Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė LNK teigė, kad dėl naujosios tvarkos į Lietuvą atvykstantys kai kurių šalių piliečiai privalės atsakyti į detalius klausimus.

„Rusams, ir galbūt kitų kategorijų užsieniečiams, kuriuos nurodys Valstybės saugumo departamentas (VSD) Migracijos departamentas užduos papildomus, labai detalius klausimus apie jų praeitį ir ryšį su galbūt nedraugiškų valstybių žvalgybos, saugumo, teisėsaugos institucijomis.

Jie privalės į tuos klausimus atsakyti. Jeigu neatsakys, atsisakys užpildyti tokį klausimyną, jų prašymas išduoti leidimą gyventi ar vizą bus tiesiog nepriimtas“, – LNK sakė Migracijos departamento vadovė.

E. Gudzinskaitė LNK sakė, jog praktika parodė, jog klausimynas reikalingas.

„Anksčiau ar vėliau pačios įstaigos susirenka tą informaciją, kuri yra svarbi apie atvykusį užsienietį. Bet tai užtrunka laiko“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Jos teigimu, Lietuva nėra populiari „paskirties valstybė“. Tačiau pavienių atvejų, kai svarbios biografijos detalės yra slepiamos, pasitaiko. Tada atsiranda pagrindas ir panaikinti leidimą gyventi šalyje.

„Yra kitų valstybių, kurios yra daug draugiškesnės rusams, kur jie gali atvykti daug paprasčiau. Bet matome, kad šiemet į Lietuvą rusų atvyko daugiau nei pernai. (…) Nors tas didėjimas yra nedidelis, bet jis yra. Ar naudojasi spragomis? Taip, turime tokių vienetinių sudėtingų atvejų, kur reikėjo ilgo tyrimo. Tada paaiškėjo, kad užsienietis kažkokios informacijos mums nenurodė, arba nurodė klaidinančią, nepilną, netikslią.

Ir atlikus išsamesnį tyrimą paaiškėjo, jog tai buvo labai svarbi informacija, kurią jis tyčia nuslėpė, būtent siekdamas paslėpti savo praeitį. Tada atsirado pagrindas panaikinti leidimą gyventi“, – kalbėjo Migracijos departamento vadovė E. Gudzinskaitė.

Pakeitimais nustatomi papildomi reikalavimai pateikti papildomus dokumentus ar informaciją tam tikrų kategorijų užsieniečiams, kurie kreipiasi dėl vizos, leidimo gyventi Lietuvos Respublikoje ar Europos Sąjungos piliečio šeimos nario leidimo gyventi kortelės išdavimo.

Prašomos informacijos nepateikimas ar tikrovės neatitinkančių duomenų pateikimas padės Migracijos departamentui efektyviau įvertinti neteisėtos migracijos riziką ir priimti sprendimus dėl dokumentų išdavimo ar jų panaikinimo.

Be to, planuojamos ir kitos priemonės, kuriomis, bendradarbiaujant su kitomis valstybės institucijomis ir įstaigomis, bus stiprinama užsieniečių buvimo ir gyvenimo Lietuvoje kontrolė.

Visą LNK pokalbį su E. Gudzinskaite žiūrėkite čia: