Inga ir Mindaugas Vilčinskai antradienį atėjo į Kauno apylinkės teismą. Tėvams anksčiau visiškai pripažinus kaltę dėl savo trijų vaikų pagrobimo ir bandymo juos išgabenti į Baltarusiją, prokurorai siūlė bylą užbaigti baudžiamuoju įsakymu – skirti arešto bausmes su atidėjimu bei įpareigojimu dalyvauti tėvystės programose.

Vilčinskai pažadėjo keistis – pasigaminti lietuviškus pasus ir leisti vaikus į mokyklas. Tačiau panašu, kad apsigalvojo.

„To teismo iš viso negali būti. Todėl, kad nusikalstamos sudėties nėra. Viskas buvo represiniais būdais sufalsifikuota, padaryta taip, kaip yra“, – antradienį Kaune sakė M. Vilčinskas.

Paklaustas, kodėl iš globos įstaigos pagrobė vaikus sako, kad juos gelbėjo, o ne grobė.

„Mes gelbėjome vaikus. Nuo ko? Nuo teroristų. Nuo kokių? Kokie čia yra teroristai, kurie daro veiksmus“, – tikino jis.

Dar paklaustas, ar gailisi to, ką padarė, M. Vilčinskas teigė, jog „nieko nepadarėme“.

Kaltinamieji nepripažįsta, kad su šeima bandė nelegaliai vykti į Baltarusiją.

„Mes nevažiavome į Baltarusiją. (...) Mes slėptis norėjome ir gintis pasislėpę? Nuo ko? Nuo šių tironų, kurie tai padarė“, – aiškino M. Vilčinskas.

Bylos nagrinėjimas teisme buvo atidėtas, nes kaltinamieji apipylė institucijas skundais.

„Jie teigia, kad jeigu teismas pripažintų, kad ta nutartis yra neteisėta, tuomet visi kaltinimai būtų neteisėti“, – žiniasklaidai antradienį sakė prokurorė Gitana Kaupė.

Bet prokurorams pavyko pasiekti bent jau tiek, kad save vadinantys suverenais Vilčinskai, nepripažįstantys valstybės, įstatymų, mokslo, buvo priversti pasidaryti dokumentus ir įsidarbinti.

„Įsidarbinome, dokumentus turime. Vis tiek reikalauja priimti paslaugas, kitaip negrąžins vaikų. Tai čia gaunasi, kad yra privaloma priimti paslaugas. Privaloma“, – kalbėjo M. Vilčinskas.

Pasak teismo, byla nėra iš lengvųjų, sulaukus kaltinamųjų prašymų juos tenka šifruoti, kadangi įprastų dalykų nepripažįstantys Vilčinskai teismui pateikė dokumentus pasirašytus įvairiausiomis figūromis.

„Nebuvo visiškai aišku, bet iš esmės buvo galima suprasti, kad tai yra prašymas šioje byloje, aišku, apeliuojama ir nesutinkama su tuo teismo baudžiamuoju įsakymu kaip teismo sprendimu“, – teigė Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Dėl vaikų saugumo oficialia visų trijų vaikų globėja pripažįsta įstaiga „Pastogė“, kurioje dabar jie gyvena. Abu tėvai gali bendrauti su vaikais.

„Patiria stresą kiekvieną dieną, nenori sakė taip gyventi daugiau, mus provokuoja ten. Negalėjau paklausti, ar galima išeiti su vaikais į lauką“, – pasakojo M. Vilčinskas.

Kol nepasibaigs teisiniai ginčai, tėvams grąžinti vaikų nesiruošiama.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: