Mergaitės prabilo apie nederamą elgesį


Redakcijos šaltinių teigimu, kalbos apie tai, jog Vinco Kudirkos progimnazijoje vienas darbuotojas galimai priekabiauja prie mergaičių, tarp pačių moksleivių ėmė sklisti dar praėjusių metų rudenį. Paauglės mergaitės viena iš kitos sužinojo, kad progimnazijoje dirbantis vyras per užsiėmimus elgiasi nederamai, lenda joms į akis, liečia kojas ir kitas kūno vietas, slapta filmuoja.

Kai kurios mergaitės savo tėvams prasitarė girdėjusios kitus vaikus kalbant, kad apie gašlų mokyklos darbuotojo elgesį vienos mokinės mama neva pranešė tuometinei švietimo įstaigos direktorei Rasai Dagienei. Nežinia, ar tai buvo tiesa, ar tik tarp vaikų pasklidusios šnekos, tačiau minėtas darbuotojas, kuris buvo laikomas vienu iš tuometinės vadovės favoritų, toliau lyg niekur nieko dirbo progimnazijoje.

Kalbos atsinaujino pasikeitus mokyklos direktorei


Skandalas tada į viešumą taip ir neiškilo, todėl lieka neaišku, ar mokyklos direktorei buvo pranešta apie nederamą pavaldinio elgesį ir ji į pranešimą nereagavo, ar niekas įstaigos vadovės apie galimą seksualinio priekabiavimo faktą tiesiog nedrįso informuoti.

Apie nederamą mokyklos darbuotojo elgesį Vinco Kudirkos progimnazijoje vėl pradėta kalbėti po to, kai šių metų pradžioje Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis iš pareigų dėl prarasto pasitikėjimo atšaukė šios mokyklos direktorę R. Dagienę, o laikinai progimnazijai vadovauti paskyrė Lizdeikos gimnazijos direktorę Iną Bajarauskaitę.

Aptarinėjo socialinių tinklų pokalbių grupėse


Kai kurie mokinių tėveliai, susibūrę į Vinco Kudirkos progimnaziją lankančių vaikų tėvelių grupes, galimus seksualinio priekabiavimo atvejus aptarinėjo per socialinių tinklų pokalbių programą „Messenger“, todėl informacija tarp tėvų ir vaikų paplito gana plačiai.

Vienos mergaitės mama net prasitarė, kad dėl netinkamo mokyklos darbuotojo elgesio planavo eiti kalbėtis į mokyklą, tačiau ją atkalbėjo dukra, baimindamasi, kad mama nesukeltų per didelio triukšmo.

Kitos mergaitės mama irgi prisipažino iš savo dukters išgirdusi apie nederamą mokyklos darbuotojo elgesį ir pasiūlė kreiptis į auklėtoją, kad ši surengtų susirinkimą, į kurį pakviestų administracijos atstovus.

Seimo nario patarėja į pareigūnus nesikreipė


Tėvai tarpusavyje diskutavo apie tai, jog mergaitės, pastebėjusios netinkamą darbuotojo elgesį, turėtų viską pradėti filmuoti telefonu, kad vėliau turėtų įrodymų, kuriuos galėtų pateikti teisėsaugos pareigūnams.

Redakcija turi duomenų, kad kalbos apie nederamą mokyklos darbuotojo elgesį pasiekė ir buvusią Savivaldybės administracijos direktorę, o dabar Seimo nario Antano Čepononio patarėją Jolantą Margaitienę.

Pasak šaltinių, J. Margaitienė kitoms mamoms esą pasiūlė rašyti pareiškimą policijai, ir nors žinojo į skandalą įsivėlusio mokyklos darbuotojo vardą bei pavardę, tačiau pati į pareigūnus kažkodėl nesikreipė.

Netinkamu elgesiu apkaltintas vyras mokykloje nebedirba


Laikinoji mokyklos vadovė I. Bajarauskaitė, išgirdusi kalbas apie nederamą ir gašlų mokyklos darbuotojo elgesį, nieko nelaukusi pasikvietė jį „ant kilimo“. Po pokalbio minėtas mokyklos darbuotojas pareiškė norą išeiti iš darbo pačiam prašant. Laikinoji mokyklos vadovė jo norą iš karto patenkino, todėl šiuo metu vyras įstaigoje nebedirba.

Redakcijos žiniomis, tą pačią dieną laikinoji mokyklos vadovė I. Bajarauskaitė apie pokalbį su pavaldiniu ir jo atleidimą informavo rajono merą K. Račkauskį. Rajono vadovas apie galimą seksualinį priekabiavimą informavo teisėsaugos pareigūnus, kurių paprašė atlikti tyrimą ir, jeigu skandalingi faktai pasitvirtintų, nubausti kaltininką.

Į apklausas kviečiami mokytojai ir vaikų tėvai


„Radviliškio naujienos“ sužinojo, kad pareigūnai į apklausas jau kviečiasi mokyklos darbuotojus ir kai kurių vaikų tėvelius, kurių klausinėja apie tai, ar iš savo atžalų nesulaukė jokios informacijos apie netinkamą mokyklos darbuotojo elgesį.

Pareigūnai kol kas neatskleidžia, ką iš mokytojų bei mokinių tėvų išgirdo per apklausas. Nuo komentarų susilaikė ir rajono meras K. Račkauskis, kuris teigė nenorintis pakenkti pareigūnų atliekamam tyrimui.

Pareigūnams netrūksta darbo


Redakcijos šaltinių pasakojimu, tai ne vienintelis tyrimas, kurį pareigūnai šiuo metu atlieka dėl įvykių Vinco Kudirkos progimnazijoje. Pareigūnai sulaukė dar vieno kreipimosi, kuriame jų prašoma išsiaiškinti, ar buvusi progimnazijos direktorė R. Dagienė buvo informuota apie galimai nederamą savo pavaldinio elgesį ir ar tikrai nieko nesiėmė, kad užtikrintų mokinių saugumas, kurie ir toliau galimai patyrė seksualinį priekabiavimą.

Į pareigūnus kreipęsis asmuo pareiškė, kad jo žiniomis, vienos klasės mokinių tėvai buvo surinkę parašus ir planavo kreiptis į mokyklos vadovę, kad ši nušalintų nuo pareigų netinkamai besielgiantį darbuotoją. Pareigūnams dabar teks išsiaiškinti, ar raštas su surinktais mokinių tėvų parašais tuomet pasiekė mokyklos direktorę R. Dagienę.

Paprašė ištirti dingusios skulptūros detektyvą


Dar vieno prašymo atlikti tyrimą pareigūnai sulaukė dėl iš Vinco Kudirkos progimnazijos paslaptingai dingusios ir vėliau lygiai taip pat paslaptingai atsiradusios antikinės skulptūros kopijos.

„Radviliškio naujienose“ jau rašėme, kad skulptūra šioje mokykloje keletą dešimtmečių buvo naudojama per dailės pamokas, o kai prieš ketvertą metų buvo įrengta Indigo poilsio zona vaikams, skulptūra papuošė šią sutvarkytą mokyklos erdvę.

Po kiek laiko skulptūra paslaptingai dingo, tačiau paslapties skraistė atsivėrė, kai šių metų sausio 29 dieną Lietuvos televizijos interneto portale lrt.lt buvo parodyta naujausia laida apie interjerą, kurioje buvo pristatytas Vilniuje gyvenančios buvusios Vinco Kudirkos progimnazijos direktorės R. Dagienės dukters šeimos butas. Televizijos laidą žiūrėję Vinco Kudirkos progimnazijos mokytojai iš karto pažino, kad buvusios jų vadovės dukters namuose stovi kaip iš akies lupta antikinės skulptūros kopija, kuri pradingo iš jų mokyklos. Po kilusio pedagogų šurmulio skulptūra mokykloje paslaptingai atsirado…

Už parduodamą namą prašo 230 tūkstančių eurų


Redakcijos turimais duomenimis, iš darbo atleista buvusi Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė R. Dagienė šį sprendimą jau apskundė teismui. Šaltinių teigimu, buvusi vadovė neprašo teismo, kad šis ją sugrąžintų atgal į darbą, tačiau nori prisiteisti gana didelę sumą pinigų.

Panašu, jog skandalingai pagarsėjusi R. Dagienė ketina išvykti gyventi į kitą miestą, nes radviliškiečiai viename populiariame nekilnojamojo turto skelbimų portale rado skelbimą apie parduodamą jos šeimos namą, esantį Radviliškyje, ir apie tai pranešė „Radviliškio naujienoms“. Skelbime nurodoma, kad pastatas parduodamas, nes šeimininkai kraustosi į kitą miestą.

Už 2021 metais kapitaliai suremontuotą 133 kvadratinių metrų ploto namą šeimininkai tikisi gauti 230 tūkstančių eurų. Skelbime nurodoma, kad name išvedžiota nauja elektros instaliacija, šildymo sistema, įrengti geriamojo vandens filtrai, vandens nukalkinimo sistema, šildomos medinės ąžuolo grindys, yra vonios ir dušo kambariai, darbo kambarys, virtuvė sujungta su valgomuoju ir svetaine, pro didelį langą atsiveria vaizdas į pietų pusėje esantį uždarą, itin privatų kiemą-sodą. Svetainėje įrengtas Dovre židinys-krosnelė. Antrame aukšte yra miegamasis, skaitykla-svečių kambarys, dušo kambarys.