Apie tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė visuomenininkas Andrius Tapinas, šią savaitę pranešęs, jog iniciatyva „Skaidrinam“ persikelia į parlamentą – siekiama patikrinti, ar Seimo nariai parlamentinei veiklai skirtomis lėšomis naudojosi skaidriai ir nepiktnaudžiaujant.

„Vakar rašydamas apie Skaidrinam darbus Seime užsiminiau apie tai, kad turtingi Seimo nariai, kurie dar ir yra ministrai, nejaučia nejaukumo už mūsų pinigus parlamentinėmis išlaidomis draustis savo asmeninius limuzinus“, – rašė A. Tapinas.

„Ką tik gavau energetikos ministro Dainiaus Kreivio patarėjos žinutę, kad ministras šiandien grąžino į Seimo kanceliariją visas nuo 2021 metų gautas parlamentinės veiklos lėšas. Taip pat patarėja atkreipė dėmesį, kad eidamas dvi pareigas Dainius Kreivys Seimo nario atlyginimo negauna. Kartais nereikia net pavardės pasakyti, o lėšos pačios grįžta“, – nurodė jis.

D. Kreivys: lėšas į Seimo sąskaitą grąžinau norėdamas išvengti spekuliacijų

Energetikos ministras D. Kreivys teigia, kad lėšas Seimo kanceliarijai grąžino norėdamas išvengti spekuliacijų viešoje erdvėje.

„Tyrimo autoriams klaustukų sukėlė mano parlamentinių lėšų naudojimas dvylikos metų senumo automobilio draudimui. (...) Sutinku, kad tapus ministru pasikeitė mano parlamentinės veiklos pobūdis, atsirado tarnybinis automobilis“, – feisbuke penktadienį paskelbė jis.

„Norėdamas išvengti spekuliacijų viešoje erdvėje dėl šių ir kitų lėšų panaudojimo tikslingumo, į Seimo sąskaitą grąžinau visas parlamentinės veiklos lėšas už laikotarpį nuo tapimo ministru“, – patikino ministras.

D. Kreivys taip pat pažymėjo, kad nuo 2021 metų, kai pradėjo eiti ministro pareigas, Seimo nario atlyginimo jis negauna.

ELTA primena, kad pernai pavasarį visuomenininkui A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

STT jau yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl Vilniaus miesto, Kauno miesto, Šiaulių miesto, Kauno rajono, Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Ignalinos, Jonavos, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Ukmergės, Pasvalio, Prienų rajonų bei Kretingos, Utenos ir Birštono, Panevėžio, Telšių, Radviliškio, Joniškio savivaldybių.

Iš 19 pradėtų tyrimų įtarimai dėl skaidrumo panaudojant savivaldybių tarybų nariams skirtas lėšas pareikšti Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui, buvusiam Alytaus merui Algirdui Vrubliauskui bei buvusiam Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui Sergejui Dmitrijevui.