Randus ir žaizdas ant savo kūno rodantis Davidas prieš kelias dienas išgyveno tikrą siaubą. Susitikęs su mokyklos draugais, paauglys net nenutuokė, kas jo laukia.

„Jie pasiūlė vieną kartą šauti į mane. Pagalvojau, kad kažkaip keista, bet sutikau. Jie šovė vieną kartą man į koją. Pasakiau, kad skaudėjo ir nenorėčiau, jog jie kartotų“, – sakė Davidas.

Toliau nuo savo namų su kitais dviem jaunuoliais nuvykęs Davidas miške buvo apšaudytas iš pneumatinio kalašnikovo. Rusakalbių mokyklą lankantis jaunuolis tikina, kad taip atsitiko, dėl to, nes jis palaiko Ukrainą.

„Pašaudė šiek tiek į butelį, o paskui pradėjo tiesiog šaudyti į mane. Nebuvo kažkokio perėjimo, jie tiesiog pradėjo šaudyti į mane. Aš jiems pasakiau, kad man skauda, kad nustotų. Tada pradėjau nuo jų bėgti ir dar pargriuvau“, – kalbėjo vaikinas.

Plastikinėmis kulkomis šaudančia kalašnikovo automato kopiją Davidui pavyko užfiksuoti savo fotoaparatu. Berniukas pasakoja, kad ne kartą prašė, jog bendraklasiai nebešaudytų, tačiau šie neklausė.

„Tada nukreipė automatą į mano nugarą, pavedė kažkur į mišką ir pasakė, kad mane sušaudys, nes aš palaikau Ukrainą. Vienas iš jų paleido „Wagner“ himną, o kitas – Sovietų Sąjungos himną“, – sakė Davidas.

Apie incidentą tą patį vakarą sužinojusi Davido mama iš karto ėmė ieškoti jo sūnų nuskriaudusių vaikų kontaktų. Kaip vėliau paaiškėjo, kad pneumatinis ginklas buvo vieno iš jų tėvų. Dėl incidento moteris kreipėsi ir į policiją.

„Kai jis pradėjo pasakoti, aš iš karto paprašiau, kad jis aprodytų savo kojas. Kol jis pasakojo, aš parašiau klasės auklėtojai, kad ši duotų tų vaikų tėvų kontaktus“, – kalbėjo Davido mama Irina Novik.

Irina su šeima į Lietuvą prieš daugiau nei metus persikraustė iš Rusijos.

„Aš tiesiog vienu metu supratau, kad nieko gero Rusijoje nebebus. Tiesiog, viskas tik blogės. Taip pat buvo pasirodžiusi informacija, kad uždarys sienas į Europos Sąjunga. Kai išvykome, po savaitės sienos buvo uždarytos“, – sakė moteris.

Į policijos komisariatą Irina su sūnumi buvo iškviesta tik praėjus kelioms dienoms po incidento. Šiuo metu apklausiami visi incidente dalyvavusių šeimų nariai bei mokyklos bendruomenė.

„Berniukai yra nepilnamečiai. Atsakomybė jiems negalėtų būti taikoma, tačiau šioje vietoje ir tėvai gali pasijungti. Ta pati informacija perduota ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistams“, – sakė Vilniaus policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskja.

Pasak ekspertų, pneumatiniai ginklai – ne žaislai vaikams. Nesaugiai juos naudojant galima smarkiai susižeisti, ypač šaudant iš labai artimo atstumo.

„Su juo reikia elgtis kaip su tikru ginklu. Jei išsitrauksit jį prie kitų žmonių, jiems kils panika. Negalima kreipti ginklo į kitus žmones“, – sakė „Getbex“ atstovas Samilis Adeikis.

Dažniausiai su tokiais ginklais į specialius klubus susibūrę suaugusieji žaidžia karą.

„Net ir žaidimo metu, kai būna pertrauka kas nors nusiima akinius. Kad ir šaudo ne stipriai, kad ir šaudo iš plastikinių šratukų, vis tiek nebūtų malonu. Galima pilnai išmušti akį“, – sakė S. Adeikis.

Visi trys jaunuoliai mokosi toje pačioje Vilniaus Naujamiesčio mokykloje. Jos direktorė Danutė Mišrienė naujienų portalui lrt.lt teigė, kad šis atvejis žinomas mokyklai. Pedagogai konsultuojasi su pedagogine, psichologine tarnyba. Į mokyklą pakviesti ir incidente dalyvavę vaikai bei jų tėvai.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: