„Jeigu pavyksta iki šios savaitės pabaigos arba iki kito pirmadienio parengiama schema savivaldybėms, kurios yra sparčiai „žalėjančios“ ar norėtų tai daryti. Kokiomis sąlygomis ten galėtų labiau teritoriniu, nei veiklų principu vykti atlaisvėjimas“, – Vyriausybės pasitarime sakė I. Šimonytė.

Delfi primena, kad praėjusią savaitę Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius viešai prakalbo apie idėją karantiną laisvinti tose savivaldybėse, kuriose epidemiologinė situacija yra ženkliai geresnė nei visoje Lietuvoje.

Apie tai buvo kalbama ir pirmadienį vykusiame premjerės I. Šimonytės ir Lietuvos miestų merų nuotoliniame susitikime. Jame buvo aptarta galimybė savivaldybėms, kuriose naujų COVID–19 atvejų skaičius yra itin mažas, tam tikras kontaktines veiklas leisti atnaujinti greičiau nei visoje Lietuvoje.

„Daugėja savivaldybių, kuriose susirgimų skaičius artėja prie nulio arba jį jau pasiekė, kai kurios jų yra viena šalia kitos, todėl bus svarstoma galimybė leisti joms tam tikras kontaktines veiklas atlaisvinti greičiau, nei tai bus padaryta visoje Lietuvoje. Tam būtų pasitelkiamas testavimas ir kontrolė. Patekimas į tokias savivaldybes ir toliau būtų apribotas, “ – sakė premjerė.

Susitikime sutarta, kad artimiausiu metu prie Vyriausybės suburta ekspertų grupė kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija aptars tokio galimo mechanizmo detales.

Turėtų likti judėjimo ribojimai

Apie tai, kad šią mintį palaikytų trečiadienį Delfi sakė ir duomenų analitikas Vaidotas Zemlys–Balevičius. Pasak jo, epidemiologinė situacija kai kuriose savivaldybėse gerėja.

„Rietavo savivaldybė jau yra įžengusi į B scenarijų. Joje rodiklis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų nukrito žemiau 100. Tai dabar atidarinėti veiklas ir rizikuoti mūsų lėtėjimu, yra, manau, per anksti“, – pažymėjo analitikas, tačiau kartu pabrėžė, kad galutinius sprendimus priima Vyriausybė.

Paklaustas, ar matytų karantino atlaisvinimus atskirose savivaldybėse, V. Zemlys–Balevičius teigė, kad tai būtų prasminga, jei išliktų judėjimo tarp savivaldybių ribojimas.

„Atlaisvinimas savivaldybėse turėtų daug prasmės, nes, jei nepanaikiname ribojimų tarp savivaldybių, (…) tai leistų mums surinkti daugiau duomenų prieš pereinant prie kitų savivaldybių. Mes atlaisviname dabar, pavyzdžiui, Rietavo savivaldybėje ir per savaitę jau matysime poveikį – ar situacija ten gerėja, ar blogėja ir tai mums duotų ženkliai daugiau informacijos“, – kalbėjo ekspertas.

Anot jo, atlaisvinimas turi būti kontroliuojamas, tačiau tam reikia puikiai tvarkytis su duomenimis, atlikti daugiau viruso genomo sekoskaitos tyrimų.

„Aš suprantu, kad yra sunku, karantinas išvargino, bet jei nebūtų britiškos atmainos, aš kitaip šnekėčiau“, – tęsė V. Zemlys–Balevičius.

„Mes dar nesusitvarkėme, dar nematome tikrosios situacijos ir tai mane neramina. Mes dar nebaigėme tvarkytis su duomenimis, (…) reikia paimti laboratorijų duomenis ir daryti sekoskaitą – projektas tik prasidėjo. Kai neturi informacijos, turi elgtis atsargiau“, – pridūrė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)