Tarp galimų sprendimų – ir daugiau nacionalinio transliuotojo programų ne lietuvių kalba.

Ukrainos įvykių kontekste į Lietuvą skriejo ne viena ir ne dvi informacinės propagandos strėlės. Rusijos televizijose sukosi laidos apie tai, kaip Lietuvoje, mistiškoje kaimo turizmo sodyboje su lentelėmis, pvz., „Mano tėvo gatvė“ neva ruošti „Maidano smogikai“, apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą – kaip Kijevo revoliucijos repeticiją. Žinoma, nepamirštant Algirdo Paleckio vizitine kortele tapusių pareiškimų, jog Sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“.

Kaltinimai dėl tariamo „Maidano smogikų“ ruošimo Lietuvoje aidėjo ne tik iš Kremliaus propagandistų lūpų. Analogiškas tezes apie Lietuvą dėstė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

D. Grybauskaitės ir LRT vadovų susitikimas truko apie valandą. Po jo prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė žurnalistams teigė, jog pokalbyje prezidentė pirmiausiai akcentavo būtinybę tinkamai reaguoti į mėginimus dezinformuoti Lietuvos visuomenę.

„Nuolatinė dezinformacija, provokacijos, priešiška propaganda tapo grėsme valstybės saugumui. Prezidentė pabrėžia, kad melagingų pranešimų gausa, interesų grupių iškreiptos žinios, patikimų faktų stoka klaidina ir priešina visuomenę, primeta svetimus sprendimus ir kelia grėsmę ir šalies raidai, ir demokratijai šalyje“, - sakė D. Ulbinaitė.

Pasak jos, LRT tenka ypatinga misija – „neleisti klaidinti mūsų visuomenės ir žeminti mūsų valstybės“.

„Informacinis atsakas ir informacinis saugumas yra nacionalinės gynybos dalis“, - teigė D. Ulbinaitė.

Anot prezidentės patarėjos, D. Grybauskaitė susitikime ne sykį akcentavo „skaidrų ir pakankamą LRT finansavimą“.

„Pasak prezidentės, nacionalinis radijas ir televizija neturi būti saistomi juokių interesų ir turi rūpintis išskirtinai viešojo intereso gynimu“, - sakė D. Ulbinaitė.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius žurnalistams teigė, kad pastarieji informaciniai išpuoliai išryškino tokių atakų problematiką ir sustiprino atoveiksmio poreikį. Sykiu LRT vadovas pabrėžė, kad negali būti jokios kalbos apie valstybinę propagandą – pirmiausiai akcentuojamas informacinių laidų stiprinimas.

„Prieš propagandą geriausias vaistas yra informacija. Informacija kainuoja“, - teigė A. Siaurusevičius, pridurdamas, jog finansavimas „nėra tikslas, o yra priemonė“.

Pasak jo, LRT siekiama stiprinti, plėsti tiek informavimo galimybes, tiek turinio kokybę. „Mes bandysime pateikti objektyvią, nešališką informaciją, kad mūsų žmonėms nereikėtų junginėtis užsienio kanalų“, - sakė A. Siaurusevičius.

Paklaustas, ar vienas iš atsako į priešiškas informacines atakas galėtų būti informacinių laidų ne lietuvių kalba stiprinimas, LRT vadovas tokio varianto neatmetė.

„Manau, kad tai gali būti vienas iš svarstymo objektų“, - teigė A. Siaurusevičius.

A. Siaurusevičius priminė, kad informacinių atakų pavojų D. Grybauskaitė akcentavo ir savo metiniame pranešime. Vis dėlto LRT vadovas užsiminė ir apie finansavimo poreikį – esą dabar finansavimas ne iki galo atitinkama LRT keliamus tikslus.

LRT vadovo žodžiais, nacionalinio transliuotojo finansavimas neturėtų būti taip stipriai veikiamas „ekonominių kataklizmų“.

„Labai svarbu nutiesti kelius. Bet geri keliai gali tapti keliu kam nors atvažiuoti. Ir būtų gerai, kad dar veiktų visuomeninis transliuotojas, kuris praneštų, kad yra grėsmė“, - sakė A. Siaurusevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (608)