G. Landsbergis po susitikimo teigė, jog jokių žinių pranešti negali, bet pozityviai vertina susitikimą, o pokalbių su prezidentu šia tema dar bus.

VDU docentas I. Kalpokas kalbėjo, jog kaip ir visuose geruose serialuose bandoma sudaryti sąlygas dar vienam tęsiniui.

„Ir šitoje vietoje aš kažkaip nesu linkęs manyti, kad nesibaigus dabartinės Vyriausybės kadencijai tie konfliktai dėl vienų ar kitų priežasčių staiga ims ir baigsis. Galbūt viena pusė nusileis vienoje vietoje, kita – kitoje.

Bet man atrodo, kad tas susipriešinimas yra ir politiškai naudingas abiem pusėms. Taip pat neatmesčiau varianto, kad tai yra ir tam tikros asmenybinės priešpriešos, kad irgi nesudaro sąlygų konstruktyviam dialogui“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo politologas I. Kalpokas.

Paklaustas, ar pavyks ambasadorių klausimą išspręsti iki rinkimų, VDU docentas sakė besitikintis „tam tikrų natūrinių mainų“.

„Yra ne tik Lenkija, yra ir ambasadoriaus pozicija prie NATO, kuri taip pat atsilaisvina. Labai karšta bulvė, kurią reikės kažkaip permesti – vieta Europos Komisijoje (EK). Čia aš ir įžvelgčiau galimybę tam kompromisui ir natūriniams mainams.

Kai galbūt Užsienio reikalų ministerija (URM) padaro nuolaidas dėl ambasadorių, vardan to, kad prezidentas netrukdyti G. Landsbergiui patekti į Europos Komisiją (EK)“, – vieną iš galimų scenarijų įvardijo I. Kalpokas.

Faktą, kad pats užsienio reikalų ministras G. Landsbergis inicijavo susitikimą su prezidentu G. Nausėda, galima suprasti ir kaip konstruktyvų valstybišką žingsnį, sakė VDU docentas I. Kalpokas.

„Nes tik žiūrėti, kas nusileidžia, kas ne, kas pirmas sumirksi, yra patrauklu iš politinio ego pusės. Bet kaip matome, tai neduoda didelės naudos iš valstybės interesų perspektyvos.

Bet iš kitos pusės, galbūt ta strategija yra tokia, kad kuo aukščiau statymai yra užkelti, tuo didesnės paslaugos galima paprašyti už tai, kad prezidentas G. Nausėda dabar, rinkiminės kampanijos pradžioje, išjotų ant balto žirgo kaip laimėjęs šią kovą dėl ambasadorių“, – LNK vidurdienio žiniose trečiadienį sakė politologas I. Kalpokas.

VDU docentas I. Kalpokas LNK eteryje sakė, jog diplomatiniais klausimais konfliktų yra buvę ir anksčiau, tačiau dažniausiai jie pasibaigdavo prezidentų naudai.

„Jeigu mes prisimintume Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės prezidentavimo metus, tai ten šalies vadovui užtekdavo pasakyti griežtesnį žodį ir ministras, ar premjeras, kaip kad buvo kai kuriais atvejais, pradėdavo iš karto krautis daiktus iš kabineto.


O būtent su prezidento G. Nausėdos išrinkimu mes jau keletą kartų matome tokias niekuo nesibaigiančias priešpriešas. Kaip viskas prasidėjo su buvusiu ministrui Jaroslavu Narkevičiumi, kai prezidentas sakė, jog jis turi trauktis dėl vakarienės už neaišku kokius pinigus, taip ir dabar tęsiasi.

Iš pradžių, „čekučių“ skandalo kontekste su Gintare Skaiste ir Simonu Kairiu, o dabar su G. Landsbergiu“, – pabrėžė pašnekovas.

Tad pavyzdys, kai prezidentas vieną kartą nusileidžia dėl ministrų klausimų, užkrečia, tikino VDU politologas I. Kalpokas.

„Kita vertus, ko gero, tai leidžia daryti prielaidas apie tam tikrą politinio autoriteto silpnumą, galimybes daryti poveikį, kai valdančioji dauguma tikrai stipri“, – LNK vidurdienio žiniose trečiadienį kalbėjo politologas I. Kalpokas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su I. Kalpoku žiūrėkite čia: