Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė informavo, kad svarstoma atnaujinti slidinėjimo centrų paslaugų teikimą.

„Pirmiausia užtikrinant, kad bilietų platinimas būtų elektroniniu būtų, būtų išankstinė lankytojų registracija“, – teigė A. Bilotaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikino, kad tendencijas ir žinias reikia vertinti adekvačiai, kadangi tebematoma rizikų, kurių galima sulaukti.

„Šiandien pasitarę nusprendėme, kad siūlysime Vyriausybei sutardami ir pasitikėdami tiek paslaugų teikėjais, tiek žmonėmis, leisti lauko slidinėjimo paslaugas prie atitinkamų sąlygų. Tikrai situacija dėl galimo viruso plitimo ir naujų mutacijų skaičiaus galimų yra labai trapi. Gal ir nėra labai dideli atlaisvinimai, bet jie taip pat yra labai svarbūs“, – kalbėjo A. Dulkys.

Jis toliau vardijo, kad Vyriausybei ketinama teikti siūlymą dėl parduotuvių ir grožio paslaugų.

„Ne tik maisto produktais prekiaujančios parduotuvės, bet ir kitos nebūtinųjų prekių parduotuvės, jei turi įėjimą iš lauko pusės ir gali riboti pirkėjų srautus atitinkamai. Norėtume pasiūlyti atlaisvinti tam tikras paslaugas – būtent teikti grožio paslaugas, bet taip pat užtikrinant, kad vienu metu būtų ribojamas atitinkamas žmonių skaičius“, – sakė A. Dulkys.

Veiklą ketinama atnaujinti jau artimiausiu metu. Tiesa, tebegalios ribojimai judėti tarp savivaldybių – A.Bilotaitė akcentavo, kad judėjimo ribojimai tarp savivaldybių galėtų būti atlaisvinami tik tuomet, kai naujų COVID-19 atvejų skaičius bus mažesnis 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

„Dėl slidinėjimo, tai yra bus matyt mėginama dar šiandien susirinkti į Vyriausybės posėdį, ir jei toks nutarimas būtų priimtas – tai būtų artimiausių dienų klausimas. O dėl mano minėtų grožio paslaugų ir prekybos, kad ir riboto skaičiaus, norėtume pateikti reguliariam šio trečiadienio Vyriausybės posėdžiui, ir taip pat, kad būtų leidžiama jau artimiausiomis dienomis“, – sako A. Dulkys.
Arūnas Dulkys

Armonaitė: dėl slidinėjimo sprendimas dar šiandien

„Siūlysime dar šiandien Vyriausybei apsispręsti dėl lauko slidinėjimo trasų, kad jie galėtų veikti, bilietus bus galima įsigyti tik internetu, tai taip pat veiks ir kaip lankytojų registracija. Apsilankymo trukmė bus ribojama iki 2 valandų“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji akcentavo, kad slidinėjimo centrai galės aptarnauti tik tos pačios savivaldybės klientus, kadangi judėjimo ribojimai išlieka.

„Šiandien VESK apsisprendė dėl slidinėjimo centrų, ir kadangi sezonas yra trumpas, centrai pasiruošę atsidaryti, mes jau šiandien vyriausybėje norime priimti sprendimą. (…) Jei šiandien priimame, rytoj įsigalioja, ir tada nuo slidinėjimo centrų pasiruošimo priklausys, kad jie atsidarys“, – informavo A. Armonaitė.

Ji pastebėjo, kad žmonės ir taip naudojasi proga slidinėti, būti lauke, o siūlymas apims tik lauko slidinėjimo centrus.

„Aš tiesiog manau, jog žmonės ir dabar džiaugiasi sniegu ir žiema bet, kur kur jie yra Lietuvoje, jie slidinėja, ir savivaldybėse, kur veikia tokie centrai, jie galės ir organizuota tokia paslauga pasinaudoti“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Dėl parduotuvių ir grožio salonų dar diskutuos – spręs trečiadienį

Dėl parduotuvių ir grožio paslaugų dar bus nagrinėjama naujausia informacija, tariamasi su ekspertais.

