„Labai stipriai pradės fonuoti rinkimai, o 2024 metais mes turėsime net trejus rinkimus: prezidento, Europos Parlamento (EP) ir kitų metų rudenį finišuosime su Seimo rinkimais, kurie yra itin svarbūs.

Natūralu, kad partijos pasiruošimą šiems rinkimams jau yra pradėjusios. Tai reiškia, kad jau ir tam tikra retorika pradės keistis, ir sprendimai taip pat bus tam tikra prasme nulemti šių rinkimų konteksto, nes reikia labiau patikti rinkėjams, reikia, kad oponentai mažiau patiktų rinkėjams.

Tai reiškia, kad labai stipriai pradės aštrėti retorika, politikų išsakoma vieni kitų adresu. Todėl manau, kad turėsime pakankamai aštrų laikotarpį ir tos dramos (bus, aut.p.) matyti gal net šiek tiek daugiau nei yra įprasta“, – prognozavo MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Ekspertė akcentavo, kad konfliktai politikoje yra normalu, bet prieš rinkimus jų koncentracija ir intensyvumas tikrai gilės.

Politologės R. Urbonaitės teigimu, dėmesio tikrai sulauks Vyriausybės pasiūlyta mokesčių reforma, kaip ir kitų metų biudžeto projektas.

„Dėl kurios net koalicijos partneriai tarpusavyje iki galo nesutaria, ji yra labai jautriai visuomenės priimama. Jeigu ištransliuojamas naratyvas, kad didėja mokesčiai, visada lauk bėdos. Čia bus, matyt, skirtingų interpretacijų klausimas. <...>

Dar yra ir kitų metų biudžetas, o tai visada yra galimybė pabandyti patikti savo rinkėjams. Tad svarstant jį pageidavimų koncertas bus labai stiprus“, – pabrėžė LNK vidurdienio žinių pašnekovė R. Urbonaitė.

O kur dar Civilinės partnerystės klausimas, kuris vis dar nėra išspręstas, priminė R. Urbonaitė.

„Tas irgi gali labai stipriai rezonuoti visuomenėje, nes šis klausimas yra skaldantis ne tik politikus, bet ir visuomenę. Natūralu, kad ir čia bus tos dramos. Ir jos bus pakankamai nemažai. Aštrių klausimų tikrai yra ir politikai nei vieni nenorės praleisti progos pasirodyti prieš rinkėjus. O tai tas aistras tik ir kaitins“, – teigė MRU lektorė R. Urbonaitė.

Jau ne pirmą kartą šio Seimo kadencijos metu kyla klausimas, ar nesutarimus vis deklaruojanti valdančioji dauguma dirbs kartu iki pat naujos sudėties parlamento. MRU lektorės, politologės R. Urbonaitės nuomone, teoriškai itin didelė drama yra įmanoma.

„Čia yra galimi tokie teoriniai pasvarstymai. Nes galima eiti va bank, kai jau lieka labai nedaug laiko, norint nusikratyti tos buvimo valdančiojoje koalicijoje naštos, iš jos galima demonstratyviai pasitraukti. Čia jau būtų dramos pati didžiausia koncentracija ir didžiausia įmanoma drama.

Bet iš kitos pusės, tai yra gana rizikinga. Nes tu jau išeini paskutiniame etape. Ir tai reiškia, kad jau pradedi manipuliuoti. Ir natūralu, kad kaltinimų manipuliacija, norint prieš rinkimus tokią partiją sužaisti bus.

Todėl manau, kad įtampų tarp koalicijos partnerių bus, retorika irgi aštrės. Bet ar kas nors pasiryš, tai šiuo atveju Liberalų sąjūdis, arba Laisvės partija išeiti taip dramatiškai, šiek tiek abejoju. Nes čia yra lazda su dviem galais. Nereiškia, kad būsi 100 procentų tik nugalėtojas ir tau tai išeis tik į pliusą“, – pabrėžė MRU lektorė R. Urbonaitė.

Visgi, ji prognozavo, kad retorika ir kaltinimai dėl neatliktų darbų tarp koalicijos partnerių turėtų būti vis stipresnė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su politologe R. Urbonaite žiūrėkite čia: