„Dvišaliai santykiai visada priklauso nuo abiejų šalių požiūrio vienas į kitą. Labai svarbu, kad tas požiūris būtų grįstas abipuse pagarba ir kad santykiai būtų lygiavertiški. Įsivaizduoti arba tikėtis, kad santykiai pagerės, kad viena iš pusių padarys kažkokių nuolaidų, tarptautinėje politikoje arba diplomatijoje būtų neįprasta, ir būtų negerai. Ar galima siekti, kad dvišaliai santykiai būtų pagerinti bet kokia kaina - vėlgi atsakymas ne“, - antradienį Žinių radijui sakė J.Neliupšienė, klausiama apie Lietuvos ir Rusijos santykių pagerėjimo perspektyvą.

„Kokią kaina mes esame pasiruošę sumokėti - ar mes iš tiesų norėtumėm būti įsipareigoję pagal kažkokią energetinių resursų, dujų, sutartį, kuri nustatytų kainą artimiausiai dešimčiai ar penkiolika metų, ar mes norime, kad mums sakytų, kokias teisines reformas ar teisės aktus įgyvendinti, siekiant reformuoti savo energetinį sektorių? Manau, kad tokius klausimus visų pirma turime sau atsakyti - jei esame pasiruošę mokėti daugiau, tiesiog nusileisti reikalavimams, kurie mums keliami, tuomet galime tikėtis geresnių santykių. Bet, manau, kad Lietuvoje šiuo metu ir prezidentė, ir užsienio reikalų ministras visų pirma yra už lygiaverčius, abipuse pagarba be išankstinių sąlygų grindžiamus santykius“, - kalbėjo prezidentės patarėja.

Lietuvos naujasis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savaitgalį vykusioje Miuncheno saugumo konferencijoje susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. L.Linkevičius po susitikimo pranešė, jog sutarta intensyvinti dvišalius santykius.

Kalbėdamas apie Rusijos pusės susitikime išsakytus lūkesčius L.Linkevičius minėjo dujų sektoriaus klausimus. " Rusijos pusė irgi pateikė eilę savo lūkesčių ir buvo tokių klausimų, kur irgi tikėtasi pažangos iš Lietuvos. Galiu konkretizuot - Trečiasis energetikos paketas, kalba eina apie dujų sektorių, ir mūsų ginčai yra, kad mes pagal Europos Sąjungos nustatytą tvarką atskiriam gamintojus nuo tiekėjų, ir infrastruktūra tiekimo yra kitose rankose nei dujų gamintojo, visa tai sukelia tam tikrų problemų verslo prasme Rusijos partneriams. Mūsų tikslas yra konkurencija, ir pagaliau tai darom ne vienašališkai, o pagal ES nustatytą trečiąjį paketą. aš taip pat Rusijos pusei pasakiau, kad tai nėra vien Lietuvos politika, o ES politika", - BNS telefonu iš Miuncheno šeštadienį sakė L.Linkevičius.

Miunchene šeštadienį įvykęs L.Linkevičiaus ir S.Lavrovo susitikimas buvo pirmasis naujos Vyriausybės užsienio reikalų ministro susitikimas su Rusijos kolega.

Praėjusių metų pabaigoje darbą pradėjusios naujosios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas " perkrovimas".

"Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas". Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams", - rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad "Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų".

Vizito išvakarėse Ukrainą ragina imtis iniciatyvos, jei nori suartėti su Europa

Prezidentės patarėja perdavė šalies vadovės poziciją ir dėl Ukrainos. D. Grybauskaitės nuomone, ši šalis turi parodyti pažangą reformuodama rinkimų ir teisinę sistemą, jei nori suartėti Europa ir rudenį pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES). Tai Ukrainos prezidento vizito į Lietuvą išvakarėse pareiškė prezidentės  patarėja.

Viktoras Janukovyčius, Dalia Grybauskaitė
"Ukraina siekia su ES pasirašyti asociacijos sutartį, įskaitant ir laisvos prekybos sutartį, bet tam, kad šita sutartis, kur tekstai jau suderinti, būtų galutinai pasirašyta, ES yra iškėlusi keletą reikalavimų, kuriuos Ukraina turėtų įvykdyti", - antradienį sakė J. Neliupšienė.

"Europos šalys tikisi pažangos rinkimų sistemos reformoje, tikisi, kad Ukraina vengs politiškai motyvuotų bylų ir bus surasti sprendimai toms byloms, kurios dabar pradėtos. Žinoma, su tuo susijusi ir teisinė reforma (...). Jei ji iš tikrųjų tikisi suartėti su Europa, turi imtis iniciatyvos dabar", - Žinių radijui sakė J.Neliupšienė.

Anot prezidentės patarėjos, Lietuvai asociacijos sutarties pasirašymas ir laisvos prekybos sutarties taikymas būtų naudingas, nes palengvintų dvišalius kontaktus.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius Lietuvoje viešės trečiadienį.

Anot prezidentės spaudos tarnybos pranešimo, valstybių vadovai aptars Ukrainos ir ES santykius, dvišalius ryšius, ekonominį bendradarbiavimą. Taip pat bus kalbama ir apie rudenį Vilniuje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą - tai vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių.

Prezidentai taip pat pasirašys Strateginės partnerystės tarp Lietuvos Respublikos ir Ukrainos vystymo gaires 2013 - 2014 metais.

ES ir Ukrainos derybos dėl asociacijos sutarties pastaraisiais metais strigo Vakarams kaltinant V.Janukovyčių opozicijos persekiojimu, visų pirma dėl veiksmų kalinamos ekspremjerės Julijos Tymošenko atžvilgiu.

Tarp ES ir Rusijos manevruojantis V.Janukovyčius sulaukia didelio spaudimo iš Maskvos prisijungti prie muitų sąjungos, kurią Vladimiras Putinas tikisi paversti galinga Eurazijos sąjunga, už tai žadėdamas pigesnes dujas. Šiuo metu muitų sąjungai priklauso Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas.