„Teismas pasakė laisvės atėmimo bausmės pradžią skaičiuoti nuo tada, kada nuosprendis bus nukreiptas vykdyti. Procesas turėtų būti toks, kad paskelbus nuosprendį, teismas imasi priemonių jį nukreipti į nuosprendį vykdančią instituciją, prokuroras turi pasižiūrėti, kad nuosprendis būtų laiku ir tinkamai nukreiptas vykdyti, ir po to įsijungia kitos institucijos ir jų veiksmai bus tokie, kad tuos ponus, kuriuos šiandieną matėme laisvėje, po kažkurio laiko pamatysime nelaisvėje“, – žurnalistams po teismo posėdžio kalbėjo J. Laucius.

Paklaustas, per kiek laiko nuosprendis turi būti nukreiptas vykdyti, prokuroras atsakė, jog per tris dienas nuo jo paskelbimo, tai yra nuo šio trečiadienio.

„Įstatymas kalba, kad nuosprendis turi būti nukreiptas vykdyti per tris dienas nuo jo paskelbimo. Tai negaliu atsakyti, bet manau, kad ilgai laukti nereikės, atsakymus į šiuos klausimus gausite kitą ar dar kitą savaitę“, – sakė J. Laucius.

Pasak prokuroro, nagrinėjant vadinamąją „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą, pirmosios instancijos teisme, buvo padaryta daugybė Baudžiamojo kodekso (BK) taikymo klaidų.

„Klaidos grubios, bjaurios ir esminės, nes dėl jų asmenys, padarę didelę galybę korupcinio pobūdžio nusikaltimų, be jokio pagrindo buvo išteisinti“, – pabrėžė J. Laucius.

„Pirmosios instancijos teismo padarytos teisės taikymo ir aiškinimo klaidos buvo ištaisytos“, – pridūrė prokuroras.

Jo teigimu, buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis, E. Masiulis ir V. Gapšys trečiadienį pripažinti „sunkiais nusikaltėliais“.

„Ponų, kurie buvo patraukti kaltinamaisiais šioje byloje, kaltumas įstatymo nustatyta tvarka yra įrodytas, jų kaltė yra pripažinta įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. Visi šitie ponai, kurie buvo patraukti kaltinamaisiais, kalbant paprastai, yra nusikaltėliai. O ponas Raimondas Kurlianskis, ponas Eligijus Masiulis ir ponas Vytautas Gapšys – ne bet koks nusikaltėlis, o sunkus“, – po teismo posėdžio kalbėjo J. Laucius.

Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė keičiantis pirmos instancijos teismo sprendimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Anksčiau išteisinti buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu.

Apeliacinis teismas R. Kurlianskį pripažino kaltu dėl papirkimo ir prekybos poveikiu. Jam skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė, 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat jam 5 metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse.

E. Masiulis teismo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo. Buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui skirtas laisvės atėmimas 5 metams 6 mėnesiams, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei konfiskuota 241 tūkst. eurų.

Apeliacinis teismas nusprendė kaltais pripažinti ir kitus anksčiau byloje išteisintus asmenis. Darbo partijos atstovas, Seimo narys Vytautas Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu. Jam teismas skyrė 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, taip pat 5 metams iš V. Gapšio atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 tūkst. eurų.

Kaltais pripažinti ir buvęs liberalas Šarūnas Gustainis bei buvęs Seimo narys Gintaras Steponavičius. Š. Gustainis pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 4,3 tūkst. eurų.

G. Steponavičius teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda ir 4 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1,1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 376,6 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2022 m. balandį Vilniaus apygardos teismas buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) R. Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio vadovą E. Masiulį, eksparlamentarą Š. Gustainį, buvusį liberalą G. Steponavičių, parlamentarą V. Gapšį, taip pat juridinius asmenys koncerną „MG Baltic“, dabar pakeięs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją buvo išteisinęs.

Mazuronis pasipiktino teismo sprendimu „MG Baltic“ byloje: tai žlugdo partiją


Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis sako, kad sveiku protu neįmanoma suprasti Apeliacinio teismo sprendimo vadinamojoje „MG Baltic“ byloje. Pasak jo, teismo sprendimas dėl frakcijos nario Vytauto Gapšio yra neteisingas, o partijai skirta beveik 400 tūkst. eurų bauda tiesiog žlugdo „darbiečius“ trijų rinkimų akivaizdoje.

„Nereikia daug svarstyti, kaip tai paveiks politinę partiją kai prieš pat trijų rinkimų ciklą yra atimami visi pinigai. Darbo partijai skirta 390 tūkst. bauda, Liberalų sąjūdžiui apie 500 tūkst. Atsakymas aiškus. Aš įsivaizduoju, kad ir Liberalų sąjūdžio situacija yra labai panaši. Aš nežinau jų finansinės padėties, bet pagal dotacijas sprendžiant, situacija turėtų būti panaši“, – Eltai aiškino A. Mazuronis.

„Šito sprendimo aš nesuprantu, man jis yra sveiku protu nesuprantamas, nepriimtinas, keistas. Gaila, kad tiek metų pragyvenus demokratinėje ir laisvoje šalyje, pirmos ir antrosios instancijos teismai šiuo atveju priima kardinaliai skirtingus sprendimus. Tai neprideda pasitikėjimo ir supratimo mūsų teisine sistema“, – sakė A. Mazuronis.

„Darbiečių“ lyderis pažymėjo, kad tenka apgailestauti ir dėl frakcijos kolegai V. Gapšiui skirtos 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

„Už žmogžudystes žmonės taip nėra teisiami kaip čia už savo darbo darymą“, – pažymėjo jis.

„Mano nuomone, tai absurdiškas sprendimas. Kad žmogus, kuris atlikinėjo savo darbą kaip štabo vadovas yra sodinamas į kalėjimą – kalkite mane prie sienos, už mane nebalsuokite ar sušaudykite, bet aš to nesupratau“, – apibendrino Apeliacinio teismo sprendimą komentavęs „darbietis“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)