Socialiniuose tinkluose radosi pasipiktinimas ir grotažymė „Vatnikanas“. O Lietuvos politikai tikina, kad su Vatikanu daug kalbasi apie karą Ukrainoje, bet jau mato, kad jų pokalbių akivaizdžiai neužtenka.

Žygimantas Pavilionis savo disertaciją rašė apie Popiežių Joną Paulių II, Lietuva jautė lenko pontifiko užnugarį kovoje prieš komunizmą.

„Manau, kad Popiežius Jonas Paulius II jau seniai būtų buvęs Kyjive ir parėmęs tą kovą“, – LNK Žinioms sakė politikas.

Dabartinis Popiežius Pranciškus – iš Argentinos, po naujo jo pasisakymo tai reikia vėl prisiminti.

„Popiežius nėra iš mūsų pasaulio. Ten, kur jis gyveno, požiūris į Rusiją buvo gan radikalios kairės formuojamas“, – akcentavo Ž. Pavilionnis.

Pranciškus pasisakė Sankt Peterburge – nuotoliu kalbėjosi su jaunaisiais rusais katalikais. Vienoje dalyje jis jiems kalbėjo apie taiką, kitoje – gyrė Rusijos imperiją.

„Niekada nepamirškite savo paveldo. Jūs esate didžiosios Rusijos paveldėtojai. Didžioji šventųjų valdovų Rusija, didžioji Petro I, Jaketerijos II Rusija. Ta imperija didinga, apšviesta didelės kultūros ir didžios žmonijos, niekada neatsisakykite šio palikimo, jūs esate didžiosios motinos Rusijos paveldėtojai“, – kalbėjo Popiežius.

Oficialiame Vatikano pranešime to nebuvo.

„Nelabai tikėjosi, kad bus išviešintas jo pokalbis“, – LNK Žinioms sakė Seimo narys, istorikas Valdas Rakutis.

Sukėlė pasipiktinimo bangą


Bet internete šie pontifiko žodžiai paplito ir sukėlė įtūžį, žmonės Pranciškų lygino su J. Prigožinu, kiti sako, kad Vatikanas tampa „Vatnikanu“. Tarp tokių – ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

„Ta tikrąja blogąja prasme imperija puola kitą šalį pažeisdama visą tarptautinę teisę, žudo žmones, pažeidinėja žmogaus teises, na, ir visko daug blogo daro, ir čia staiga Popiežius taip įdomiai šneka“, – kalbėjo V. Rakutis.

Kai Popiežius Pranciškus lankėsi Lietuvoje, buvusiame kalėjime pagerbė KGB aukas, dar po metų Lietuva palaidojo ir Gedimino kalne atrastus pakartų sukilėlių palaikus. Jeigu pontifikas būtų turėjęs galimybę apsilankyti Rasų kapinių koplyčioje, galbūt būtų geriau susipažinęs ir su tuo, ką Lietuvai, Ukrainai, Lenkijai ir visam šiam regionui reiškė Jekaterina II bei Abiejų Tautų Respublikos padalijimai.

„Šitas žmogus labai stipriai prisidėjo prie to, kad mūsų valstybės neliktų. Tai yra be jokios abejonės labai juoda figūra mūsų istorijoje – mūsų laisvės duobkasys“, – pabrėžė V. Rakutis.

Pokalbiai paveikesni nei notos


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas LNK Žinioms teigė, kad kadangi ne pirmas, ne antras ir ne trečias kartas, kai Popiežius daro panašius pareiškimus, todėl žmogiškai pradedi prie to įprasti.

„Bet tai nėra gerai“, – pridūrė politikas.

Popiežiaus Pranciškus aštrių antraščių yra padaręs ir anksčiau, kai pernai italų dienraščiui pasvarstė, kad galbūt „NATO lojimas prie Rusijos durų paskatino V. Putiną įsiveržti į Ukrainą“.

Antraštės skelbė: „Popiežius kaltina NATO“.

Popiežius nežinojo ir to, ar Ukrainai siųsti ginklus – teisinga.

Popiežiui išgyrus Rusijos imperiją, politikai daro išvadą – pokalbių su patarėjais neužtenka – tiesiogiai su pontifiku gali kalbėtis valstybių vadovai.

„Matyt, bręsta laikas rimtam, politiškai angažuotam, orientuotam galbūt ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių, Lenkijos, kuri visada turėjo didelį politinį svorį Vatikane, pokalbiui. Galbūt net aukščiausiame lygyje“, – svarsto L. Kasčiūnas.

86 metų Pranciškus ne tik vadovauja Katalikų Bažnyčiai, bet yra ir Vatikano valstybės vadovas.

L. Kasčiūnas, paklaustas, ar niekas nesiunčia protesto notų Vatikanui, sakė, kad viskas turėtų „kaip variantas būti ant stalo“.

„Tie pokalbiai, kuriuos mes tikrai kiekvieną dieną turime, Vatikane būtų didesnė galimybė nei oficialios protesto notos, kurios tik pradžiugins Maskvą ir Pekiną“, – įsitikinęs Ž. Pavilionis.

Visą LNK Žinių reportažą apie Popiežių Pranciškų žiūrėkite čia: