Epidemiologė D. Razmuvienė LNK priminė, jog gripas iš Lietuvos niekur nepasitraukė.

„Kadangi jau treti metai, kai mes turime COVID–19 infekcijos sukeltą pandemiją, tai aišku, kad gripo virusas neišėjo niekur iš Lietuvos, Europos, pasaulio. Tai yra dar viena grupė virusų, kurie nori išgyventi. Todėl tas sergamumas yra labai būdingas tokiam šaltajam metų laikotarpiui.

Nors tie du pandeminio laikotarpio gripo sezonai buvo tokie truputį lengvesni nei įprasti, jei lyginsime su ikipandeminiu laikotarpiu. Ir hospitalizacijos skaičiai nebuvo aukšti, mirties atvejų nuo gripo nebuvo registruojama. Tai šie metai yra treti. Ir tas gripas, kaip ir kitose šalyse, po truputį kyla juo sergančiųjų skaičiai. Lietuvoje – taip pat“, – sakė epidemiologė D. Razmuvienė.

Ji LNK sakė, kad jau nuo pat rugsėjo mėnesio pradžios registruojami pavieniai gripo atvejai.

„Maždaug iki dešimties kiekvieną savaitę, ūmių peršalimo ligų taip pat registruojama. Apie 6–10 tūkst. kas savaitę“, – sakė LNK pašnekovė.

D. Razmuvienė teigė, jog šį sezoną gripas „tikrai nebus nurimęs“.

„Nes tuos dvejus metus, tuos du gripo sezonus sergamumo lygmuo tikrai buvo žemas gripu, palyginti su priešpandeminiu laikotarpiu“, – teigė epidemiologė.

Ji pasakojo, kad pagal teisės aktus, gripo sezonas prasideda 40 metų savaitę ir baigiasi kitų metų 20 savaitę.

„Tai būtų šių metų spalio pradžia. Ir pasibaigti 20 metų savaitę – kitų metų pavasarį. Bet mes kaip epidemiologai registruojame sergamumą gripu ištisus metus. Todėl ir sakau, kad rugsėjo mėnesį mes jau turime susirgimų – po 4, po 5. Tai būdinga tokiam ikipandeminiam laikotarpiui.

Nes kaip žinome, jau ir moksleiviai, studentai susirinko į ugdymo įstaigas. Ir tas ilgesnis buvimas uždarose patalpose tikrai leidžia ne tik kitoms oro lašelinėms ligoms, bet ir gripui, taip pat ir COVID–19“, – pasakojo epidemiologė D. Razmuvienė.

Ji ragino visus skiepytis nuo gripo – vakcina jau šią savaitę bus pradėta vežioti į gydymo įstaigas.

Visą LNK pokalbį su epidemiologe D. Razmuviene žiūrėkite čia: