„Manau, kad situacija pakliuvo į akligatvį. Reikia pripažinti, kad ministras savo portfelyje deryboms beveik nieko neturėjo. (…) Tai turbūt keistoka įsivaizduoti tokias derybas, kai viena iš pusių yra absoliučiai nepasirengusi bet kokioms nuolaidoms“, – žurnalistams pirmadienį Kelmėje teigė G. Nausėda.

Jis taip pat pažymėjo, kad nors situacija ir sudėtinga, rekomendacijų nei vienai pusei dalinti neketina. Svarbiausia, kartojo G. Nausėda, neleisti, kad dėl nesutarimų nukentėtų mokymo ir ugdymo procesas.

„Situacija – komplikuota, tikrai nesiimsiu rekomenduoti profsąjungoms daryti vienokius ar kitokius veiksmus (...) Žinoma, kad norėtųsi, jog švietimo ir ugdymo procesas būtų sklandus, kad jo netrikdytų tokio pobūdžio konfliktai“, – teigė prezidentas.

„Situacija yra kokia yra ir aš nekvestionuoju profsąjungų teisės streikuoti ir ginti savo narių interesus, ką jos ir daro“, – pridūrė G. Nausėda.

ELTA primena, kad toliau tęsiasi rugsėjo pabaigoje prasidėjęs mokytojų streikas. Planuojama, kad jis tęsis bent mėnesį. Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, trečiadienį streikavo 2,2 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų, iš jų – 2 tūkst. mokytojų.

Tęsiasi ir derybos tarp ministerijos bei streikuojančios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Tačiau kol kas pokalbiai tarp ŠMSM ir pedadgogų nėra vaisingi.

Jakštas: pedagogams pateikti mažesnį siūlymą derybų pradžioje būtų buvę nesąžininga

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas įsitikinęs, kad sprendimas dar prieš streiko pradžią pedagogams pateikti maksimalų darbo užmokesčio pasiūlymą buvo sąžiningas žingsnis. Taip jis sureagavo į prezidento Gitano Nausėdos pasakymą, esą derybos dėl mokytojų atlyginimų atsidūrė akligatvyje, nes ministerijos pasiūlymų portfelis yra beveik tuščias.

„Svarbu būti atviriems, tiesiems ir teisingiems. Jeigu mes būtume žinoję, kad maksimalios galimybės yra 21 proc. didinti darbo užmokestį, bet dar iki streiko siūlytume kažkokį mažesnį procentą, tai, man atrodo, būtų streiko skatinimas“, – Eltai teigė G. Jakštas.

Todėl ministras tikina, kad ministerija dar iki streiko pateikė maksimalų pasiūlymą visoms penkioms pedagogų profesinėms sąjungoms.

„Pateikti mažesnį siūlymą ir tada laukti, kol streikas pasieks kažkokį lygį ir tada ištraukti iš kažkur tas papildomas lėšas, mano supratimu, būtų buvę nesąžininga“, – akcentavo jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)