„Kai bus bendra pozicija, galėsime priimti informuotus sprendimus dėl grožio paslaugų ir parduotuvių. (…) Aš negaliu atsakyt, šiandien tik sutarėme dėl krypčių. Šią savaitę, ką galiu pasakyti, mes diskutuosime ir spręsime, o kada įsigalios sprendimai, paaiškės vėliau“, – konkrečių datų neįvardijo A. Armonaitė.

Ji paaiškino, kad sprendimus priims Vyriausybė bendrai, o Ekonomikos ir inovacijų ministerijos „matymas“: nuspręsti šią savaitę, o tikimasi, kad paslaugomis bus galima pasinaudoti netrukus.

„Sveikatos apsaugos ministerija atsižvelgė ir į savo planą įtraukė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymus dėl grožio paslaugų galimo atidarymo, taip pat dėl prekybos vietų galimo atidarymo, ypač tų, kurios turi įėjimą iš lauko pusės, mes dėl to diskutuosime šią savaitę Vyriausybėje“, – sako A. Armonaitė.

Veiklą atnaujinančiam verslui kilsianti prievolė testuoti darbuotojus, panašu, daugiausia grius ant paties verslo pečių.

„EIM nagrinėja galimybes, kaip galėtų prisidėti kompensuojant testavimą – na bet tai nėra mūsų tipinė veikla, mes, tikiuosi, kad rasime galimybių prisidėti. (…) Kai kurios įmonės jau dabar testuoja efektyviai savo darbuotojus ir tokiu būdu kontroliuoja viruso plitimą – bendromis jėgomis užtikrinsime testavimo pajėgumus“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Šalies ministerijos per praėjusią savaitę rengė savo siūlymus karantino ribojimų mažinimo planui. Jei dėl šio plano būtų sutarta šį pirmadienį, jis galėtų būti tvirtinamas trečiadienio Vyriausybės posėdyje, praėjusią savaitę informavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

Anksčiau A. Dulkys yra minėjęs, kad paslaugų sektoriaus veikla galėtų būti atnaujinta, kai susirgimų skaičius bus mažesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o parduotuvėms būtų keliamas 200 atvejų rodiklis.

O Ekonomikos ir inovacijų ministerija Vyriausybei teikė ambicingesnį siūlymą dar vasario 1 atidaryti slidinėjimo centrus, vasario 8 dieną – atnaujinti grožio paslaugų teikimą, atverti parduotuves.

„Mūsų tikslas suteikti verslui galimybę dirbti, bet tuo pačiu užtikrinti efektyvų pandemijos valdymą“, – teigė vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

Karantinas Lietuvoje paskelbtas lapkričio 7 d., o gruodžio 16 d. pradėti taikyti sugriežtinti ribojimai. Karantinas praėjusią savaitę buvo pratęstas iki vasario pabaigos.

Sausio 30 dieną sergamumas šalyje krito iki 467 atvejų 100-ui tūkst. gyventojų per 14 dienų. Jau pranešta, kad savaitgalį Lietuva įžengė iš prasčiausio karantino scenarijaus „D“ į „C“ scenarijų – taip apibūdinama situacija, kai sergamumas didesnis nei 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Pagal ekspertų grupės suformuotas rekomendacijas, šiame scenarijuje prekyba galima ribojant pirkėjų srautus ir taikant specialiuosius reikalavimus, mažinant užsikrėtimo riziką, o darbuotojai turi būti reguliariai testuojami.

Paslaugų sektoriuje rekomendacijos tokios pačios kaip ir „D“ scenarijaus atveju – galimos tik nuotolinės ir bekontaktės paslaugos. Maitinimo įstaigos taipogi ir toliau galėtų tiekti maistą tik išsinešimui.
4 karantino scenarijai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)