Ji tikino, jog šaltiniai sako, kad „Wagner“ samdinių Baltarusijoje kol kas nėra.

„Šiuo metu panašu, tiek paties Aliaksandro Lukašenkos tvirtinimu, kuris nebūtinai yra 100 procentų teisingas, bet ir kitų šaltinių, kurie stebi judėjimą Baltarusijoje vykstantį, sako, kad nėra kol kas „Wagner“ karių. Nebent pats J. Prigožinas su kažkokia apsauga, galima spėti, atvažiavo.

Bet kol kas viskas eigoje, čia viskas labai greitai įvyko. Kiek ir ar apskritai „Wagner“ kariai judės Baltarusijos link ir kokiomis sąlygomis, kaip A. Lukašenkos valdžia reaguos į tai – kol kas dar yra daug klaustukų“, – teigė D. Jakniūnaitė.

Paklausta, ar Baltarusijoje gali atsirasti apie 8 tūkst. „Wagner“ samdinių, tiek, kiek buvo pasirengę nužygiuoti iki Maskvos, politologė teigė, jog tokios tikimybės atmesti negalima.

Aliaksandras Lukašenka

„Bet kita vertus, neaišku, bet noriu atkreipti dėmesį, kad dabar bent jau Rusijos valdžia ir jų pareiškimus, deda didžiules pastangas, kad nemaža dalis „Wagner“ karių apskritai nuspręstų atsisakyti tos veiklos, gal dar geriau būtų integruotųsi – savo noru, ar pusiau įtikinti, į Rusijos karines pajėgas.

Ar tai pavyks ir kaip sėkmingai – tai yra ilgas procesas. Bet reikia turėti mintyje, kad Rusijos valdžia stengsis, jog kuo mažiau karių taptų daug savarankiškesni, nei, kad buvo iki šiol“, – įžvalgomis LNK vidurdienio žiniose dalijosi VU TSPMI profesorė.

Visgi, jeigu „Wagner“ samdiniai atsiras Baltarusijoje, anot D. Jakniūnaitės, tai kels didesnę grėsmę Baltarusijos diktatoriui nei Lietuvai.

„Mes paskutines dienas nerimaujame, nes tokie pusiau nekontroliuojami daliniai gali kelti problemų. Bet aš siūlyčiau pažiūrėti labiau iš A. Lukašenkos pusės. Manyčiau, kad jeigu mes nerimaujame dėl nacionalinio saugumo, tai manyčiau, kad A. Lukašenkos KGB ir kitos struktūros vertina visas rizikas ir supranta į kokią situaciją potencialiai jie čia galėtų įsivelti.

Tad manyčiau, kad dėl savo saugumo dabar Baltarusija turėtų labiau nerimauti nei Lietuva, bent kol kas“, – tikino politologė D. Jakniūnaitė.

Prigožinas ir Lukašenka

Jos teigimu, J. Prigožinas gal ir gali būti dėkingas A. Lukašenkai.

„Bet pagal tai, ką man teko skaityti ir jeigu darome prielaidą, kad tie 8 tūkst. „Wagner“ karių ateina į Baltarusiją, tai yra sakoma, jog jų yra maždaug tiek pat, kiek pati Baltarusija turi gerai pasiruošusių pajėgų. <...>

Tai mes turėkime mintyje, kad įsileidžiama nemaža kariuomenė į teritoriją. Bet kol kas bent jau neprojektuočiau tokio scenarijaus, nes yra panašu, kad J. Prigožinas vertina visokias rizikas ir nepaisant to gana keisto maišto, yra linkęs skaičiuoti ir labai jis yra verslininkas. Galvoja apie pinigus. Viena iš prielaidų, kurią daro dalis stebėtojų, jog greičiausiai iš Afrikos valstybių, kuriose aktyviai veikia „Wagner“ nebus pasitraukta. Ten gali būti nukreiptas dėmesys“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo VU TSPMI politologė D. Jakniūnaitė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su politologe D. Jakniūnaite žiūrėkite čia: