„Vis dažniau ir dažniau tenka diskutuoti tema, ką jaunam žmogui daryti baigus mokyklą, kai jis nežino, ką nori gyvenime veikti toliau. Dauguma sako „ai įstosiu mokytis bet kur, bent tėvai neknis smegenų ir gal pavyks ką atrasti, o diplomas tikrai dar niekam nepakenkė“. Tačiau aš manau, kad tai yra visiškas vieno iš vertingiausių gyvenime laikotarpių švaistymas. Taip pat tai – labai rizikinga. Galima praleisti savo ketverius gyvenimo metus neįdomiai, nevertingai, neatrandant savęs, gyvenant be aistros“, – perspėjo vaikinas.

Todėl jis tikina norintis pateikti visiems labai vertingą pasiūlymą, kuriuo kol kas pats negali pasinaudoti dėl dabartinės savo veiklos.

„Manau, kad baigus mokyklą save atrasti, įgauti vertingos patirties, įdomių potyrių padės keliavimas. Jūs turbūt pagalvosite, kad šneku nesąmones, nes keliauti – brangu, tačiau neturint pinigų keliavimui, juos galima užsidirbti keliaujant“, – įsitikinęs A. Bakšys.

Antanas Bakšys

Kaip keliauti nemokamai?

Jis tikina pažįstantis daug žmonių, kurie susitaupydavo pirminę sumą pinigų, skirtą nukeliauti iki tam tikros šalies ir ten pradėdavo ieškoti darbo. Jų tikslas būdavo padirbėti 2-3 mėnesius, kad užsidirbtų nukeliavimui iki kitos vietos ir turėtų pinigų savo išlaidoms.

„Taip pat galima bandyti pasinaudoti minios finansavimo sistema, tačiau tai nėra itin lengva“, – patikino A. Bakšys.

Anot jo, pagrindinės išlaidos keliaujant – transporto (lėktuvo, autobuso bilietai), apgyvendinimo, maisto ir pramogų.

Jis pateikė patarimus, kaip sutaupyti šiose srityse.

Kaip sutaupyti?

1. Transportas

1. Tranzuoti;
2. Naudotis „BlaBla Car
3. Ieškoti pigių lėktuvų bilietų su „Azuon
4. Užsiregistruoti įvairiuose keliautojų forumuose, kur nariai dalinasi pigiais lėktuvų, laivų pasiūlymais.

2. Apgyvendinimas

1. Naudotis „Couchsurfing“ 
2. Gyventi kažkieno namie, mainais į tai, kad juos prižiūrėsi. Pavyzdžiui, čia ir čia.
3. Palapinė
4. Pigūs viešbučiai

3. Maistas

1. Gaminkis pats. Jei neturi virtuvės, per „Couchsurfing“ bandyk susitarti, kad leistų pasinaudoti virtuve.
2. Dirbdamas maitinimo įstaigose, prieš įsidarbinant, bandyk susitarti, kad gautum kažkiek nemokamo maisto.
3. Klausk vietinių, kaip ir kur pigiai pavalgyti.

Ką dirbti ir kaip susirasti darbą?

„Nepatyręs jaunas žmogus daugiausiai galimybių įsidarbinti turi šio pobūdžio darbuose: padavėjo ir barmeno (svarbiausia – kalbėti angliškai. Tuomet angliškai kalbančių piliečių valstybėse įsidarbinti nebus sunku), virtuvės darbuotojo (įvairių maitinimo įstaigų virtuvėse darbo yra daug, nuo indų plovimo iki šefo asistento, viešbučio darbuotojo, ūkio darbuotoju ( tai labai populiaru Australijoje ir Naujoje Zelandijoje), kruizinio laivo ar jachtos darbuotoju (tai lyg plaukiojantis viešbutis ir restoranas, ten darbo yra labai daug. O dar ir pakeliausi), kazino darbuotoju, anglų kalbos mokytoju, statybose arba užsiimti apmokama praktika ar savanoryste“, – patikino vaikinas.

Paklaustas, kaip patartų įsidarbinti svečioje šalyje, A. Bakšys patikino, kad tai padaryti nėra sunku. Anot jo, yra penki svarbiausi patarimai.

„Pirma, darbo ieškoti reikia prieš išvykstant. Tačiau tai nėra taip lengva, nes daug vietų yra neskelbiamos internete. Antra, nuvykus į išsirinktą vietą reikia nebijoti eiti per kavines, viešbučius, darbo agentūras ir kitas vietas, kur būtų galima gauti darbą. Kiekvienoje iš jų klausti ar ieško darbuotojų, kokių darbuotojų ieško ir panašiai. Labai svarbu atrodyti pozityviam, draugiškam ir papasakoti savo istoriją, kodėl keliauji. Reikia nepamiršti, kad tokiose vietose, kur nėra reikalaujama konkrečių žinių, įdarbinimas dažnai yra emocinis t.y. jeigu patinka žmogus. Taip pat reikia turėti atspausdintą CV, kad būtų galima jį palikti.

Trečia, internete reikia paieškoti apmokamų savanoriavimo vietų, praktikų. Ketvirta, galima bandyti keliauti į uostamiesčius ir įsidarbinti ten rastuose didesniuose laivuose ar jachtose. Taip pat galima atrasti kruizų įmonių biurų ir juose klausti, ar ieško darbuotojų. Penkta, interneto forumuose, keliavimo svetainėse, feisbuko grupėse galima klausti, ar kažkas ieško darbuotojų, kaip tam tikrose šalyse lengviausia įsidarbinti“, – patarė A. Bakšys.

Jis taip pat pateikė 10 priežasčių, kodėl verta pakeliauti po pasaulį bent metus:

1. Susirasi naujų draugų;

2. Jie bus kitokie žmonės nei tie, kuriuos dabar pažįsti;

3. Tai reiškia, kad iš sutiktų žmonių išmoksi daug. Ir jie nebūtinai bus geri ar blogi žmonės, iš visų galima išmokti daug. O galbūt pasitaikys galimybė sutikti žmonės, kurie kažkur pakvies, kažkas įdomaus įvyks;

4. Pažinsi kitas kultūras, o tai reiškia – praplėsi savo pasaulėžiūrą. Pasaulis taps kažkas daugiau negu Vilnius-Palanga;

5. Ištobulinsi bendravimo įgūdžius;

6. Išeisi iš komforto zonos X kartų, o už komforto zonos darosi stebuklai;

7. Grįši pasitaisęs morališkai, pasikrovęs motyvacijos ir galbūt atradęs savo pašaukimą;

8. Patirsi begalę naujų potyrių, iš kurių išmoksi labai daug;

9. Padirbėsi įvairių darbų ir iš to padarysi daug išvadų;

10. Tavo CV atrodys itin įdomiai

„Prieš keliaujant svarbu užsibrėžti tikslą, kuris būtų prasmingas – ne tiesiog kavinaitėse gurkšnoti kavą ar alų. Vienas iš tikslų gali būti, jei nori atrasti save, kuo daugiau žmonių apklausti apie jų specialybes, jų darbą, darbo pobūdį ir galbūt paprašyti su jais praleisti vieną dieną darbe tam, kad pamatytum, kaip viskas vyksta iš vidaus.

Keliaudamas pažinsi daug specialybių ir darbo pobūdžių, o žmonės, žinodami tavo keliavimo tikslą, prisidės ir suteiks galimybę vienaip ar kitaip pajusti jų darbo specifiką ar bent pastovėti šalia. Tikslas gali būti ir kitoks, tačiau jis turi turėti prasmę. Turi suprasti, dėl ko tu keliauji“, – patikino A. Bakšys.