Politologas Lauras Bielinis teigė, kad kaip viena iš priežasčių, kodėl visa ši situaciją įvyko, yra komandos nepatyrimas.

„Techniškai žvelgiant, priežastys yra labai aiškios – jauna komanda, kanceliarija dar nepatyrusi. Ir turbūt nesuderinti veiksmai. Ir to pasekoje liaudis pasimetė“, – laidoje „Įvykiai ir komentarai“ svarstė politologas.

„Mes turime suvokti, čia nebuvo vieno žmogaus pakvietimas, tai buvo gana daug žmonių pakviesta. Ir įpročių ar techninio gebėjimo suvaldyti minios įleidimą, priėmimą, palydėjimą, ten kur reikia, dar nėra patirties“, – sakė jis.

L. Bielinis teigė, kad nors galima kalbėti tik apie techninę šio incidento pusę, yra ir kita.

„Viena vertus, tai techninis dalykas. Kita vertus, tai neatsiranda dėl to, kad tik lemputė perdegė. Tai yra ir bendro požiūrio dalykas, greičiausiai komanda ir pats prezidentas žvelgia į viską su tam tikra distancija. Ji suformuoja tam tikrą požiūrį, vykdant funkcijas ir gauname tą kritiką, susietą su biurokratišku požiūriu, šaltumu“, – kalbėjo politologas L. Bielinis.

Gitanas Nausėda

Politologas Alvydas Medalinskas laidoje sakė, kad prezidento laukia reputacinės problemos.

„Aš matau, kaip lašas po lašo yra taip vis stipriau akcentuojama, kad prezidentas, kurį mes turime, yra silpnas, jo komanda nepatyrusi, jie nemoka dirbti. Tai yra reputacinės pasekmės. Tada keliu klausimą, ar mes norime turėti prezidentą, kurio visi bijotų? Ar mes norime prezidentą kaip Vakarų šalyse? Čia yra klausimas, kurį aš stebiu, nenoriu daryti jokių didelių išvadų“, – aiškino jis.

Politikos ekspertas pabrėžė, kad kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė nebuvo kritikuojama.

„Penkis pastaruosius metus prezidentė buvo nekritikuojama, dabar jis kritikuojamas, žengiame link demokratijos. Labai džiaugiuosi, kad atstatome demokratiją Lietuvoje. (…) Dabar mes matome visiškai kito tipo prezidentą. (…) Man bus įdomu pažiūrėti, kokio prezidento mums reikia“, – sakė A. Medalinskas. Primindamas ir visuomenės apklausas, kurios parodo, kad visuomenė nori tvirto ir aiškaus šalies vadovo.

L. Bielinis pabrėžė, kad G. Nausėda iš karto parodė, jog nebus autoritariškas lyderis.

Gitanas Nausėda

„Ir tai jau sukūrė situaciją, kai į jį galima pažvelgti kritiškiau. Ir pati situacija aplink jį, politinis laukas, yra naudingas tiems, kurie nori kritikuoti – jis neturi jokios partinės atramos. Nėra to, kas gintų, kalbėtų, atstovautų Seime, o G. Nausėdos paieškos būsenoje. Ir turbūt tikisi ir laukia, kad naujame Seime kažką suformuos“, – laidoje sakė L. Bielinis.

Jis teigė, kad ir gerai, kad prezidentą kritikuoja.

„Kritinis požiūris į jį yra gana aukštas, bet tai nėra blogai. Pilietinio ugdymo prasme, ne tik jaunimo, bet visų žmonių ugdymo prasme. Visi turi suvokti, kad čia yra gerai“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė L. Bielinis.

Delfi primena, kad dėl incidento V. Kuodytės atsiprašė ir prezidentas, ir jo patarėja, ir Kultūros ministerija. Tos pačios dienos vakarą kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas bei prezidento patarėja Sonata Šulcė nuvyko į V. Kuodytės spektaklį Jaunimo teatre atsiprašyti.

Prezidentūroje ketvirtadienį apdovanoti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai, tačiau V. Kuodytė į ceremoniją nebuvo įleista, pasak Prezidentūros, dėl „administracinės klaidos“. Menininkė nebuvo įtraukta į apdovanojamųjų sąrašą. G. Nausėdą premiją aktorei įteiks pirmadienio popietę.

Svarbiausias Lietuvos kultūrinis įvertinimas V. Kuodytei skirtas už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre.