Naujas karo etapo tikslas

Ukrainoje šeštadienį vyko vėl rusų masinės atakos prieš energetikos objektus. Aštuoni regionai šįryt kentė nuo antskrydžių.

Ukrainos gynyba įsijungė net šiaurėje ir vakaruose – Lucko, Kyjivo ir Lvivo srityse. Ten pavyko raketas numušti, bet kitur – griaudėjo sprogimai.

„Buvo ramiau, o dabar – apšaudo kasdien. Būna, kad energijos neturim paromis“, – sakė viena ukrainietė.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino strategija – aštuonis mėnesius trunkančio karo naujame etape sunaikinti kuo daugiau Ukrainos elektros tinklų, kad paliktų be šilumos ir vandens, kad priverstų ukrainiečius kentėti. Ir šie pyktį imtų lieti savo valdžiai.

Dėl rusų atakų trūkinėjant elektros tiekimui, po saulėlydžio Ukrainoje įsivyrauja tamsa. Ukrainiečiai taupo elektrą, bet netoli Kyjivo esančios išlaisvintos Borodiankos gyventoja sako, kad geriau su žvakėmis ir konservais, bet tik ne rusų okupacija.

„Invazijos pradžioje buvome okupuoti. Buvo šalta, mes slėpėmės rūsyje, ne itin malonu, bet ką darysime, kentėsime“, – sakė vietos gyventojas.

Moksleivė sakė, kad mokytis tokiomis sąlygomis itin sunku, nes vis dingsta mokytojų internetas.

„Niekas gerai neveikia – kaip mokytis“, – sakė ji.

Karas Ukrainoje

JAV: Putinas diplomatinio būdo neieško

JAV ir Rusijos gynybos ministrai Lloydas Austinas ir Sergejus Šoigu net surengė retas derybas telefonu, bet Maskva primygtinai laikosi karo.

„Visi požymiai rodo, kad V. Putinas neieško diplomatijos, o eina priešinga kryptimi. Esminė problema jam ta, kad ukrainiečiai ne tik yra itin drąsūs ir atsparūs, bet ir labai sėkmingai atremia agresiją ir susigrąžina savas žemas“, – teigė JAV Valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Pietinėje Chersono srityje, kur kontrpuolimu veržiasi Ukrainos pajėgos, ukrainiečiai atsikovojo 88 gyvenvietes. Tęsiasi ir pabėgimas iš paties Chersono miesto.

Okupacinė miesto valdžia reikalavo, kad visi civiliai miestą paliktų dar šeštadienį. Veža tik viena kryptimi – į Krymą, bet į Ukrainos kontroliuojama teritoriją neišleidžia.

Buvo pranešama, kad okupantai Chersone rengiasi gatvių mūšiams. Rusai kariai kraustosi į paliktus būstus ir maskuojasi civilių rūbais.

„Neramu, bet tikimės, kad viskas bus gerai“, – sakė vien Chersono gyventoja.

Gyventojai baiminasi, kad Kachovkos užtvanka gali būti susprogdinta ir miestas – užtvindytas.

JAV įsikūręs karo studijų institutas skelbia, kad rusai tikriausiai bandys sprogdinti hidroelektrinės užtvanką, kad pridengtų atsitraukimą iš Chersono.

Ukraina prašo Jungtinių Tautų atsiųsti tarptautinę stebėjimo misiją prie šios užtvankos.

Mįslingi sprogimai Rusijoje

Mįslingi sprogimai griaudi ir pačioje Rusijoje. Belgorodo srities mieste pataikius, esą, sviediniams, žuvo du civiliai. Dalis miesto – be elektros.

Tuo metu Baltarusijos autoritaras Aliaksandras Lukašenka nuvykęs į karinį poligoną Bresto srityje pareiškė, kad jo šalies kariuomenė su Ukraina nekariaus.

A. Lukašenka paneigė ir pranešimus apie jo šalyje vykdomą slaptą mobilizaciją. Bet netikėtai prasitarė, kad jo šalis mokosi iš Rusijos mobilizacijos klaidų.

„Šiandien mes niekur nesiruošiame eiti. Generolas teisingai ir tiksliai pasakė – jei nenorite su mumis kariauti, karo ir nebus. Bet jeigu jūs ateisite į mūsų žemę, visiems sakau, tikėtina, kad ir žurnalistė Aliona eis kariauti. Bet šiandien jokio karo – mums jo nereikia“, – kalbėjo faktinis Baltarusijos vadovas.

Analitikai mano, kad jei nepatyrusi Baltarusijos kariuomenė kada nors įsitrauktų į Rusijos karą, papildomi kariai galėtų padėti Maskvai atkirsti kai kuriuos svarbius transporto koridorius. Bet greičiausiai smarkiai nepadidintų V. Putino pajėgumų mūšio lauke.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Slepiasi rūsiuose

Ukrainos gyventojas Jura tik nuėjo nupirkti antklodės vaikams, kai staiga driokstelėjo sprogimas. Jis buvo sužeistas, o savaitgalį išleistas iš ligoninės šlubčioja prie sutalžyto savo daugiabučio namo. Ir sako, kad jam atakos atrodo lyg iš kompiuterinio žaidimo.

„Jausmas, lyg būčiau įstrigęs kompiuteriniame žaidime. Degė namas ir automobiliai, tada užėjo tamsa“, – apie įvykius pasakojo ukrainietis.

Šalis gesina šviesas, Rusijos prezidento V. Putino kariaunai naikinant elektros stotis ir kitą gyvybiškai svarbią infrastruktūrą. Žurnalistų kalbinta mama sūnui knygą apie kosmosą skaito giliai po žeme, mokyklos rūsyje.

„Vaikų darželio nebėra, mano vaiko darželį subombardavo praėjusią savaitę, tokia yra realybė“, – ašarodama pasakojo moteris.

Vokiečių televizijos RTL komanda fiksuoja rusų nešamo kruvino pasaulio realybę.

„70 žmonių kas naktį atvyksta į šią slėptuvę, ateina iš baimės, arba todėl, kad jau neturi, kur dėtis“, – reportaže sakė RTL reporterė Kavita Sharma.

Ukrainiečių Tamaros ir Valentino butas – jau negyvenamas, o daugiabučiui po rusų atakos gresia tiesiog sugriūti. Šis rūsys yra sutuoktinių nakvynės vieta.

„Aš net čia bijau, bijau išeiti į gatvę. O šiaip gyvenime buvau drąsuolė“, – pasakojo Tamara.

Iš jų buto pavyko išgelbėti tik šinšilą.

Kai kuriems čia tenka miegoti ant kėdžių, kietą medį žmonės bando paversti savotiška lova. Bet ukrainiečiai teigia, kad iškęs, nes okupantus kariai veja lauk.

Tai patvirtina ir prezidentas V. Zelenskis. Agresorė Maskva iš desperacijos tik bando imituoti pergales, naikindama elektros tinklus.

„Rusijos propagandistai meluoja sakydami, kad šis teroras prieš mūsų infrastruktūrą ir žmones gali kaip nors sulėtinti mūsų karių veiksmus, arba sukelti sunkumų mūsų gynybai. Ukrainiečiai vieningi ir žino, kad Rusija neturi jokių šansų laimėti šį karą.

Mūsų gynybos pajėgos gauna viską, ko reikia šaliai apsaugoti. Ir kasdien, pabrėžiu – kasdien juda į priekį“, – sakė Ukrainos vadovas.

Pasitaiko ir išdavikų

Dėl įtarimų kolaboravus su Rusija sulaikytas Ukrainos magnatas, medaliu apdovanotas už indėlį į pramonę. Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė „Motor Sich“ prezidentą Boguslajevą. Manoma, kad pramonės milžinė tiekė variklius ir kitas detales per invaziją rusų kariniams lėktuvams.

O rusų pajėgos, vejamos ukrainiečių kontrpuolimo Chersono srityje, iš ten toliau bėga. Keičia net katastrofos planus. Staiga iš Kachovkos hidroelektrinės rezervuaro išpila vandenį. Rusų statytiniai sako, kad neva tam, jog sumažintų žalą, jei griūtų užtvanką. Kurią, anot Ukrainos, jie užminavę planavo sprogdinti.

Kyla pyktis dėl mobilizacijos sąlygų

Tuo metu į Rusiją vis daugiau karų grįžta karstuose. Kaimas Čeliabinsko srityje laidoja vyrą, kuris tik mobilizuotas po savaitės žuvo fronte. Našlaitis liko pusantrų metų sūnus. Šeimos draugė nepabūgo į kameras rėžti, ką mano apie V. Putino paskelbtą mobilizaciją.

„29 dieną jį paėmė, o spalio 4 dieną jis jau buvo Ukrainoje. 5 dienos, aišku, emocijos neigiamos. Juk žadėto parengimo nėra. Jie buvo išsiųsti kaip patrankų mėsa“, – sakė šeimos draugė Anastasija.

Rusai kariai Penzos srityje patys tyčiojasi, kokią ekipuotę jiems duoda Rusijos valdžia.

„Lietpaltis – palapinė yra sovietinis. Štai, maišelis. O termorūbai – kaip iš psichiatrinės išleidus. Kelnės, kepurė, neaišku, kokių metų gamybos. 1982 metai. Esi pasiruošęs kariauti?“ – vaizdo įraše klausia vienas Rusijos karys. O lietpalčiu–palapine apsigaubęs jo kolega ironizavo, kad tiesiog svajoja.

Pietų Sibire mobilizuotieji irgi kelia maištą.

„Mums buvo grasinama, kad jei neisime, mus pasodins į kalėjimą, kad mūsų šeimoms nepadės ir išmokas sustabdys. O kiek davė racijų? Jų neužteks net vienam mūsų būriui. Ir kam tą gitarą davė? Nejau šaudysime iš gitaros mūšio lauke?“ – kitame vaizdo įraše sakė Rusijos karys.

Pasiūlius tokią valdžią versti, mobilizuotieji pratrūko ploti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: