"Leiskite pasidžiaugti, kad mergaitės būklė Kauno klinikose gerėja ir jau kalbama apie jos išleidimą į namus po kelių dienų", - spaudos konferencijos pradžioje džiugias žinias pranešė ji.

Nagrinėdama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atliktą auditą, A. Bajorienė pasakojo įvykius chronologine tvarka, esą mergaitės sveikata suprastėjo vasario 4 d. Tiesa, viceministrės teigimu, vaiko svorio vidurkis visuomet buvo apie 7 kg.

"Mergaitė yra daugybinės patologijos, sudėtingų diagnozių ir sunkios sveikatos. Jos svorio vidurkis visada svyravo apie 7 kg. Prie jos diagnozių jis toks, galima sakyti, laikomas normaliu, nes tai yra genetikos sutrikimai", - aiškino A. Bajorienė.

Vasario 5 d. Ventos socialinės globos namų administracija dėl mergaitės kreipėsi į Šiaulių klinikas, tačiau jos gydytoja, nurodydama personalui, kaip ją maitinti, vaiko nestacionarizuoja.

Kitą dieną, mergaitės sveikatai nepagerėjus, jai vis dėlto buvo paskirtas stacionarus gydymas Šiaulių klinikose. Čia ji buvo gydoma iki vasario 12 d.

"Vasario 15 d. vėl kreipiamasi į Šiaulių klinikų medikus, mergaitei parašomas siuntimas stacionariam gydymui. Šioje vietoje globos namai aiškina, kad jie kontaktavo su medikais, tačiau tiesiog nepavyko šią dieną mergaitės stacionarizuoti, ir ji į Kauno klinikas išvežta vasario 18 d. Čia mums iškilo klausimas, kodėl globos namų administracija operatyviai nereagavo į gydytojo siuntimą stacionariam gydymui. Mūsų nuomone, mergaitė operatyviai privalėjo būti stacionarizuota vasario 15 d.", - aiškino A. Bajorienė.

Jos teigimu, įvardinus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išvadas, skubiai bus sudaryta nauja komisija dėl drausminės atsakomybės Ventos socialinės globos įstaigos vadovui.

Pasiteiravus, ar tai reiškia, kad globos namai ignoravo gydytojų rekomendacijas guldyti mergaitę į klinikas stacionariam gydymui, viceministrė šį teiginį paneigė.

"Jie (globos namai, - ELTA) ne ignoravo, jie kontaktavo, kaip jie teigė, su Kauno klinikomis, bet Kauno klinikos pasiūlė atvežti pirmadienį į stacionarą - gal nebuvo vietų, šito nenustatysime, dokumentų nėra", - aiškino ji ir pridūrė, jog į klausimą, kodėl Kauno klinikos savaitgalį nepriėmė mergaitės, bus galima atsakyti po medicininio audito išvadų.

"Matydami mergaitės sveikatos būklę, manome, kad globos namų vadovui, administracijai reikėjo reaguoti greitai, skubiai ir ieškoti visokiausių variantų, nes mergaitei jau reikėjo stacionaraus gydymo", - kalbėjo A. Bajorienė. Jos teigimu, kol kas neaišku, kuo jam tai gali grėsti, esą reikia palaukti tyrimo išvadų, tačiau neatmetama ir atstatydinimo galimybė.

A. Bajorienės teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija paskirtą medicinos auditą šiam atvejui turės atlikti artimiausiu metu ir savo išvadas pateikti iki kovo 15 d.

ELTA primena, jog į Kauno klinikas iš Ventos socialinės globos namų kritinės būklės atvežta septynmetė svėrė vos 5 kilogramus. Medikai įtaria, kad globos namuose mergaitė buvo marinta badu.

Globos namų darbuotojai sakė, kad mažametė nevalgo, todėl jai reikia įstatyti vamzdelius, per kuriuos būtų galima maitinti.

Anot Kauno klinikų Vaikų chirurgijos ir urologijos skyriaus vadovo Artūro Kildos, į ligoninę atvežta mergaitė gulėjo negalėdama pajudėti, vėmė, oda buvo išberta, o ant kūnelio atsiradusios pragulos.

Dabar, po savaitės ligoninėje, mergaitė valgo normaliai, bendrauja, reaguoja į aplinką.

Ventos socialinių globos namų direktorė Gražina Banienė kaltinimus mergaitės nepriežiūra neigia. Ji tikino, kad globos namuose daryta viskas, jog padėtų psichikos sutrikimų turinčiai mažylei. Buvo kreiptasi į Šiaulių ligoninę, Šiaulių Moters ir vaiko šeimos kliniką, kurioje mergaitė gydyta šešias dienas. Vėliau nuspręsta kreiptis į Kauno klinikų medikus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę dėl Akmenės rajono Ventos socialinės globos namuose nualintos mergaitės ir pareikalavo atlikti išsamų tyrimą dėl šio skandalingo atvejo ir spręsti dėl vadovų bei aplaidžiai dirbusių asmenų atsakomybės.