„Susitikimas su ponu L. Kasčiūnu turėtų įvykti trečiadienį“, – pirmadienį žurnalistams komentavo G. Nausėda.

Jis pažymėjo, kad galimų kandidatų į krašto apsaugos ministro pareigas yra ir daugiau, bet L. Kasčiūnas esą – pirmas eilėje.

„Pirmiausia, aš ketinu susitikti su juo, užduoti klausimus, kurie man yra svarbūs. Ypatingai man svarbus aspektas dėl Krašto apsaugos ministerijos darbų tęstinumo ir tų labai svarbių Lietuvai projektų įgyvendinimo, dėl jo požiūrio į pono A. Anušausko išsakytas galimų korupcijos pėdsakų problemas. Tada, priėmus sprendimą, būtų beprasmiška kalbėti apie tai, kokios buvo kitos kandidatūros“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pažymėjo, kad savo kandidato į krašto apsaugos ministrus premjerei nesiūlė.

Laurynas Kasčiūnas

„Ne, savo kandidato aš nesiūliau. Tai buvo mūsų su premjere bendro pokalbio rezultatas. Tiesiog pasidalinome tam tikromis mintimis“, – teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas tvirtino, jog yra suinteresuotas tuo, kad kandidatūros į ministrus klausimas būtų išspręstas kuo greičiau.

„Mano interesas, ir manau, premjerės toks pat, [kandidatūrą] suderinti kaip galima greičiau, kad šitas neapibrėžtumo laikotarpis greitai baigtųsi ir visi suprastų, kad Krašto apsaugos ministerija, o ir visa sistema, toliau įgyvendins tuos projektus, kurie Lietuvai yra privalomi ir juos reikia įgyvendini kaip galima greičiau“, – komentavo G. Nausėda.

Paklaustas, ar žino daugiau informacijos apie galimą krašto apsaugos darbuotojų papirkinėjimą, apie ką anksčiau užsiminė atsistatydinantis ministras Arvydas Anušauskas, G. Nausėda tikino, kad dabar nenori apie tai kalbėti. Pasak jo, šią informaciją reikia tikrinti.

„Tokius dalykus reikia patikrinti, nes tai yra rimti dalykai, rimti kaltinimai ir, be abejo, apie juos viešai kalbėti galima tik tada, kai jie yra patikrinti. Todėl ketinu susitikti ir su mūsų Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros vadovais su tuo pačiu klausimu, nes tie kaltinimai, kurie pasigirdo, jie yra tokie rimti, kad palikti juos be pėdsako arba ignoruoti būtų nusikaltimas prieš mūsų valstybę“, – vertino šalies vadovas.

Pirmadienį susitiko su premjere


Žinia apie A. Anušausko atsistatydinimą buvo netikėta. A. Anušauskas aiškino, kad pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime, sulaukė iš premjerės. Kaip teigė politikas, jis tokios „rokiruotės“ atsisakė.

Tuo pačiu A. Anušauskas užsiminė apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje – politikas tikino susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

Pirmadienį A. Anušausko atsistatydinimo klausimą premjerė Ingrida Šimonytė aptarė su šalies vadovu. Po susitikimo ministrė pirmininkė teigė pasiūliusi ministrui atsistatydinti, nes pasigedo jo aktyvumo, pavyzdžiui, telkiant paramą šaukimo reformai.

Politikė tikino, kad ministro užuominos apie galimą korupciją krašto apsaugos sistemoje ją nustebino ir suneramino. Pats A. Anušauskas, anot I. Šimonytės, per vadovavimo ministerijai laikotarpį nėra kreipęsis į ją, pranešdamas apie galimą korupciją ar neskaidrius sandorius krašto apsaugos srityje, viešuosiuose pirkimuose.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) anksčiau komentavo, jog šių metų vasario 9 dieną iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) gavo vieną informacinio pobūdžio raštą apie Seimo nario Raimundo Lopatos pateiktus klausimus ministerijai dėl organizuojamų viešųjų pirkimų.

STT nurodė, kad gautą informaciją vertina. Ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, niekam nėra pareikštų įtarimų.

STT taip pat pažymėjo, kad 2020–2024 metais iš KAM negavo kokios nors informacijos apie bandymus papirkti ministerijos darbuotojus, organizuojančius viešuosius pirkimus, ar jiems daromą spaudimą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad yra pasiruošęs sėsti į krašto apsaugos ministro postą. Pasak jo, tą jis padarys jei tik sulauks pasiūlymo.

I. Šimonytė vertino, jog būtų logiška, jei A. Anušauskas ir L. Kasčiūnas apsikeistų pareigomis, bet, pasak jos, į ministro postą svarstomos ir kitos kandidatūros.

Premjerė teigė, kad per šią savaitę oficialiai pateiks prezidentui kandidatą į krašto apsaugos ministrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)