„Iš tiesų iš tų pasisakymų kyla pagrįstų įtarimų, kad moteris palaiko priešišką režimą. Tai dėl tai yra pagrindas pradėti (pilietybės, aut. p.) netekimo procedūrą“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento vadovė pripažino, jog Rusijos balerina I. Liepa į institucijų akiratį pateko pirmą kartą.

„Jeigu būtų patekusi anksčiau į mūsų akiratį, tai mes jau būtume pradėję šią procedūrą. O šiuo atveju tik dabar paaiškėjo ta informacija, todėl mes pradėjome dabar“, – kalbėjo Migracijos departamento vadovė.

E. Gudzinskaitė priminė, jog yra 4 milijonai Lietuvos Respublikos piliečių. Tad stebėti visų jų pasisakymus, ypač kitos šalies informacinė erdvėje, yra tiesiog neįmanoma, pabrėžė LNK pašnekovė.

„O tie, kurie išimties tvarka yra gavę pilietybę yra apie 800. Tai susekti, sustebėti kiekvieną Lietuvos pilietį ir visus jo viešus pasisakymus, yra misija neįmanoma, atvirai šnekant. Ypač, kai tie pasisakymai yra ne Lietuvos viešojoje erdvėje, o kažkur užsienyje.

Mes nesame ta policinė valstybė, kuri prižiūri ir stebi savo piliečius. Juo labiau, kad šiuo metu turime daug daugiau kitų iššūkių, kurie yra svarbesni ir arčiau mūsų. Nuoširdžiai džiaugiuosi mūsų visuomenės aktyvumu, žurnalistų, visuomenininkų, atskirų piliečių aktyvumu, kai jie kelia tokius klausimus. Ir pastebėję tokią informaciją praneša ir ją viešina“, – tikino ji.

Toks atvejis, pasak E. Gudzinskaitės yra trečias po įstatymo pakeitimo.

„Turėkime mintyje, kad pilietybės įstatymo nuostata, leidžianti pradėti pilietybės netekimo procedūrą buvo priimta tik šiais metais. Todėl ankstesniais metais net nebuvo pagrindo daryti tokių patikrinimų“, – aiškino Migracijos departamento vadovė.

VRM įpareigojo Migracijos departamentą pradėti pilietybės atėmimo procedūrą. Migracijos departamentas tiria ir jeigu nustatys, kad I. Liepos veiksmai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, departamentas parengs siūlymą VRM kreiptis į prezidentą dėl pilietybės atėmimo.

E. Gudzinskaitė teigė, jog procedūros metu bus suteikta proga ir pačiai balerinai I. Liepai pasisakyti ir duoti atsakymus, jeigu to norės.

„O galutinį žodį tars Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Delfi primena, kad vieši balerinos I. Liepos pasisakymai apie Baltijos valstybes ir Vladimiro Putino karą Ukrainoje yra vertinami kaip diskredituojantys valstybę.

Minėtame pasisakyme I. Liepa neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina „specialiąja operacija“, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir jo vertybes.

„Nors viena pusė sako, kad Kremlius išplovė mus smegenis, tai yra kiekvieno pasirinkimas. Man atrodo, kad dabar mes viską tiksliai suprantame. Tai yra mūsų pamatinių vertybių priešprieša. Ukraina tapo tarsi keičiamu pinigu, man yra labai gaila“, – teigė balerina.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: