"Lietuvos užsienio reikalų ministro komentarus vertiname kaip bandymą, viena vertus, daryti spaudimą Ukrainai ir, kita vertus, kaip siekį negatyviai paveikti dvišalius rusų bei ukrainiečių santykius, norą pakenkti besiplėtojantiems integracijos procesams Eurazijos erdvėje", - rašoma Rusijos ambasados Vilniuje BNS perduotame pareiškime.

Taip ambasada reagavo į trečiadienį L.Linkevičiaus naujienų agentūros "Interfax" pacituotus žodžius, kad Rusijos spaudimas Ukrainai dėl eurointegracijos neigiamai atsilieps Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykiams.

"Tai turės įtakos ES ir Rusijos dialogui. Mums taip pat svarbūs ekonominiai, politiniai santykiai, tačiau partnerystė kuriama ne tik remiantis pragmatiniais interesais, bet ir vertybėmis. Viena pagrindinių vertybių - tai teisė rinktis. Mes gerbiame Ukrainos pasirinkimą ir tikimės, kad jam nebus daroma jokių dirbtinių kliūčių. Turi būti naudojami argumentai, o ne jėga. Tai nepriimtina ir bus atitinkamai įvertinta", - "Interfax" naujienų agentūrai sakė L.Linkevičius.

Rusijos ambasados pareiškime pabrėžiama, kad Rusija gerbia ukrainiečių apsisprendimą, tačiau įspėjama, kad nereikia Rusijos dėl nieko įspėti.

"Rusija ne mažiau nei Lietuva gerbia ukrainiečių tautos pasirinkimą bet kuriuo klausimu, taip pat ir dėl integracijos", - rašoma pareiškime.

"Dėl nieko nereikia Rusijos įspėti. Dialogas su Rusija turi būti pagarbus ir lygiateisis, tai yra konstruktyvaus ir abiem pusėms naudingo bendradarbiavimo pagrindas", - tvirtina ambasada.

Šią savaitę Švedijoje, Visbyje, susirinkę Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai pasmerkė Rusijos spaudimą Ukrainai ir Moldovai, raginant jas atsisakyti asociacijos ir laisvos prekybos sutarčių su ES.

Rusijos pareigūnai neseniai perspėjo, kad Ukrainai pasirašius sutartį su ES ir atsisakius įstoti į Rusijos proteguojamą Muitų sąjungą, gali būti apribotas importas iš šios šalies. Maskva taip pat žada Ukrainai pigesnes dujas, jei ši pasirinks jos sąjungą, o ne artimesnius ryšius su ES.

Rusijos pareigūnai pastarosiomis dienomis taip pat perspėjo Moldovą, kad glaudesni jos santykiai su ES gali sutrukdyti Padniestrės problemos sprendimui, taip pat prakalbo apie vyno importo apribojimus.

Lietuva šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai.