Visų savivaldybių kalbinti atstovai pabrėžia, kad į kiekvienos šeimos situaciją stengiasi atsižvelgti individualiai.

Panevėžyje darželius lankančių vaikų skaičius perkopė 50 proc.

Kaip Delfi sakė Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovė Aušra Burbienė, dar praėjusią savaitę į miesto darželius ėjo 44 proc. auklėtinių, o šią savaitę lankančiųjų darželius vaikų skaičius pasiekė ir 55 proc.

„Ugdymo įstaigos, jų vadovai tariasi su tėvais, prašo – jeigu tik yra galimybė, dar susilaikyti, likti namuose. Tai yra tik rekomendacija, tokių konkrečių priėmimo sąlygų nėra apibrėžusi nei valstybė, nei savivaldybė. Čia susitarimo, sąmoningumo principu tariamės su tėvais“, – portalui sakė A. Burbienė.

Pasak specialistės, siekiama valdyti darželinukų skaičius grupėse – kad jų skaičius neviršytų 50 proc. ir pandemijos plitimo rizika būtų kuo mažesnė.

„Matome, kad tėvai, nors ir turi galimybę likti su vaiku namuose, bet matydami vaiko būseną, jo norėjimą grįžti į bendraamžių tarpą, iš tikrųjų priima tokį sprendimą – nors trumpam grįžti į ugdymo įstaigą“, – pastebėjo A. Burbienė.

Jos teigimu, iš tėvų neprašoma pateikti jokių pažymų, kodėl vaikas negali likti su jais namuose ir bandoma atsižvelgti į kiekvieną situaciją individualiai.

Vis dėlto, anot Panevėžio miesto savivaldybės atstovės, toliau bus stebima darželių lankymo tendencija ir svarstomi visi įmanomi būdai kuo geriau užtikrinti infekcijų kontrolę. Pasiūlymus savivaldybė yra pateikusi ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

„Dar esame nesulaukę atsakymo. Jeigu bus pateiktos kažkokios gairės, gal ir savivaldybės lygiu bus priimti aiškesni sprendimai“, – sakė A. Burbienė.

Asociatyvi nuotr.

Panevėžyje veikia 29 valstybiniai ir 2 privatūs darželiai. Tėvai yra prašomi pagal galimybes likti su vaikais namuose, tačiau, pabrėžė A. Burbienė, kiekvienu atveju yra atsižvelgiama į individualią situaciją.

„Tiems tėvams, kurie neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu yra pirmenybė, taip pat yra atsižvelgiama į tuos tėvus, kurie dirba nuotoliniu būdu namuose, bet jų darbas yra pakankamai intensyvus, o vaikų priežiūrą bei ugdymą užtikrinti yra sunku. Taip pat ir socialinės rizikos šeimoms sudarytos galimybės. Taigi tikrai mes atsižvelgiame ir sudarome galimybes“, – pasakojo Panevėžio miesto savivaldybės atstovė.

A. Burbienė taip pat pažymėjo, kad dar sausio mėnesį miestų darželiuose koronaviruso infekcijos atvejų beveik nebuvo arba buvo fiksuojami retai ir pavieniai atvejai, tačiau jau šios dienos duomenimis, koronavirusas yra užfiksuotas 6 miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Pasvalyje tendencija panaši, bet sergančiųjų nefiksuojama

Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gvidas Vilys taip pat antrino, kad matomas darželinukų, vėl vedamų į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, skaičiaus didėjimas.

„Vakar buvo 100 atėję, praėjusią savaitę buvo 85-93 skirtingomis dienomis, šiandien jau esame vėl pasiekę 100. Nėra labai didelis procentas nuo visų, bet viskas prasidėjo nuo keleto vaikų“, – kalbėjo G. Vilys.

Jo teigimu, pirmiausia į darželius grįžo tėvų, kurie neturi galimybės derinti darbą ir vaiko priežiūrą, atžalos.

„Atidžiai žiūrima pagal galimybes – yra tėvai, kurie dirba. Yra tokių situacijų, kad mamos augina vaikus ir prašo. Administracijos kiekvieną atvejį nagrinėja atskirai, nelygina, nedėlioja, bet supranta, jog būna aplinkybių, kada gali prireikti kad ir trumpalaikės priežiūros. (…) Labai skirtingų būna situacijų“, – akcentavo Pasvalio rajono savivaldybės atstovas.

G. Vilys taip pat pažymėjo, kad kiekvienos įstaigos srautų valdymo galimybės yra skirtingos. Pačiame Pasvalyje yra 3 ikimokyklinio ugdymo darželiai.

„Jie vaikus priima iš esmės be didesnių problemų, dėl to, kad turi daug auklėtojų, yra po 10, 8 grupes – pakankamas kiekis pedagogų. Reikalui esant viskas yra suorganizuota brigadiniu principu, kad, jeigu kas nors suserga, atsiranda kiti žmonės“, – pasakojo savivaldybės atstovas.

