„Jeigu mes – prisiekusiųjų teismas, tai turbūt aš negalėčiau sakyti šitos informacijos, - paklaustas, ar rengiamos išvados nepalankios R. Palaičiui, DELFI sakė N. Puteikis. - Bet mes – ne prisiekusiųjų teismas. Kol kas dauguma pataisų yra nepalankios ministrui.“

Paklaustas, kaip formuluojamos išvados kitų institucijų atžvilgiu, parlamentaras teigė dar negalįs to nurodyti.

„Nuomonės įvairios. (...) Visi dirba, ruošia pataisas, brauko, siūlo, pildo. Spėsim, padarysim, trečią valandą susėsim, balsuosim. Tikiu, kad kvorumas bus, priimsime sprendimą ir pradėsime nuo ministro. Tikiu, kad ir kitos institucijos bus paminėtos. O kurios ir kaip bus paminėtos – kol kas nežinau“, - pridūrė N. Puteikis.

Šiuo metu komisijoje dirba 11 iš 17 narių. Kvorumui reikalingas bent 9 parlamentarų dalyvavimas tvirtinant išvadas. Anot N. Puteikio, nuo trečiadienio dėl savo pozicijos dvejoja du komisijoje dirbantys socialdemokratai – Stanislovas Giedraitis ir Edmundas Jonyla.

„Du socialdemokratai svyravo vakar, o du „tvarkiečiai“ (Petras Gražulis ir Kęstas Komskis – DELFI) – iš R. Pakso pareiškimo matome, kad jų nebus“, - sakė parlamentaras.

Pasak jo, jei tvirtinant išvadas dalyvaus visi 11 parlamentarų, dokumento priėmimui pakaks paprastos šešių balsų daugumos.

A.Čaplikas: paramos R.Palaičiui neatsisakysime

LiCS pirmininkas Algis Čaplikas ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame akcentuoja, kad partija ir toliau rems R. Palaitį, nepriklausomai nuo Antikorupcijos komisijos išvadų.

„Galutinį sprendimą turi priimti teismas – ne politikai. Mūsų nuomone, kai kurių politikų kišimąsi į banko reikalus galima vertinti kaip bandymą politizuoti bylą ir taip duoti naudingų argumentų įtariamų asmenų gynybai. Seimo darbo istorijoje turėjome ne vieną panašų atvejį, kuomet Seimo komisija peržengė kompetencijos ir vertinimų ribas, o tyrimo objekto likimą politikai nuspręsdavo nulemti anksčiau nei tai padarys teismas. Taigi, Liberalų ir centro sąjunga nekeis pozicijos ir savo deleguoto vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio atžvilgiu, nors Seimo Antikorupcijos komisija, tyrusi, ar teisėtai ministras panaikino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado leidimą dirbti su įslaptinta informacija, ir pateiktų kitokią nuomonę. Ministro sprendimo teisėtumą įvertins ir galutinį sprendimą paskelbs teismas“, - teigiama A. Čapliko pranešime.

LiCS lyderis taip pat dar sykį paragino premjerą Andrių Kubilių spręsti konfliktą „ skubiai sušaukiant koalicijos politinę tarybą, kaip to reikalauja du iš trijų koalicijos partnerių: Liberalų ir centro sąjunga ir Liberalų sąjūdis“.

DELFI primena, kad premjeras A. Kubilius reikalauja, jog vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis „ištaisytų klaidas“ ir grąžintų atleistus FNTT vadovus į darbą. Pats ministras tvirtina nepadaręs jokių klaidų ir FNTT vadovų į darbą negrąžinsiąs. Tuo tarpu jo partijos, Liberalų ir centro sąjungos vadovas Algis Čaplikas premjero pareiškimus vadina netoleruotinais valstybės institucijų atžvilgiu, įtampa koalicijoje auga.

Vidaus reikalų ministras panaikino FNTT vadovų leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido abu pareigūnus iš pareigų. Paskutinę savo darbo dieną surengtoje spaudos konferencijoje FNTT vadovai pareiškė, jog FNTT tyrė su partijomis, tame tarpe – ir LiCS, susijusias įmones, o kažkas norėjo, kad tarnyba „tirtų kioskus“.

Ministro sprendimą atleisti FNTT vadovus gina prezidentė D. Grybauskaitė. Tuo tarpu valdantieji konservatoriai teigia nesuprantantys V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo motyvų ir reikalauja R. Palaičio bei VSD pasiaiškinimų.

Abu buvę FNTT vadovai minimi informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo istorijoje. Pirmadienį, gavusi atsakymus iš VSD, Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Snoro“ įmonės valdyto dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos apie esą režisuojamą puolimą prieš „lietuviškus bankus“, kuri pasirodė likus porai dienų iki „Snoro“ nacionalizavimo.