Europarlamentaro Petro Auštrevičiaus teigimu, šios kruvinos atakos dar kartą įrodė Kremliaus veikimo būdą ir tai neturi palikti jokių abejonių Rusijos okupantų žiaurumu.

„Reikia labai aiškiai įvardinti, kad buvo atakuojamos ne kažkokios karinės pozicijos ar objektai, o civiliai miestai arba energetikos įmonės. Matyt, Putino Rusija galutinai sustatė visus taškus ant „i“. Nežinau, ar kam nors dar liko abejonių, su kuo mes turime reikalą, kokia tai yra valstybė ir kokiais metodais ji pasiruošusi kariauti su taikia tauta“, – LNK sakė pašnekovas.

Jis teigė manantis, kad šie įvykiai turėtų gerokai pakreipti Vakarų politikų supratimą apie Rusiją ir paskatinti imtis veiksmų.

„Aš manau, kad mes atėjome iki tos laiko ribos, kada bet kokie pasmerkimai turi vykti, mes turime siųsti labai aiškią politinę, partnerišką žinią Ukrainai, ukrainiečiams, bet (svarbiausia – aut. p.) darbai, darbai, darbai – konkreti parama“, – sakė P. Auštrevičius.

Dėl to, pasak jo, Europa turi artėti prie sprendimo apsaugoti Ukrainos oro erdvę.

„Reikia uždaryti dangų, o tai reiškia, kad reikalinga atitinkama priešlėktuvinė gynyba ir kažkas daugiau. Minimaliai šitas dalykas turi būti įgyvendintas ir įgyvendintas bendru sutarimu, randant tam finansus, pasidalinant savo gynybiniais pajėgumais, nes taip eksperimentuoti ukrainiečių gyvybėmis mes neturime teisės“, – akcentavo europarlamentaras.

P. Auštrevičiaus teigimu, tai šiuo metu – būtinas reikalas.

Petras Auštrevičius

„Galbūt ne naikintuvai, bet moderni priešlėktuvinė gynyba – tos sistemos, kurios gina vakariečius, turi ginti ir ukrainiečius. Jei mes sakome, kad mums rūpi žmonių gyvybė, tai padarykime šitą dalyką, nes rytoj gali būti vėlu“, – teigė politikas.

Jis pripažino, kad Rusija gali toliau eskaluoti karą ir elgtis vis žiauriau civilių atžvilgiu, nes yra įniršę dėl ukrainiečių karių sėkmės fronte. Okupantai, pasak P. Auštrevičiaus, tikėtina, kad toliau naikins infrastruktūrą, civilius objektus, kelius, tiltus.

„Kokie ginklai bus panaudoti, matyt, jau yra nesvarbu. Bet kokie ginklai atima žmonių gyvybes ir griauna Ukrainą, todėl kietas mūsų atsakas turi būti jau dabar“, – LNK kalbėjo pašnekovas.

P. Auštrevičius ragino Europos institucijas kuo skubiau teikti Ukrainai finansinę pagalbą.

„Šiek tiek įstrigta čia. Su karine, atrodo, ledai pajudėjo, bet su finansine – ne. Aš manau, kad ir su karine mums reikia eiti į aukštesnį lygmenį“, – pabrėžė europarlamentaras P. Auštrevičius.

Visą LNK pokalbį su P. Auštrevičiumi žiūrėkite čia: