Lietuviai gausiai aukoja Rusijos sukelto karo krečiamai Ukrainai. Paramą reikia ne tik surinkti, bet ir nuvežti, kartais tiesiai į frontą. Vieni iš tai darančių – organizacija „Lukšų vyrai“. Ją įkūrė į atsarga išėjęs karys Gintautas Mauricas.

„Bedarbio pašalpa išeina dengi paskolą būsto. O pensija išeina mokėti alimentams. O visa kitą mums duoda – maistą, apgyvendinimą duoda ukrainiečiai“, – LNK žinioms pasakojo G. Mauricas.

Tačiau ši organizacija sulaukė rimtų kaltinimų, kad ukrainiečiams suaukotus pinigus neva naudoja savo skoloms dengti.

„Savo tikslams naudoti paramai gautas lėšas. Tai yra faktas“, – teigė verslininkas Rimvydas Agurkis.

Jis teigė, jog paramą renkantys G. Mauricas iki karo turėjo skolų, kurias dabar jau grąžino už ukrainiečiams suaukotus pinigus.

„Prasidėjus karui šis pilietis pasisiūlė skolą grąžinti, su sąlyga, kad išrašys sąskaitą už tas pasisavintas prekes viešai įstaigai „Lukšų vyrai“. Tas ir buvo atlikta. Ir iš „Lukšų vyrų“ buvo apmokėta sąskaita, kuriomis padengta jo asmeninės skolos, padarytos iki karo. Tai yra faktas“, – LNK sakė verslininkas R. Agurkis.

G. Mauricas sako, kad šie kaltinimai „yra melas“.

„Lukšų vyrų“ įkūrėjas neslepia, kad iš organizacijos sąskaitos buvo pavedimas, bet ne jo asmeninei skolai padengti. Jis teigė, kad 700 eurų vienai įmonei pervesti už degalus ir transportų, susijusius su paramos ukrainiečiams pristatymu.

„Kurą transportui pilam iš paaukotų pinigų, nes kitaip nelabai išeitų iš savų. Lygiai taip pat, dauguma mūsų vyrų – jie atvažiuoja, pabūna dvi savaites, važiuoja namo užsidirbti ir uždirbti šeimai pinigų ir vėl atgal važiuoja“, – aiškino G. Mauricas.

Lietuvoje yra, kas dovanoja visureigius, bet jų pristatyti Ukrainos kariuomenei bet kas negali. Padeda Ukrainoje kovojantis Marius Skripkiūnas. Su juo LNK kalbėjo ir prieš mėnesį.

„Jeigu žmones remia, tai turi remti tiesiai karius. Va, sėdžiu šarvuotyje“, – vaizdo įraše sakė jis.

M. Skripkiūnas sako turintis Ukrainos kariuomenės ir Vyriausybės leidimus patekti į Ukrainos karinius dalinius.

„Aprūpinimas ėjo mano asmeniniais pinigais. O kokia parama? Tai buvo iš Skirmanto Malinausko penki automobiliai. Iš „Praeities žvalgo“ buvo du automobiliai“, – jau ketvirtadienį LNK sakė savanoris M. Skripkiūnas.

Bet įtarimai mesti ir dėl paaukotų mašinų pristatymo.

„Noriu pasakyti, kad ne visa parama pasiekė, ne visai sąžiningai elgėsi ir toliau. Faktai apie automobilius, tai yra dokumentai“, – tikino R. Agurkis.

Paramos rinkėjai neslepia – ne viskas yra pristatoma.

„Keliamos tokios pretenzijos, kad nėra pristatomi kažkokie kroviniai. Tai reikia turėti omenyje, kad tie savanoriai, kurie dirba karo sąlygomis, nėra kurjerių tarnyba, vyksta karas. Ir mes patys esame vieną automobilį praradę su visu kroviniu“, – tikino Šarūnas Jasiukevičius.

Verslininkas R. Agurkis meta rimtus įtarimus, bet kreipėsi ne į teisėsaugą.

„Įrodymus perdaviau žurnalistams“, – LNK sakė jis.

Š. Jasiukevičius stebėjosi, jog informacija „paleidžiama be jokių faktų“, sakoma, kad faktai yra, tačiau jų nerodo.

Kaltinimus paramos grobstymu vadina ne tik melu.

„Mes šiuo metu kalbame apie kontekstą, kuomet Rusija įteikia pretenzijas JAV ir visam NATO blokui dėl karinės paramos Ukrainai. Rusija paleido gandus, kad JAV teikiama ginkluotė iš Ukrainos iškeliauja kažkur kitur, platinama. Iš esmės norima diskredituoti pagalbą karinę. Plačiame kontekste tai yra visiškas propagandinis įrankis į Rusijos rankas vystyti toliau šitą istoriją“, – kalbėjo Š. Jasiukevičius.

„Aš dar kartą pasikartosiu: Rusijos Federacija suaktyvino savo bendradarbius“, – savo ruožtu teigė savanoris Ukrainoje M. Skripkiūnas.

Į šiuos žodžius reaguodamas verslininkas R. Agurkis juokėsi: „labai smagu girdėti“.

Ukrainos rėmėjai sako, kad materialinės naudos negaunantys ir jos net nesiekia.

„Nei vienas iš mūsų organizacijos narių negauna atlyginimo, mūsų logistikos bazei naudojamas ne iki galo įrengtas mano butas“, – sakė G. Mauricas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: