Jūžintiškė Ona sunkiai serga ir yra priversta dažnai vykti į sostinę.

„Per savaitę dvi dienas (naudojuosi autobusu), leidžia chemiją. Aš trečiadienį išvažiuoju pietiniu autobusu, o penktadienį grįžtu po chemijos leidimo“, – LNK pasakojo miestelio gyventoja O. Grigaliūnienė.

Autobuso maršruto iki Vilniaus pro Jūžintus neliko prieš beveik porą mėnesių – su Rokiškiu esą pasidarė irgi sunku.

„Nuvažiuot nuvažiuoji, o parvažiuoti nebėra kuo, reikia laukti iki beveik 18. Išvažiuoja gal 17:30-17:20, išveža darbininkus. Man tada reikia visą dieną sėdėti Rokišky“, – sakė Ona.

Gyvenimą be autobusų tiksliai nupasakoja kaimynė.

„Mes per nuotolį gyvenam: medicina, daktaras atvažiuoja vieną savaitę, atvažiuoja sekmadienį kunigas iš kito rajono, paštas vėl atvažiuoja. Na tai atsiprašau, viską gyvename pagal nuotolį. Argi čia gyvenimas senam žmogui“, – LNK kalbėjo Jūžintų gyventoja Genovaitė Rudokienė.

Rokiškio rajono gyventoja, kad ir retai, keliones samdosi.

„Kokie gi pinigai, visiems reikia mokėt, negi žmonės dabar paims ir tampys šituos senus“, – sakė G. Rudokienė.

„Nors jau būtų sekmadienį atgal reisas, kad sugrįžt galėtum. Penktadienį nuvažiuoji ir sekmadienį sugrįžt, o dabar nuvažiuoji ir reikia aplinkiniais keliais grįžt“, – LNK teigė kita miestelio gyventoja Birutė.

Jūžintų kraštiečiai surinko kelis šimtus parašų, kad vietos valdžia grąžintų autobusą pro Uteną į Vilnių.

„Mūsų rajono valdžia į laiškus, kuriuos mums atrašinėja, žinot, ką rašo, – kad mes susiderinsime su Utenos meru, jog mes jus pavešime iki Pilkėnų – t.y. trys kilometrai, iki mūsų rajono sienos, iš ten jus paims kažkoks Utenos autobusas ir jus nuveš į Uteną. Ir ką tas Jūžintų arba viso šito krašto žmogus atvažiavęs veiks toje Utenoje, kai visi Utenoje yra pravažiuojantys autobusai?“, – pasakojo kraštietė Jolė Žemaitienė.

Valdžios susisiekimo sprendinys žmonėms kelia abejonių, nes atstumas esą padidėja mažiausiai 70 kilometrų.

„Iš Jūžintų mes turime grįžti link Latvijos, į Rokiškį. Rokiškyje rasti kažkokį tai autobusą, kur irgi visiškai nesuderinta pagal grafiką, palaukti ir tada iš Rokiškio pro Kamajus važiuoti į Vilnių“, – LNK komentavo kraštietis Antanas Tumelionis.

Rajono meras užtikrina, kad maršrutas atstatytas nebus – per metus jis atneša daugiau nei 30 tūkst. eurų nuostolio.

„Mes negalime sau leisti laikyti tokių maršrutų su tokiais nuostoliais. Tai reikštų, kad po keletos metų šią autobusų stotį reikėtų uždaryti ir autobusų į Rokiškį neliktų išvis“, – LNK, stovėdamas prie Rokiškio autobusų stoties, sakė rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Bet tai esą nereiškia, kad Jūžintų gyventojai palikti be susisiekimo.

„Daromi papildomi maršrutai 12 kilometrų, kuriais vežama nemokamai – iki Kamajų mieste, kur yra stotis, per kurią važiuoja pagrindiniai maršrutai į Vilnių, Kauną, Uteną, Ukrmergę, Anykščius“, – paaiškino meras.

Vykstant tarmiestinio susisiekimo pertvarkai, pasak mero, Rokiškio rajone panaikinti dar keli net mažiau nuostolingi maršrutai, bet žmonės dėl jų esą nesiskundžia. Visgi Jūžintų atstovai ketina nenusileisti – dėl panaikinto maršruto kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, Kelių direkciją, Prezidentūrą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: