Taktinių pratybų tikslas – patikrinti ir tobulinti pasieniečių ir Lietuvos kariuomenės sąveiką pagal neseniai atnaujintą Vyriausybės Valstybės sienos apsaugos priedangos planą, pažymi Vidaus reikalų ministerija (VRM).

„Tokios pratybos yra geriausias būdas praktiškai išbandyti atnaujintame Valstybės sienos apsaugos priedangos plane numatytus reagavimo algoritmus ir bendrų veiksmų koordinavimą esant realiam grėsmės atvejui“, – Eltai perduotame komentare teigia ministrė Agnė Bilotaitė.

Skelbiama, kad pratybose suplanuoti 2 scenarijai. Vienas jų yra susijęs su netipine neteisėtos migracijos situacija, kitas – su neteisėtu, neaiškių tikslų turinčių asmenų patekimu į Lietuvos teritoriją, skelbia VRM.

Pratybose dalyvaus pasienio tarnyba ir kariuomenė. Taip pat, anot VRM, bus įtrauktos ir kitos vidaus reikalų sistemos tarnybos – antiteroristinių operacijų rinktinė ARAS, policijos atstovai ir viešojo saugumo tarnybos specialieji padaliniai.

VRM primena, kad atnaujintame Valstybės sienos apsaugos priedangos plane numatyti grėsmės lygiai ir veiksmų, kaip grėsmės atveju reaguoja atitinkamos institucijos, algoritmas.

„Esminis atnaujinto plano akcentas, kad realiu grėsmės atveju nebereikėtų tarpinstitucinio derinimo ir visos atsakingos institucijos, pasieniečiai, kitos vidaus reikalų sistemos tarnybos bei kariuomenė galėtų operatyviai reaguoti į bet kokią grėsmę ir tas planas veiktų, jei kokia nors grėsmė nutiktų“, – pažymi ministerija.

Pranešama, kad, pasikeitus saugumo situacijai regione, tiek VRM pavaldžios, viešąjį saugumą užtikrinančios tarnybos, tiek Lietuvos kariuomenė bei kitos institucijos, turi būti pasiruošusios atremti bet kokią grėsmę ir galimas provokacijas prie valstybės sienos, kuri yra ne tik Lietuvos Respublikos, bet ir Europos Sąjungos ir NATO išorės siena.

ELTA primena, kad liepos pradžioje Vyriausybė patvirtino atnaujinto Valstybės sienos apsaugos priedangos plano projektą. Anot VRM, Valstybės sienos apsaugos priedangos planas reglamentuoja išorės sienos ir vidaus sienos apsaugą, kai paskelbiami sustiprintos valstybės sienos apsaugos režimai ar jų lygiai. Plane nustatyti kriterijai pagal grėsmių lygius, kada ir kokia apimtimi pasitelkiama Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, kitos atsakingos žvalgybos institucijos ir tarnybos.

Pabrėžiama, kad Valstybės sienos apsaugos plano tikslas – kompleksinėmis priemonėmis ir koordinuotais tarpinstituciniais ir, arba tarptautiniais veiksmais operatyviai ir proporcingai reaguoti į kylančias ar susidariusias grėsmes Lietuvos nacionaliniam bei valstybės sienos saugumui, užtikrinti patikimą valstybės sienos apsaugą ir valstybės sienos kirtimo kontrolę.

Atnaujintą valstybės sienos apsaugos priedangos planą buvo tikimasi patvirtinti dar pernai rudenį, reaguojant į fizinio barjero su Baltarusija gadinimo atvejus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją