„Žmonės ilgą laiką gyveno sąlygose, neužtikrinančiose nei orumo, nei saugumo. Dauguma stovyklų buvo administruojamos saugant jų perimetrą, o tai, kas vyko viduje, buvo palikta savireguliacijai. Bet, prieš kalbant apie sąlygas, reikėtų iškelti mintį, kodėl jie apskritai yra sulaikomi be teismo sprendimo“, – prasidėjus diskusijai klausia advokatas.

TS-LKD frakcijos narys, atsakydamas į advokato klausimą, primena liepos viduryje Seimo priimtas įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pataisas: jos apribojo laisvą judėjimą Lietuvos teritorijoje nelegaliai sieną kertantiems asmenims. Įstatymo pataisų, pasak seimo nario, siekis – neatidaryti dar vieno migracijos kelio.

„Jeigu nebūtume įvedę apribojimų, į tų šalių bendruomenes – Iraką, Irako Kurdistaną ir kitur – nueitų žinia, kad galima važiuoti į Lietuvą, nes čia jų niekas nesulaikys (...) Iš esmės būtume paskatinę dar vieną nelegalios migracijos schemą. Manau, kad valstybė pasielgė principingai ir teisingai“, – aiškina L. Kasčiūnas.

Seimo narys taip pat akcentuoja, kad valstybę užklupusi nelegali migracija yra organizuota Lukašenkos režimo plano dalis. Tačiau tai, advokato nuomone, nepateisina sprendimo sulaikyti į Lietuvą norinčias atvykti migrantų šeimas.

„Nesvarbu, kaip vadinsime situaciją: ar hibridiniu karu, ar visomis kitomis baisybėmis – nors ir marsiečių ataka. Tarptautinėje teisėje galioja bendras principas, kad šeimų su vaikais negalima sulaikyti vien už tai, kad jos atvyko ir paprašė prieglobsčio. Šiuo metu pasielgėme visiškai atvirkščiai – sukėlėme labai rimtas neigiamas pasekmes žmonėms ir be jokio teismo sprendimo sulaikėme šešiems mėnesiams. Demokratinėje valstybėje tokios galimybės nėra“, – teigia advokatas.

Neteisėtų migrantų apgręžimo politika ir prastos apgyvendinimo sąlygos, pasak Seimo nario, buvo tiksliai apgalvotas, Lietuvos bei Europos sąjungos sienas apsaugantis sprendimas. Jis paprašė advokatą pateikti alternatyvą dabartinėms griežtoms, bet, jo nuomone, veiksmingoms migrantų krizę kontroliuojančioms priemonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)