Ikiteisminio tyrimo pareigūnai nepradės nei dėl mokytojos mušimo, nei dėl paties mokinio neva patirtų sužalojimų.

„Dėl to, kad atsakomybė už fizinio skausmo sukėlimą yra galima tik nuo 16 metų. O šis jaunuolis turi tik 14 metų. Pagal nepilnamečio tėvų pareiškimą, priimtas dėl to, kad nėra nusikalstamos veikos“, – aiškino Šiaulių policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Tačiau mokytoją mušęs keturiolikmetis siautėja toliau, savaitgalį jis apsivogė parduotuvėje. O už vagystę asmuo atsakyti gali jau ir nuo 14 metų.

„Vienoje Kelmės rajono kaimo parduotuvėlėje, įtariama, kad jis nuo prekystalio atvirai pagrobė cigarečių pakelį ir pasišalino iš parduotuvės“, – pasakojo Šiaulių policijos atstovė.

Blogai besielgiančių vaikų mokykloje apstu, tiesa, į viešumą iškyla tik patys baisiausi įvykiai, ar smurto protrūkiai.

„Visoje respublikoje vaikai daro daug nusižengimų – grubių, skaudžių, kurie yra labai jautrūs. Ir kurių mes negalime komentuoti, kadangi tai yra duomenų apsauga ir nepilnamečių klausimas“, – teigė Šiaulių tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Lina Augytė.

Kad mokyklose skaudžios istorijos nesikartotų, o agresyvūs mokiniai būtų greičiau sudrausminti, Šiaulių savivaldybė žada kreiptis į ministeriją. Esą dabar tarpusavyje nedera dokumentai, apibrėžiantys pagalbą mokiniui.

„Įžvelgiame tam tikrų priešpriešų, paėmus vieną, ar kitą teisės aktą. Nėra aiškus šitas reguliavimas ir prasideda tam tikros interpretacijos. Čia yra per mažai medžiagos surinkta, kad galėtume pritaikyti kažkokią priemonę“, – tikino Šiaulių švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė.

Esą taip mokykla praranda per daug laiko sprendimams įgyvendinti. O įsisiautėjęs mokinys ir toliau trukdo ugdymo procesui.

„Reaguojama, bet yra žingsniai, ką pirmiausia turi padaryti, kiek laiko turi tai daryti, kad galėtum pereiti prie kito žingsnio. Tad mes sakome, kad šitie žingsniai: jo terminas ir laikas yra per ilgas“, – teigė Šiaulių švietimo skyriaus vedėja.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kol kas klaidų neįžvelgia, lauks konkrečių pastabų.

„Koreguoti tikrai visą laiką viską galima. Lauksime kreipimosi iš savivaldybės“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto patarėjas Ignas Gaižiūnas.

Jis siūlo situaciją vertinti remiantis protingumo principu. Esą į individualų atvejį galima reaguoti ir lanksčiau.

„Galbūt įstatymais mes kiekvieno atvejo neaprašysime, būtų labai ydinga praktika pagal atvejį individualų kurti teisėkūrą. Tokiais atvejais reikia vadovautis sveiku protu“, – LNK žinioms sakė ministro patarėjas.

Anot Šiaulių savivaldybės atstovų, sistemą reikia keisti iš esmės ir tam skirti laiko. Pirmiausia siūloma keisti mokymo sutartis, įtraukti daugiau įsipareigojimų mokiniams ir tėvams.

„Reikia daugiau įgaliojimų ir daugiau atsakomybių būtent vaiko tėvams. Labai konkrečių algoritmų, kad mes galėtume vaikui pagalbą suteikti kaip galima greičiau, net ir tuo atveju, jeigu tėvai nebendradarbiauja“, – vardijo Šiaulių švietimo skyriaus vedėja E. Minkuvienė.

Taip pat teigiama, kad dabar švietimo pagalbos sistema veikia blogai.

„Kad ir šiuo paskutiniu atveju, mokyklos, savivaldybės reakcija buvo greita, o su vaiko teisėmis turėjome nemažai problemų“, – tikino Šiaulių švietimo skyriaus vedėja.

Pokyčiai mokyklose jau prasideda. Seime stumiasi įstatymas, leidžiantis mokytojams ar policijai, esant reikalui tikrinti mokinių daiktus be tėvų sutikimo. Esą tai užkirstų kelią narkotikams. O būtent pavartoję jų mokiniai mokykloje ir elgiasi neadekvačiai, tampa agresyvūs.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: