"Šaukiame neeilinį posėdį atsakymams apsvarstyti", - BNS sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis. Posėdis planuojamas antradienį.

Atsakydama į klausimus Antikorupcijos komisijai prezidentė D.Grybauskaitė sakė, kad praėjusių metų spalio mėnesį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pateikė informaciją, jog 2005-2011 metais nebuvo atliekami jokie tyrimai, susiję su galimai nusikalstamu politinių partijų finansavimu.

Taip šalies vadovė komisijai atsako į klausimą, ar jai yra žinoma faktų, kad FNTT nevykdė tyrimų, susijusių su partijų rėmėjais, atsižvelgdami į politikų nurodymus ar prašymus.

Klausimus šalies vadovei Antikorupcijos komisija pateikė atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo aplinkybių. FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą vasario 15 dieną atleido tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, remdamasis Valstybės saugumo departamento medžiaga apie poligrafo tyrimus.

Pareigūnai poligrafu tikrinti aiškinantis, kas atskleidė informaciją apie teisėsaugos planuojamus veiksmus dėl banko "Snoras".

Antikorupcijos komisijos prašoma pateikti informaciją apie pokalbius su tuometiniu vidaus reikalų ministru R.Palaičiu dėl FNTT vadovų atleidimo, prezidentė atsakymuose rašo, jog "su vidaus reikalų ministru buvo kalbama apie galimai prieš valstybę įvykdytą nusikaltimą, teisėsaugos institucijų vadovų reputaciją ir atsakomybę".

Ji taip pat patvirtina susitikusi su Alvydu Medalinsku, jo prašymu, o klausiama, ar išties sakiusi, jog Vitalijus Gailius netinkamas vadovauti FNTT, nes nėra pasistatęs nuosavo namo, atsako: "Kalbėta ir apie teisėsaugos pareigūnų pažeidžiamumą".

Atsakymuose Antikorupcijos komisijai D.Grybauskaitė taip pat patvirtina, kad jos patarėjas Jonas Markevičius informavo apie pokalbį su tuometiniu generalinio prokuroro pavaduotoju Andriumi Nevera, kuriame "A.Nevera informavo apie kolegos generalinio prokuroro pavaduotojo Dariaus Raulušaičio žmonos giminystę su dienraščio "Lietuvos rytas" redaktoriaus pavaduotoju.

Klausiama, ką reiškia jos žodžiai dėl FNTT vadovų atleidimo, jog "ministras čia ne prie ko", šalies vadovė atsakė: "Po patikrinimų ant abiejų FNTT pareigūnų krito įtarimo šešėlis, o teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių. Šiame kontekste žurnalistas klausė apie pasitikėjimą R.Palaičiu".

Klausimus prezidentei Antikorupcijos komisija pateikė atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo aplinkybių. Savo išvadose komisija pareikalavo atstatydinti vidaus reikalų ministrą R.Palaitį, atleisti generalinio prokuroro pavaduotoją D.Raulušaitį, grąžinti į darbą atleistus FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

Taip pat komisija savo išvadose pateikė ir buvusio generalinio prokuroro pavaduotojo A.Neveros liudijimą, jog gavęs žinių, esą informaciją nutekinęs D.Raulušaitis, jis apie tai informavo prezidentės patarėją J.Markevičių, tačiau "adekvačios ir įstatymo reikalaujamos reakcijos į tai nebuvo".

Seimo Antikorupcijos komisijai patvirtinus išvadas, valdantieji konservatoriai pareikalavo liberalcentristų deleguoto vidaus reikalų ministro R.Palaičio atstatydinimo. Šis nesitraukė, gindamasis, jog pareigūnus atleido vadovaudamasis įstatymais, tuo metu šalies vadovė atmetė premjero Andriaus Kubiliaus teikimą jį atleisti.

Tačiau įtampai valdančiojoje koalicijoje stiprėjant vėliau R.Palaitis sutiko atsistatydinti. Liberalų ir centro sąjunga tvirtina premjerui pateikusi galimų kandidatų į vidaus reikalų ministrus sąrašą, pavardės neatskleidžiamos.