Skulptūra keletą dešimtmečių puošė mokyklą


O buvo taip… Vinco Kudirkos progimnazijos mokytojų teigimu, antikinės skulptūros „Leokonas ir jo sūnūs“ fragmento kopija mokykloje atsirado maždaug prieš keturis dešimtmečius ir buvo amžiną atilsį mokytojo Paulausko palikimas.

Pasak pedagogų, vėliau šia skulptūra dailės pamokose naudojosi kiti dirbę mokytojai, todėl ji buvo tapusi neatsiejama mokyklos interjero ir mokymo dalimi.

Skulptūra vaizduoja Trojos žynį Leokoną, kurį savo poemoje aprašė antikos laikų rašytojas Vergilijus. Pasak jo, žynys Leokonas pagarsėjo tuo, jog trojėnams išpranašavo, kad šie nepriimtų dovanų iš graikų, tačiau jie žynio patarimo nepaklausė ir į miestą įsileido Trojos arklį, kurio pilve slėpėsi priešo kariai. Ši klaida vėliau pražudė miestą. Žynį Leokoną ir du jo sūnus už paslapties atskleidimą nugalabijo deivė Atėnė, kuri atsiuntė iš jūros dvi milžiniškas gyvates.

Kai Vinco Kudirkos progimnazijoje prieš maždaug ketvertą metų buvo įrengta Indigo poilsio zona vaikams, suremontuotų erdvių nuotraukomis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo ir pati interjerą kūrusios įmonės savininkė Edita Stankeviciute-Righetto. Šiose nuotraukose užfiksuota, kad šią sutvarkytą mokyklos erdvę papuošė žynio Leokono skulptūra.

Tačiau, mokytojų žodžiais, po kurio laiko skulptūra staiga prapuolė ir niekas nežinojo, koks tolesnis jos likimas.

Papasakojo skulptūros atsiradimo istoriją


Paslapties skraistė atsivėrė, kai šių metų sausio 29 dieną Lietuvos televizijos interneto portale lrt.lt buvo parodyta naujausia laida apie interjerą ir architektūrą „Veranda“, kurioje buvo pristatytas Vilniuje gyvenančios buvusios Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos direktorės Rasos Dagienės dukters Adelės šeimos butas, išsiskiriantis didele vientisa erdve ir didžiuliu langu į kalno šlaitą.

Laidoje žiūrovams norėta papasakoti, kaip iš brėžinių būstą įsigijusi šeima atsisakė nebūtinų sienų ir miegamąjį atskyrė perregima pertvara.

Ir galiausiai ją pamačiau būtent tokioj erdvėj. Pavyko man ją gauti. Man buvo pati fainiausia, pati geriausia diena. Ir ją pastačius suvokiau, kad mano vizija pildosi iš tikrųjų taip, kaip norėjau. Vienareikšmiškai kiekvienas daiktas, kiekvienas gaminys atranda savo vietą. Sakyčiau, kad ta skulptūra manęs tiesiog laukė. Aš ją pastačiau ir ji atrodė, kaip čia buvusi.
Buvusios Radviliškio direktorės Rasos Dagienės dukra Adelė

Televizijos laidoje nusifilmavusi buto šeimininkė žurnalistams atviravo, jog savo namuose visada įsivaizduodavo stovinčią didelę skulptūrą.

„Man būdavo kažkas tokio, ko niekur nebuvau mačiusi. Aš pasidariau takelį, tokį plėmą virtuvėj, kad va čia, šitoje vietoje, bus didelė skulptūra. Nežinau, kada rasiu, ar rasiu, bet mano vizija yra tokia. Ir galiausiai ją pamačiau būtent tokioj erdvėj. Pavyko man ją gauti. Man buvo pati fainiausia, pati geriausia diena. Ir ją pastačius suvokiau, kad mano vizija pildosi iš tikrųjų taip, kaip norėjau. Vienareikšmiškai kiekvienas daiktas, kiekvienas gaminys atranda savo vietą. Sakyčiau, kad ta skulptūra manęs tiesiog laukė. Aš ją pastačiau ir ji atrodė, kaip čia buvusi“, – ant virtuvėje esančio stalviršio pastatytos skulptūros atsiradimo istoriją LRT žurnalistams pasakojo buvusios mokyklos direktorės dukra.

Skulptūra – kaip iš akies lupta


Televizijos laidą žiūrėję Vinco Kudirkos progimnazijos mokytojai iš karto pažino, kad buvusios jų vadovės dukters namuose stovi kaip iš akies lupta žynio Leokono skulptūra, kuri pradingo iš jų mokyklos.

Mokytojai vienas per kitą ėmė dalintis televizijos laidos nuoroda ir negalėjo suprasti, kaip keletą dešimtmečių mokyklą puošusi skulptūra atsidūrė Vilniuje gyvenančios buvusios mokyklos direktorės atžalos virtuvėje.

Gali būti, jog kilęs šurmulys atsirito ir iki buvusios direktorės, nes netrukus skulptūra mokykloje kaip paslaptingai prieš kurį laiką dingo, taip paslaptingai ir atsirado…

Kai kurie pedagogai šmaikštavo, negi žynys Leokonas neįspėjo, kad Vilniuje gyvenanti R. Dagienės dukra neįsileistų jo į savo namus.

Gali būti, jog kilęs šurmulys atsirito ir iki buvusios direktorės, nes netrukus skulptūra mokykloje kaip paslaptingai prieš kurį laiką dingo, taip paslaptingai ir atsirado…

Direktorę atleido dėl prarasto pasitikėjimo


„Radviliškio naujienose“ jau rašėme, kad šių metų sausio 3 dieną Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis pasirašė potvarkį, kuriuo nuo sausio 4 dienos iš pareigų atšaukė Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos direktorę Rasą Dagienę iš pareigų kaip praradusią pasitikėjimą. Netrukus po to, kai susipažino su mero potvarkiu atšaukti ją iš pareigų, R. Dagienė susirgo. Laikinai progimnazijai vadovauti paskirta Lizdeikos gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė.

Radviliškio Vinco Kudirkos progimnaziją, kuriai vadovavo direktorė R. Dagienė, 2023 metams baigiantis „išpurtę“ Radviliškio rajono savivaldybės auditoriai atskleidė daug skandalingų faktų.

Rasa Dagienė

Paaiškėjo, kad mokyklos vadovė ir dar pora jos favoritų iš tėvelių suaukotų pinigų pasiėmė beprocentines paskolas, išsimokėjo sau dienpinigius ir išdūmė į Tenerifę, o pasiskolintų pinigų negrąžino iki pat audito pabaigos, todėl šių lėšų nebuvo galima panaudoti mokinių poreikiams tenkinti. „Radviliškio naujienų“ žiniomis, daugiau kaip pusantro tūkstančio eurų siekiančią „beprocentinę paskolą“ iš tėvelių suaukotų pinigų paėmusi direktorė pinigus grąžino tik pasibaigus auditui ir paaiškėjus šiam skandalingam faktui – gruodžio 27 dieną. Belieka tik paspėlioti, ar šie pinigai būtų sugrąžinti, jeigu šis auditorių nustatytas skandalingas faktas nebūtų iškilęs viešumon.

Auditoriai nustatė ir tai, kad atliekant mokyklos patalpų remontus už šiukšliadėžę buvo sumokėta beveik po 600 eurų, o už gėlių vazoną – beveik 6 tūkstančiai eurų. Negana to, iš vienos juvelyrinių dirbinių parduotuvės už 120 eurų kažkaip pavyko nusipirkti darbo knygą, nors patys šios parduotuvės pardavėjai teigia tokiomis knygomis apskritai neprekiaujantys.

Mokyklos direktorės pasiteisinimai tiesiog kelia šypseną. Pavyzdžiui, auditoriams ėmus domėtis, kodėl vienas mokyklos pirkimas iš Kauno firmos buvo suskaidytas į keletą smulkesnių, direktorė apkaltino savo pavaldinį, kuris tarsi kokiame meksikietiškame seriale neva prarado atmintį. O auditoriams suabejojus, ar direktorei tikrai reikėjo pirkti tokį brangų išmanųjį telefoną „Apple“, vadovė pareiškė, jog brangus telefonas buvo labai reikalingas, nes jame yra fotoaparatas, diktofonas ir skaičiuotuvas…

Tačiau mokyklos vadovė mero pasitikėjimą prarado ne tik dėl auditorių nustatytų pažeidimų, bet ir dėl savo nederamo elgesio su mokyklos darbuotojais. Mokytojų profsąjunga rajono merui įteikė vienuolikos buvusių šios mokyklos darbuotojų pasirašytas neanonimines anketas, kuriose jie patvirtino, jog buvo nuolatos menkinami, patyrė vadovės mobingą ir patyčias, kol jiems neliko nieko kito, kaip tik palikti pareigas Vinco Kudirkos progimnazijoje „savo noru“ ir ieškotis darbo kitose švietimo įstaigose.

Nepasitenkinimą dėl direktorės vadovavimo stiliaus merui kiek anksčiau buvo išsakę ir dalis dabartinių mokyklos mokytojų.

„Radviliškio naujienos“ kiek anksčiau R. Dagienės teiravosi, kaip ji vertina auditorių išvadas ir ar žada skųstis teismui, tačiau mokyklos vadovė atsakymo nepateikė. Redakcijos žiniomis, iš darbo atleista direktorė mero sprendimą ją atleisti visai neseniai apskundė teismui.