Odesa – didžiausias Ukrainos uostas, miestas prie Juodosios jūros šalies pietvakariuose.

„Lietuvos konsulinė tarnyba gavo dar vieną „stebuklingą rusišką pasą“: 15/02/2011 Odesa/ Rusija. Tai tik klaida?“, – „Twitter“ klausia ministerija.

Analogišką atvejį URM paviešino praėjusią savaitę. Tada URM parodė nuasmenintą Rusijos piliečio pasą, išduotą 2013 m. gruodžio 24 d. Dokumente nurodoma, kad šio žmogaus gimimo vieta yra Krymas, Rusija.

Tačiau tuo metu net nebuvo įvykęs pasaulyje nepripažįstamas „referendumas“. Ministerija praėjusią savaitę aiškino, kad Lietuva tokio paso negali priimti ir suteikti jo turėtojui konsulinių paslaugų, nes, kaip žinia, Lietuva nepripažįsta Krymo aneksijos.

L. Linkevičius: ne tik komiška, bet ir tragikomiška

Linas Linkevičius
„Dabar sunku interpretuoti, ką tai gali reikšti, vadinkime, kad labai daug stebuklingų atsitiktinumų ir visi kažkodėl susiję su Ukraina. Galbūt tai, kas mintyse, gimsta ir dokumentuose, tokią prielaidą galiu padaryti“, – ketvirtadienį DELFI sakė šiuo metu Ukrainoje viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, viską galima nurašyti klaidoms ar neapsižiūrėjimui, bet visi atsitiktinumai „atrodo mažų mažiausiai keisti“, susiję su vienintele valstybe, kurioje vyksta agresija.

L. Linkevičius spėja, kad Rusija eilinį kartą šią situaciją paaiškins klaida. „Tokiais atvejais kenčia tokius pasus turintys piliečiai, jie čia niekuo dėti, tačiau galbūt ir jie turėtų domėtis, kokius dokumentus turi. Klaidų būna visokių, bet labai keista, kad jos pastaruoju metu susijusios su viena valstybe, prieš kurią vykdoma agresija. Tokios klaidos įgauna ne tik komišką, bet ir tragikomišką pavidalą“, – sakė L. Linkevičius.

Praėjusią savaitę dar neregėtą pasą pateikusiam Rusijos piliečiui atsisakyta išduoti vizą, šįkart pasas nebuvo net priimtas. Pasak L. Linkevičiaus, nuo šiol dokumentai bus tikrinami atidžiau.

Penktadienį Odesoje L. Linkevičius susitiks su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlu Klimkinu, su šios srities gubernatoriumi Michailu Saakašviliu, Odesos meru Genadijumi Truchanovu, nevyriausybinių organizacijų atstovais, dirbančiais Donbaso regione, kur daugiau nei metus tęsiasi karas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.
Šiuo metu Ukrainoje taip pat vieši Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Į Ukrainą rugpjūčio pabaigoje planuoja vykti ir ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.