija ir toliau gali dirbti valdančiojoje koalicijoje, Seimo pirmininkė atsakė, kad gali.

„Turint galvoje, kad nei aš kaip partijos pirmininkė, o buvau išrinkta 2019 metais, nei partijos frakcija, kuri rinkėjų pasitikėjimą gavo 2020-aisiais, nesame susiję su šia istorija, mano vertinimu, gali“, – komentavo ji.

V, Čmilytės-Nielsen vertinimu, Liberalų sąjūdis, net ir gavęs 500 tūkst. eurų baudą, sugebės dalyvauti rinkimuose.

„Manau, kad galėsime. Partija ne pirmą kartą pergyvena sudėtingus laikus ir praeityje pavykdavo su jais sėkmingai susidoroti“, – teigė politikė.

Čmilytė-Nielsen
Baudą teks sumokėti, bet, matyt, pinigai dar nėra viskas.

„Baudą teks sumokėti, bet, matyt, pinigai dar nėra viskas“, – pridūrė ji.

„Partija yra labai smarkiai pasikeitusi nuo Eligijaus Masiulio laikų. Aš šia organizacija tikiu, joje yra daug naujų žmonių. Kaip sakiau, frakcijoje yra žmonės, kurie gavo rinkėjų pasitikėjimą po 2020 metų. Aš pati partijos pirmininke buvau išrinkta 2019 metais, praėjus trims metams po Eligijaus Masiulio skandalo. Manau, kad niekaip iš principo nesikeis tas kelias, kurį mes jau nėjom ir į kurį einame“, – dėstė Seimo pirmininkė.

Ji vertino, kad didysis sukrėtimas partijai buvo 2016 metais, o dabar organizacija esą visai kita, politikai jau ne kartą gavę rinkėjų pasitikėjimą.

„Aš viliuosi, kad to šis sprendimas nepakeis“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Delfi kalbintas E. Gentvilas stebėjosi, kad Vilniaus apygardos ir Apeliacinis teismai byloje priėmė skirtingus sprendimus.

„Nemačiau dar argumentų, reikia juos perskaityti.

Stebina dviejų tam pačiam pastate esančių teismų, dviejų instancijų visiškai skirtingi sprendimai. Kaip aš juokiuosi, tie teisėjai vaikšto tais pačiais to paties pastato koridoriais ir priima visiškai skirtingus sprendimus pagal tą pačią turimą informaciją.

Antras dalykas, aš nežinau, kaip yra interpretuota teismo sprendime, dėl ko kalta partija. Tačiau, žinodamas eigą, matydamas kaltinamąjį aktą, žinau vieną dalyką, kad partijos tuometinis pirmininkas E. Masiulis yra traktuojamas kaip vienasmenis partijos valdymo organas ir prokuroras siūlė dėl vienasmenio partijos valdymo organo partijos pirmininko Eligijaus Masiulio galimai nusikalstamos veikos, čia tada rašyta dar galimai, [pripažinti] kalta visą partiją. Tai štai tampame, galbūt tapome, vieno partijos žmogaus nusikalstamos veikos įkaitais“, – trečiadienį komentavo E. Gentvilas.

Partija, pasak jo, spręs dėl sprendimo apskundimo: „Antradienį rinksis partijos valdyba ir spręsim dėl kasacinio skundo pateikimo.“

Liberalų sąjūdžiui skirta 500 tūkst. eurų bauda. Apie jos sumokėjimą paklaustas E. Gentvilas tikino, kad šį klausimą spręs.

„Nenaršau po partijos sąskaitas. Aš žinau, kad [nuosprendis] įsiteisėja šiandien. Spręsim, žiūrėsim“, – kalbėjo politikas.

Gentvilas
Žinau, kad sunkiausias laikotarpis yra praeityje.

Jo įsitikinimu, Apeliacinio teismo sprendimas nepakeis rinkėjų nuostatų apie Liberalų sąjūdį.

„Didžiausias šokas buvo 2016 metais, kai E. Masiulis įkliuvo ir atrodė, kad ten bus daug kaltų asmenų, daug susijusių asmenų. Kaip matome, rinkėjai suprato, kad partija čia nėra susijusi, o partijos nuteisimas – simbolinis veiksmas, kurį prokuroras nuosekliai laužė <...>. Žinau, kad sunkiausias laikotarpis yra praeityje“, – komentavo E. Gentvilas.

Kalbėdamas su ELTA, politikas pažymėjo, kad Apeliaciniame teisme nagrinėjant „MG Baltic“ bylą nebuvo pateikti jokie nauji įrodymai.

„Apeliaciniame teisme nebuvo teikiami jokie nauji faktai ar įrodymai, lyginant su tuo, kas buvo ankstesnėje instancijoje. Kitaip sakant, nebuvo papildyta, neatsirado jokių naujų aplinkybių. Tai du teismai, gretai esantys, teisėjai koridoriuje susitinkantys turbūt, mato tuos pačius dalykus ir vienas sako juoda, kitas sako – balta“, – sakė E. Gentvilas.

„Tai keistoka, kaip sakoma, kad negalima kritikuoti teismų sprendimų, bet abejoti man niekas negali drausti“, – pridūrė jis.

Eugenijus Gentvilas

Politikas tikino ir toliau neįžvelgiantis Liberalų sąjūdžio kaltės šioje istorijoje.

„Kalbant apie mūsų partiją aš ir toliau nesuprantu, ką partija galėjo daryti, jeigu jokie partijos veiksmai neužfiksuoti. Yra vertinimai dėl frakcijos narių vienokių ar kitokių balsavimų, kurie nepatvirtina MG Baltic norų ir kas įdomiausia, kad frakcija nėra partija, frakcija nėra juridinis asmuo“, – sakė E Gentvilas, pažymėdamas, kad nagrinėjamu laikotarpiu Liberalų sąjūdžio frakcijoje Seime buvo bent keturi nepartiniai asmenys.

„Baudžiama partija, dėl to, kad jos fanų klubas Seime kažką blogai padarė. Tai būtų tas pats kas bausti Kauno „Žalgirį“ kaip juridinį asmenį dėl kokių nors sirgalių gatvėje padarytų išdaigų. Tai taip ir jaučiamės kalti“, – teigė jis.

Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė keičiantis pirmos instancijos teismo sprendimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Anksčiau išteisinti buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo.

R. Kurlianskiui ir E. Masiuliui skirtos laisvės atėmimo bausmės: buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui skirta 6 metų, eksparlamentarui – 5 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Apeliacinis teismas nusprendė kaltais pripažinti ir kitus anksčiau byloje išteisintus asmenis. Darbo partijos atstovas, Seimo narys Vytautas Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 500 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 400 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja jo paskelbimo dieną. Tai reiškia, kad nuosprendis bus pradėtas vykdyti nedelsiant, artimiausiomis dienomis nuteistieji turi atsidurti už grotų.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2022 m. balandį Vilniaus apygardos teismas buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) R. Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio vadovą E. Masiulį, eksparlamentarą Šarūną Gustainį, buvusį liberalą Gintarą Steponavičių, parlamentarą V. Gapšį, taip pat juridinius asmenys koncerną „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją buvo išteisinęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)