„Be Sausio 13-osios nakties mes nebūtume tokie, kokie šiandien esame. Toji naktis mus sutelkė, suvienijo. (…) Tai laisvė – laisvė, prieš kurią beginklė net mirtis“, - Seime, Sausio 13-osios minėjimui skirtame iškilmingame posėdyje, teigė L. Graužinienė.

Tokias mintis Seimo vadovė dėstė Sausio 13-osios metinių minėjime.

P. Vaitiekūnas: laisvė – ne diplomas

Buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas minėjime teigė, jog po įvykių Ukrainoje pasikeitė jo požiūris į Sausio 13-ąją.

„Priešas pasitraukė – mes nugalėjome. Šiandien man ši diena įgauna naujų atspalvių. (…) Šita diena man primena apie laisvę, primena apie ryžtą. Primena tai, kad už laisvę kovojame kasdien. Kartas nuo karto už laisvę mokama krauju. Laisvė nėra dovanojama, laisvė – ne diplomas, ne pažymėjimas“, - kalbėjo diplomatas.

Jo žodžiais, yra „ordos žmonių, kurie nori mūsų laisvę sutrypti“. „Kodėl tie šimtai milijonų Rytuose nesutinka su šituo ir nori užgesinti šitą laisvę, atnešti kitą? (…) Visų pirma – skurdas. Skurdas ir tamsumas. Propagandistinė smarvė. (…) Jie yra apnuodyti propagandistinio melo“, - tęsė ambasadorius.

Anot jo, Ukraina kol kas nesugebėjo sukurti to, ką sukūrė Lietuva. „Nesugebėjimas sukurti sėkmės istorijos, kokią sukūrė Lietuva ir tuo „pažemino“ kai kuriuos kaimynus. Tai, galų gale, šiukšlyno ekonomika. Šiukšlyno finansai toje šalyje. Ir žodis „šiukšlynas“ – tai nėra metafora. Tai yra tikslus ekonominis, finansinis terminas. Jų reitingai yra šiukšlyno lygyje, ir rusai tai mato“, - sakė P. Vaitiekūnas, kalbėdamas apie Ukrainos, kaip valstybės, evoliuciją.

Ambasadorius pabrėžė, kad Rusijos žmonės negali būti laikomi priešais. Priešingai nei Vladimiras Putinas.

„Noriu pabrėžti, kad nė vienas rusas nėra mūsų piešas. Tol, kol jie neperžengė mūsų sienos. Tol, kol jie neperžengė ES valstybių sienų. Tol, kol neperžengė NATO sienų. Tol, kol rusas neperžengė mūsų draugų sienos su ginklu rankoje. Tačiau mums priešas yra prezidento V. Putino vykdoma politika. Todėl, kad jinai griauna pasaulio tvarką. Todėl, kad griauna pasaulio tvarką jėga. Karine jėga. Kad griauna tarptautinę teisę, naikina tarptautinę teisę. (…) Ta politika yra priešiška bet kokioms civilizacijos vertybėms“, - sakė P. Vaitiekūnas.

Anot jo, V. Putinas plėtoja „anticivilizacinę politiką“, bet Rusija ir V. Putinas – ne vienas ir tas pats.

„Ateityje matau Rusiją Europos ir Vakarų civilizacijos dalimi. Matau, kad artėja tas laikas, kai iš šios tribūnos bus pasakyti žodžiai, nuskambės oficialus Rusijos atsiprašymas už Lietuvos sovietinę okupaciją“, - įsitikinęs P. Vaitiekūnas.

Į Seimą ambasadorius atsinešė „Grad“ sistemos skeveldrą iš Ukrainos. Anot jo – tai pagrindinis Kremliaus „argumentas“ prieš Ukrainą, už Eurazijos sąjungą ir prieš Vakarų civilizaciją.

„Tai argumentas už Muitų sąjungą, tai argumentas už Eurazijos sąjungą. Ir argumentas prieš Europos civilizaciją“, - karčiai ironizavo P. Vaitiekūnas.

Kalbą diplomatas baigė ukrainiečių ir Lietuvių kalbomis: „Slava Ukraine, šlovė Lietuvai“.

Ambasadoriaus kalba palydėta ilgomis ovacijomis.

Prieš prasidedant renginiui, prezidentė Dalia Grybauskaitė keletą minučių praleido akis į akį kalbėdamasi su Seimo pirmininke ir Darbo partijos lydere Loreta Graužiniene. Komentarų žiniasklaidai apie politines aktualijas D. Grybauskaitė nedalijo, tad belieka spėlioti, ar prezidentės ir Seimo pirmininkės pokalbyje buvo aptariama, pavyzdžiui, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, kurią šalies vadovė aštriai sukritikavo pirmadienį.