Vis dėlto mažuose miesteliuose užtikrinti minėtą principą sunkiau – ten darželiuose dažniausiai yra viena grupė su vienu auklėtoju.

„Yra tokių tėvų, kurie pavargę nuo vaikų, (…) bet yra ir situacijų, kai mama augina tris vaikus, o tėtis išvykęs į užsienį, dirba sunkvežimio vairuotoju, jo ilgai nėra, tad vienam žmogui su trimis mokyklinukais, darželinukais susitvarkyti iš tiesų yra objektyvios aplinkybės, kuriose darželis gali pasitarnauti ir nuimti tam tikrą krūvį nuo tėvų“, – sakė G. Vilys.

Jis pasidžiaugė, kad koronaviruso atvejų darželiuose šiuo metu nefiksuojama. Pasvalio rajonas taip pat yra vienas iš tų, kuriuose epidemiologinė situacija yra geresnė – savivaldybė yra priskiriama vadinamajai geltonajai zonai.

„Po spalio mėnesio, (…) kai buvo keletas židinių rajone, mes griežtai su vadovais esame sutarę, kad tokiose vietose būtų laikomasi maksimalaus srautų suvaldymo“, – teigė G. Vilys.

Aukštu sergamumu pasižyminčiame Visagine į darželius sugrįžo daugiau nei pusė auklėtinių

Savo ruožtu Visagino savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir valstybinės kalbos kontrolės skyriaus vedėja Asta Sieliūnienė taip pat antrino kolegoms iš kitų savivaldybių.

„Visagine taip pat yra tokia tendencija. Jei gruodžio paskutinėmis dienomis buvo iki 40 proc. vedamų vaikų, tai dabar mes jau turime apie 50 proc. ir daugiau“, – Delfi sakė A. Sieliūnienė.

Vaikų darželis

Pasak jos, ikimokyklinio ugdymo personalas pirmojo karantino metu išmoko, kaip laikytis visų saugumo priemonių, tačiau iššūkių kartais vis tiek atsiranda.

„Jei personale atsiranda sergančių ir greta jų buvę žmonės turi izoliuotis, tai būna iššūkiai, kai reikia labai operatyviai rasti žmones, kurie juos pavaduotų. Pavyzdžiui, turėjome porą atvejų, kai reikėjo kviestis virtuvės darbuotojams pagalbos iš dabar nuotoliniu būdu visiškai dirbančios vienos ar kitos gimnazijos. Kol kas labai kolegiškai pavyksta suderinti“, – pasakojo A. Sieliūnienė.

Visagino atstovė pažymėjo, kad tokių situacijų visiškai išvengti sunku, nes mieste epidemiologinė situacija prasta. Visagine patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius per paskutines 14 dienų siekia 174 – savivaldybė priskiriama vadinamajai raudonajai zonai ir pagal sergamumą šalyje pirmauja.

„Aš manau, kad yra emocinio (tėvų – aut.p.) nuovargio ir tai yra labai žmogiška bei natūralu. Yra įvairios šeimos su įvairiomis situacijomis“, – apie tėvų sprendimus vesti atžalas į darželius kalbėjo A. Sieliūnienė.

Jos teigimu, su sunkumais kartais susiduria ir mokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai.

„Neseniai turėjome priimti sprendimus situacijoje – jauna mama, kurios vyras dirba užsienyje, augina kelių mėnesių kūdikį. Ji iš darbdavio jokios pažymos negalėjo pateikti, bet tikrai reikėjo pasirūpinti, kad ji galėtų tvarkytis namuose su mažyliu, o pradinukas eitų į mokyklą. Reikia ir tam vaikui tylos, ramios aplinkos, o jei kūdikis greta verkia, tai nėra paprasta“, – pasakojo Visagino savivaldybės atstovė.

„Labai stengiamės individualiai žiūrėti į situacijas ir į jas reaguoti. Bandome suprasti, ne vien tik biurokratiškai žiūrėti, ar yra, ar nėra pažyma. Žiūrime į konkrečią situaciją“, – apibendrino A. Sieliūnienė.

Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį nepriėmė sprendimų dėl papildomų karantino atlaisvinimų, nors savaitės pradžioje Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija siūlė leisti atsidaryti grožio veikla užsiimantiems verslams bei iš lauko atskirą įėjimą turintiems prekybininkams.

Savo ruožtu sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys Balevičius teigė nepritariantis planams karantiną atlaisvinti visoje šalyje. Pasak jo, kalbėti būtų galima apie atlaisvinimus atskirose savivaldybėse, kuriose situacija yra gera, tačiau išlaikant judėjimo tarp savivaldybių ribojimus.

Vyriausybė tolimesnę pandemijos valdymo eigą svarstys kitą savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)