Greitai ir neskausmingai – tokie pokyčiai laukia norinčių skirtis porų. Nauja, paprastesnė santuokos nutraukimo procedūra įsigalios nuo sausio 1 dienos.

„Vienas šio pokyčio privalumų yra, kad buvo tikslas sukurti greitesnes ir lankstesnes procedūras“, – LNK sakė teisingumo viceministrė Jurga Greičienė.

Santuoką galės nutraukti ne tik teismai, bet ir notaras.

„Negalima nieko pasakyti, kol nepradėjome dirbti“, – sakė Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

„Aš galvoju, kad tai gali būti pakankamai sudėtinga notarams, kurie neturi teisminės praktikos“, – komentavo advokatė Vilija Gražulytė.

„Remiantis kolegų Latvijoje, Estijoje pavyzdžiu, galima sakyti, kad nėra lengva šita funkcija, bet, kaip ir su kitomis funkcijomis, taip ir su šia, naująja, santuokos nutraukimo, kai nėra nepilnamečio vaiko ir nėra ginčo, notarai susitvarkys“, – patikino M. Stračkaitis.

Vadinasi, teismams nebereikės formaliai nagrinėti skyrybų bylų, kuriose abu sutuoktiniai su viskuo sutinka ir sutaria.

„Teismai, manau, šią naujieną pasitinka pozityviai, nes tai leis mums susikoncentruoti ties svarbesnėmis bylomis“, – įvertino Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotoja Egidija Tamošiūnienė.

250 šalyje dirbančių notarų jau mokomi, kaip tvarkyti skyrybų bylas.

„Apie 7,3 tūkst. bylų dėl santuokos nutraukimo abiejų sutuoktinių bendru sutikimu per metus teismuose buvo išnagrinėjama“, – sakė E. Tamošiūnienė.

Tai sudaro apie 5 proc. Iš viso per metus teismai Lietuvoje išnagrinėja apie 142 tūkst. civilinių bylų, tad teisėjams krūviai bus mažesni.

„Mes nežinome, kaip ta praktika klostytis, nes jei kils ginčas tarp sutuoktinių kreditorių, pavyzdžiui, tai tada jau notaras atsisakys tokią sutartį tvirtinti, santuoką nutraukti. Tokiu atveju jie turės eiti į teismą“, – LNK komentavo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Jan Maciejevski.

Vis dėlto susituokus skubotai, kaip filme, išsiskirti jau, pavyzdžiui, kitą dieną, nepavyks.

„Nuo santuokos sudarymo turiu būti praėję ne mažiau nei metai. Kitaip tariant, sudarius santuoką, kitą dieną jo nerekomenduojame nutraukti. Na, o kita sąlyga prie viso to yra ta, kad sutuoktiniai turės neturėti bendrų vaikų“, – paaiškino viceministrė.

Jei teisėjams bus mažiau darbo, kaip su advokatais?

„Mums darbo nesumažės tikrai, kadangi notaras neatstovauja nei vienam iš sutuoktinių. Protingi ir išsilavinę žmonės visada ateis pas advokatą pasikonsultuoti“, – sakė advokatė V. Gražulytė.

Ji sako, kad notaro sprendimas turės mažesnį svorį nei teismo ir įvardija spragas.

„Šitą susitarimą, patvirtintą notaro, bus galima pakeisti metų laikotarpyje arba visiškai pripažinti negaliojančiu. Čia yra tokia labai rimta naujiena“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Santuoka

Jei skirtis norinti pora turi bendrų nepilnamečių vaikų, dėl santuokos nutraukimo ir toliau teks kreiptis į teismą.

„Ištuokų situacija yra stabili. Galima sakyti, kad skaičius yra labai artimas tam, kurį mes matėme ir praėjusiais metais – iš viso, visoje Lietuvoje apie 8 tūkst. porų išsiskyrė“, – LNK komentavo Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Praėjusiais metais pasižymėjo kauniečiai, kaip besiskiriantys sparčiausiai. Šiemet situacija stabilizavosi ir yra panaši visuose didžiuosiuose miestuose.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: